(België) Trein dubbel zo duur als auto

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

(België) Trein dubbel zo duur als auto

Berichtdoor Geert » Di 19 Aug 2008, 23:34

Trein dubbel zo duur als auto

Het openbaar vervoer gebruiken is in ons land dubbel zo duur als met de auto rijden. Tot die conclusie komt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool. Hij berekende ook dat een abonnement bij De Lijn tien keer goedkoper is dan een bij de NMBS.

Pecqueur legde voor zijn berekening de prijs van een auto naast die van een abonnement bij de NMBS en De Lijn. "Een gemiddelde auto, zoals een Opel Astra of een Volkswagen Golf, kost elk jaar 4.974 euro", zegt Pecqueur. "Wanneer een gezin met twee kinderen ouder dan twaalf min of meer dezelfde verplaatsingen met het openbaar vervoer wil doen, is het meer dan 10.000 euro per jaar kwijt."

NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts benadrukt dat de trein niet bedoeld is om de auto volledig te vervangen. "Ons doelpubliek is het woon-werkverkeer en het woon-schoolverkeer. Voor die mensen hebben we wél interessante tarieven. De gemiddelde prijs voor een gezin ligt hier tussen de 1.200 en de 1.300 euro per jaar."

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) geeft toe dat het treinverkeer in ons land erg duur is. "Maar onze bussen en trams zijn het goedkoopst van heel Europa." (belga/tdb)
19/08/08 06u28

Bron: Het Laatste Nieuws

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: (België) Trein dubbel zo duur als auto

Berichtdoor Geert » Di 19 Aug 2008, 23:35

"Conclusie trein dubbel zo duur als auto onbegrijpelijk"

In een reactie op de stelling van docent autotechnologie Mark Pecqueur vandaag dat het openbaar vervoer gebruiken in ons land dubbel zo duur is als met de auto rijden, geeft de NMBS aan dat die stelling "onbegrijpelijk" is.

Vragen bij realisme
Allereerst stelt de NMBS vragen bij het realisme van de hypothese van de studie. "14.000 kilometer per jaar als totale afstand voor een gezin van vier lijkt aan de lage kant. Bovendien wordt vergeleken met het duurste en door treinreizigers minst gebruikte product: de nettreinkaart", klinkt het.

De spoorwegmaatschappij benadrukt dat ze met haar prijzen duidelijk onder die van de wagen blijft. "Voor een heen- en terugrit tussen Antwerpen en Brussel bijvoorbeeld betaalt een treinkaarthouder per dag nauwelijks 8 procent van de kost van een automobilist", luidt het.

Tarieven
Marc Descheemaecker, ceo van de NMBS, reageert erg verbaasd op de resultaten van de studie van Pecqueur. "Ik hoop dat die docent geen wiskunde geeft, want zijn cijfertjes zijn niet te volgen."

Descheemaecker is bovendien ook misnoegd over de uitlatingen van Vlaams minister Van Brempt. "De Vlaamse minister van Mobiliteit kent de NMBS-tarieven blijkbaar niet. Ik ga haar een brochure met een overzicht van al onze tarieven opsturen. Indien ze een treinkaart Antwerpen - Brussel zou kopen, kost haar dat 2 euro per dag, of 2 eurocent per kilometer!"

Volgens NMBS-berekeningen zijn de kilometerprijs bij De Lijn en bij de NMBS voor een ticket aan volle prijs vergelijkbaar. "Een abonnement bij De Lijn is uiteraard goedkoper omdat hun klanten ook veel kortere afstanden afleggen dan de NMBS-reizigers", besluit de spoorwegmaatschappij. (belga/ka)
19/08/08 21u02

Bron: Het Laatste Nieuws

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3140
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: (België) Trein dubbel zo duur als auto

Berichtdoor Chauf21 » Di 19 Aug 2008, 23:55

Heerlijk gewiebel met getallen :lol:
Een fervent automobilist zal nimmer accepteren dat het OV goedkoper is of kan zijn. Evenzo zal een OV-bedrijf niet verkondigen dat een auto altijd voordeliger is. Getallen zijn afhankelijk van de invalshoek waaruit ze bekeken worden, die hoeken zullen verschillen per persoon.. Oftewel, de conclusie dat trein tweemaal zo duur is raakt kant noch wal. De opmerking over het tarief van één enkel traject evenzo. Gezever om niks, zo lijkt het...

Gebruikersavatar
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3537
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: (België) Trein dubbel zo duur als auto

Berichtdoor Ruben » Di 19 Aug 2008, 23:59

Precies, het is een theorie die falsifieerbaar en dus niet houdbaar is. :)
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 11892
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Openbaar vervoer populairder door dure brandstof

Berichtdoor Wubbo » Vr 22 Aug 2008, 23:12

Openbaar vervoer populairder door dure brandstof

Door de dure brandstof maakt een Vlaming op vijf tegenwoordig meer gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek dat vervoersmaatschappij De Lijn liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau Gfk Significant. De vervoersmaatschappij lanceerde vandaag tegelijk ook de campagne "De bus nemen is goedkoper dan erachter te rijden", om de bus en tram te promoten als alternatief voor de dure auto.

Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de Vlamingen minder vaak met de privéwagen rijdt door de hoge brandstofprijzen. Dat is een significante stijging (+ 14 procent) ten opzichte van het vorige gelijkaardige onderzoek van De Lijn in oktober 2005. West-Vlamingen (57 procent) laten de privéwagen het vaakst aan de kant, Limburgers (38 procent) doen dat het minst. Bij de gezinnen met een tankkaart zegt 39 procent minder met de privéwagen te rijden.

Fiets of bromfiets
Een andere markante vaststelling is dat er tegenwoordig minder verplaatsingen worden gemaakt. Van de Vlamingen die zeggen minder met de wagen te rijden, vervangt 37 procent die verplaatsingen niet door een alternatief vervoermiddel.

Bij de alternatieve verplaatsingsmiddelen staat de fiets of bromfiets op de eerste plaats met 84 procent, gevolgd door het openbaar vervoer (70 procent). Bijna de helft (45 procent) gaat vaker te voet. De scores voor de alternatieven lopen min of meer gelijk met de scores van een eerder onderzoek uit 2005.

Spotjes op radio
Een Vlaming op vijf (20 procent) maakt tegenwoordig meer gebruik van het openbaar vervoer door de dure brandstof. Dat is 8 procent meer dan bij het vorige onderzoek. In Antwerpen neemt zelfs 28 procent meer het openbaar vervoer. Opvallend is dat meer mensen De Lijn zien als een alternatief voor de wagen.

Om bus en tram te promoten als alternatief voor de dure auto lanceert De Lijn vandaag een campagne. "Spotjes op de radio en affiches op en in de voertuigen maken automobilisten met een knipoog duidelijk dat het goedkoper is om de bus te nemen dan erachter te rijden met de auto. Voor de prijs van drie tankbeurten heb je als volwassene immers een jaarabonnement voor het hele net van De Lijn", zegt Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn.

Aan de basis van het onderzoek van GfK Significant lag een online enquête bij een representatieve steekproef van 655 Vlaamse gezinnen met minstens één privéwagen. (belga/ka)
18/08/08 10u19

Bron: Het Laatste Nieuws

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 5017
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: (België) Trein dubbel zo duur als auto

Berichtdoor Daantje » Zo 31 Aug 2008, 14:39

Er was/is in Belgie ook altijd een regeling van de Lijn dat als je je auto en kenteken inleverde dat je dan voor het hele gezin jaarabonnementen kreeg voor de bus. Ik weet niet of dat nu nog zo is maar zo stimuleer je wel om meer met het OV te gaan, al is het dan wel een beetje alles of niets spelletje.


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten