België: Boetes voor te laat instappen in trein

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12491
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

België: Boetes voor te laat instappen in trein

Berichtdoor Geert » Vr 22 Aug 2008, 21:54

Boetes voor te laat instappen in trein

Tussen 1 januari en 10 mei werden dit jaar 36 treinreizigers beboet omdat ze nog op de trein stapten nadat de conducteur het vertreksignaal had gegeven. De conducteurs maakten met name een C170 op 'wegens vaststelling van een onregelmatigheid'. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) op een schriftelijke vraag van Guido De Padt (Open VLD). De boete bedraagt 12,5 euro.

Vijfentwintig seconden voor het vertrek trekt de treinbegeleider met fluittonen de aandacht van de reizigers over het nakend sluiten van de deuren. Dit gebeurt effectief 5 seconden later, met uitzondering van de deur waar hij zich bevindt.

Verboden in- of uit te stappen
Nadat hij er zich van vergewist heeft dat alles in orde is, maakt hij de mededeling 'verrichtingen gedaan' over aan de bestuurder. Vanaf dat ogenblik verbiedt hij verbaal nog klanten om in- of uit te stappen. Vanuit de laatst open gebleven deur blijft hij toezicht uitoefenen en sluit deze pas als de trein in beweging komt.

Niet mogelijk
In zijn vraagstelling pleitte De Padt ervoor dat de deuren pas zouden worden gesloten op het vertrekuur zelf. "In een tijd waar veel mensen leven op het ritme van de elektronische agenda kan een halve minuut het verschil maken", aldus de volksvertegenwoordiger.

"Gezien iedereen wil dat de reizigers veilig kunnen opstappen en de treinen stipt rijden, kan ik niet aan de NMBS instructies geven de deuren pas te sluiten op het ogenblik dat de trein effectief moet vertrekken", aldus Vervotte in haar antwoord. (belga/adv)
22/08/08 18u30

Bron: De Morgen

BR628
Berichten: 1613
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Re: België: Boetes voor te laat instappen in trein

Berichtdoor BR628 » Za 23 Aug 2008, 11:19

Goed idee eigenlijk, wellicht dat mensen daardoor eens wat eerder op het station komen. Dan heb je wellicht ook meer kans op een zitplaats. Al is dit uiteraard moeilijk toe te passen op overstappende reizigers, die kunnen lastig eerder komen. Maar goed, er gaat altijd een trein later zeggen we dan :)

Jurjen
Berichten: 1302
Lid geworden op: Di 08 Apr 2008, 21:38

Re: België: Boetes voor te laat instappen in trein

Berichtdoor Jurjen » Zo 24 Aug 2008, 10:10

Voor overstappende reizigers zou het niks uitmaken. Alle treinen rijden immers de 25 seconden die de vertrekprocedure nodig heeft, later. ;-)

Ik vind de logica van de Spoorwegen raar, om een technische vertrektijd aan te bieden, in plaats van een 'uiterlijke instaptijd'. Dat laatste en de aankomsttijd op een station zijn de enige tijden die van enig belang zijn voor de reiziger. ;-)


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten