Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Thom91
Berichten: 8817
Lid geworden op: Zo 09 Jan 2011, 19:32
Locatie: Enschede

Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor Thom91 » Di 09 Jun 2015, 18:28

Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Dinsdag 9 juni 2015 — Op 27 juni rijden de Antwerpse nachtbussen de laatste keer uit. Zelfs aangevuld met een bijdrage van de gemeenten volstond de verkoop van vervoersbewijzen niet om de werkingskosten van het nachtnet te dekken. Bovendien werd de oorspronkelijke doelstelling – een verkeersveilige brug slaan tussen Antwerpen en de randgemeenten - niet steeds gerealiseerd. De Lijn zet het huidige nachtnet daarom stop. Samen met de stad Antwerpen en de betrokken gemeenten zoekt De Lijn nu naar betaalbare alternatieven voor verkeersveilig vervoer in de weekendnachten.

Dure extra buiten werkingsmiddelen

Het aanbieden van een nachtnet is een extra dienst die buiten de werkingsmiddelen van De Lijn valt. Om het aanbod te behouden, moest het nachtnet kostendekkend zijn. Dat bleek helaas niet het geval. De bijdrage van de bediende gemeenten en de verkoop van vervoerbewijzen volstaan samen niet om de werkingskosten te dekken. In tijden van besparingen wil De Lijn haar middelen zo efficiënt mogelijk inzetten om zo veel mogelijk mensen mobiel te maken. Dat betekent dat het aanbod voor woon-werk- en woon-schoolverkeer voorrang krijgt op een duur nachtnet voor een beperkt aantal gebruikers.

Vooral gebruikt in de stad

De eigenlijke doelstelling van het nachtnet was: een verkeersveilig alternatief bieden voor vervoer tussen Antwerpen en de randgemeenten. Maar die doelstelling werd niet helemaal gerealiseerd. Uiteindelijk werd het nachtnet vooral gebruikt in de stad zelf. Mogelijk zijn alternatieve vervoersvormen beter geschikt om Antwerpen en de randgemeenten verkeersveilig met elkaar te verbinden in de weekendnachten.

Zoeken naar alternatieven

Jean-Pierre Vaneygen, waarnemend directeur De Lijn Antwerpen: ‘Omdat we verkeersveiligheid belangrijk vinden, zoeken we naar alternatieven voor nachtelijk vervoer in het weekend. Daarom bekijken we momenteel samen met de stad Antwerpen en de betrokken gemeenten welke initiatieven er zijn of kunnen worden opgezet. Zo bekijken we of we het TOV-biljet (taxi + openbaar vervoer) kunnen opwaarderen. Daarnaast bekijken we ook collectieve taxi’s en systemen als taxistop, taxidienst PickMeUp, e.a.’

TOV: Korting op taxirit

Het TOV-biljet (Taxi en Openbaar Vervoer) bestaat vandaag al en omvat een heenrit met de bus of tram in het Antwerpse stadsgebied en 2 euro korting op de taxirit naar huis. Wie samen rijdt (maximaal vier passagiers per taxi), betaalt slechts een deel van de normale prijs of zelfs helemaal niets. Het TOV-biljet kost 3,50 euro en is te koop op de bussen van het stadsgebied Antwerpen.

Bron en meer
Komt wel goed schatje.

Gebruikersavatar
n-evo
Berichten: 2243
Lid geworden op: Di 27 Mei 2014, 23:33

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor n-evo » Di 16 Jun 2015, 16:08

Die kant gaat we ook op in Amsterdam. Ze voeren de prijs van de nachtbus zo erg op dat het met z'n 2en al eigenlijk geen interessante optie meer is t.o.v. de taxi of een Ubertje. Tenzij je echt ver moet. Daardoor gaan minder reizigers er gebruik van maken en heeft de gemeente eindelijk d'r reden om de boel op te heffen.

Gebruikersavatar
Fedde
Berichten: 8
Lid geworden op: Do 04 Jun 2015, 16:09

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor Fedde » Di 23 Jun 2015, 16:44

Zonde!

huibf
Berichten: 2952
Lid geworden op: Zo 07 Mar 2010, 16:28
Locatie: Eindhoven

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor huibf » Di 23 Jun 2015, 17:40

Ook en belgie beginnen ze begrijpen dat vervoer geld kost...
Laatst gewijzigd door huibf op Di 23 Jun 2015, 22:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Natorious
Berichten: 402
Lid geworden op: Di 17 Jun 2014, 14:27
Locatie: Groningen

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor Natorious » Di 23 Jun 2015, 18:32

n-evo schreef:Die kant gaat we ook op in Amsterdam. Ze voeren de prijs van de nachtbus zo erg op dat het met z'n 2en al eigenlijk geen interessante optie meer is t.o.v. de taxi of een Ubertje. Tenzij je echt ver moet. Daardoor gaan minder reizigers er gebruik van maken en heeft de gemeente eindelijk d'r reden om de boel op te heffen.


Ze hadden de prijs voor een reizen op OV-Chip in de nachtbus gewoon een reductie moeten geven, bijv 4EU ipv 4,50, als niet goedkoper. Als het zo doorgaat wordt het volgend jaar 5EU en dan fiets ik gerust 12km naar huis.

waldo79
Berichten: 4123
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor waldo79 » Di 23 Jun 2015, 19:15

Antwerpen?
Mij best :)

Gebruikersavatar
Natorious
Berichten: 402
Lid geworden op: Di 17 Jun 2014, 14:27
Locatie: Groningen

Re: Nachtnet Antwerpen stopt eind juni

Berichtdoor Natorious » Di 23 Jun 2015, 19:50

waldo79 schreef:Antwerpen?


Excuseer mij


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast