'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Wubbo
Berichten: 11297
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'

Berichtdoor Wubbo » Zo 31 Aug 2008, 01:13

'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'
Vlaamse regering pompt 81,5 miljoen euro in tramlijn door 'schande van Antwerpen'

Dertig jaar lang is de premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan niet gebruikt. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) omschreef het ondergrondse complex gisteren tijdens een afdaling in de tunnelpijp als 'de schande van Antwerpen.' 'In 2015 rijden hier trams door', beloofde ze.

'Hier hebben de betonboeren zich uitgeleefd en veel geld gepakt', zegt iemand spontaan bij het bezoek aan het maagdelijke tunnelcomplex onder de Turnhoutsebaan en de Carnotstraat. Tijdens de grote infrastructuurwerken in de jaren '70 en '80 werd daar een metrolijn gelegd die nooit is gebruikt. Al jaren zorgt een aannemer met vier mensen voor het onderhoud van de verborgen tunnel. Prijskaartje: 700.000euro per periode van drie jaar. Naar schatting kostte het onderhoud van de lege tunnel De Lijn de afgelopen dertig jaar zo'n vijf tot zeven miljoen euro.

'Al van bij mijn aantreden als minister was een van mijn voornemens deze tunnel in gebruik te nemen. Toch kon ik dat nog niet meteen wereldkundig maken, want eerst moest er geld worden gevonden', vertelde Vlaams minister van Mobilitieit Kathleen Van Brempt (SP.A) gisteren tijdens een wandeling door de premetrotunnel. De Vlaamse regering heeft nu 81,5 miljoen euro gereserveerd voor dit project.

Uit het bezoek bleek alvast dat de tunnel nog in perfecte staat is. 'Na alles wat in deze schande van Antwerpen is geïnvesteerd, wordt het de hoogste tijd dat we de tunnel gebruiken. De wegen in, rond en naar Antwerpen slibben stilaan dicht. Mensen overtuigen om hun wagen aan de kant te laten staan is alleen mogelijk als je een goed alternatief kan bieden.'

De tunnel gaat deel uitmaken van een nieuwe tramlijn richting Wommelgem. 'De nieuwe tramlijn zal de reiziger op vijftien minuten van het rondpunt E313/E34 in Wommelgem tot aan de kathedraal brengen. Dat is vooral goed nieuws voor wie vanuit de Kempen of Limburg de Scheldestad wil bezoeken', aldus minister Van Brempt. De huidige bovengrondse tramlijnen verdwijnen niet. Aan het rondpunt in Wommelgem komt een park&ride-zone voor zo'n vijfhonderd wagens.

De voorbereidende studie, die de technische uitrusting van de tunnel, de afwerking van de stations en het bovengronds traject naar het rondpunt van Wommelgem moet onderzoeken, zal tegen het bouwverlof van 2009 klaar zijn. De eigenlijke werken aan de premetrotunnel onder de Carnotstraat en de Turnhoutsebaan starten gelijktijdig met de tweede fase van de heraanleg van de Antwerpse Leien in 2010. Ten laatste in 2015 moeten er trams door de tunnel rijden.

Bron: Het Nieuwsblad

Gebruikersavatar
IC3
Berichten: 361
Lid geworden op: Vr 21 Mar 2008, 21:44

Re: 'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'

Berichtdoor IC3 » Zo 31 Aug 2008, 11:09

Ach ja, in zgn. grands traveaux inutiles is men in België nu eenmaal altijd al erg goed geweest. Wat het toekomstige gebruik van de tunnel betreft is het dan voor mij ook 'eerst zien, dan geloven'.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: 'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'

Berichtdoor Geert » Zo 31 Aug 2008, 13:17

Tja, in Charlerois ligt ook nog een kilometerslange metrolijn al 30 jaar weg te roesten... :?

Gebruikersavatar
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3532
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: 'Hoog tijd dat we deze tunnel gebruiken'

Berichtdoor Ruben » Zo 31 Aug 2008, 13:59

Hoezo de huidige bovengrondse tramlijnen verdwijnen niet? Rijden deze nu wel of niet parallel aan deze tunnel?
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast