Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36676
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Berichtdoor Suus » Wo 20 Apr 2016, 22:44

Bij NMBS, Infrabel en HR-Rail is na maanden, zo niet jaren van bakkeleien een nieuw sociaal akkoord bereikt. Het sociaal akkoord moest bij meerderheid goedgekeurd worden door het sturingscomité, waarin 13 afgevaardigden van de werkgevers en 13 afgevaardigden van de goedgekeurde vakbonden zitting in hebben. Omdat de Vlaamse christelijke spoorvakbond zijn goedkeuring heeft gegeven aan het sociaal akkoord is deze meerderheid nu bereikt en kunnen de Belgische spoorwegondernemingen. De andere vakbonden hebben al aangegeven het hier niet mee eens te zijn en gaan de legitimiteit van dit besluit onderzoeken.

Twee punten uit het nieuwe sociaal akkoord zijn belangrijk:
Allereerst wordt het minimumaantal werknemers van HR-Rail, Infrabel en NMBS gezamenlijk tot 31 december 2018 teruggebracht tot 31.765, dat is ruim 2000 werknemers minder dan deze bedrijven nu samen hebben. Dit aantal is gesplitst in 18.392 voor NMBS, Infrabel 11.009 en HR-Rail 728. Het restant bestaat onder meer uit werknemers van B-Logistics.

Daarnaast komt er een alarmbelprocedure, waarbij vakbonden niet zomaar een staking mogen aankondigen, maar eerst hun probleem moeten melden bij de directe die daarna drie werkdagen de tijd heeft om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Komt er geen oplossing, dan pas mag een vakbond een stakingsaanzegging indienen. De minimumtermijn hiervoor daalt van 10 naar 8 dagen. Na de aanzegging moet er binnen 3 dagen een bemiddelingsbureau gecontacteerd zijn door de vakbond. Daarnaast moet de vakbond nu minimaal 48 uur van te voren publiekelijk kenbaar maken of de staking doorgaat en wat de exacte gevolgen van de staking voor het reizigersvervoer zullen zijn.

Bron o.a. De Redactie.be
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
MarkNL
Berichten: 376
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2014, 21:33
Locatie: Spijkenisse
Contact:

Re: Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Berichtdoor MarkNL » Do 21 Apr 2016, 08:34

Klinkt voor mij als een relatief goed akkoord. Die alarmbelprocedure lijkt mij een goed middel om bij conflicten het zaakje niet gelijk te laten escaleren.

Die 2000 werknemers die weg moeten, is bekend uit wat voor functies er ontslagen gaan vallen (of gaat dat wellicht via pensionering)?

Stéphane
Berichten: 790
Lid geworden op: Do 22 Dec 2011, 10:25
Locatie: België

Re: Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Berichtdoor Stéphane » Do 21 Apr 2016, 14:32

Hoogstwaarschijnlijk via natuurlijke afvloeiingen, het is in België niet de gewoonte bij overheidsbedrijven om mensen te ontslaan. De NMBS heeft een sterk verouderd personeelsbestand, al enkele jaren gaan er veel mensen met pensioen en zijn er grootschalige aanwervingen.
De administratie heeft nu veel minder mensen nodig dan 30-40 jaar geleden (toen er ook grootschalige aanwervingen plaatsvonden) dus die kunnen het dankzij de automatisering met een pak minder mensen doen. Momenteel werken er bijvoorbeeld nog mensen die ooit zijn aangenomen als klerk of typist (die hebben nu wel een andere functie gekregen).
Een winterse dag:
De trein in België: Het enige dat niet gekker doet dan anders.
De trein in Nederland: Het enige dat echt gekker doet dan anders.

Karl
Berichten: 3792
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 21:06

Re: Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Berichtdoor Karl » Vr 22 Apr 2016, 22:31

Daarnaast moet de vakbond nu minimaal 48 uur van te voren publiekelijk kenbaar maken of de staking doorgaat en wat de exacte gevolgen van de staking voor het reizigersvervoer zullen zijn.
Maar hoe moet een vakbond dat doen? Er staken 50 machinisten en dus? Dan is er toch wel een bijsturing die zorgt dat de pijn wordt verzacht, maar daar kan de vakbond dan toch niets van weten?
Sowieso en sinaasappelsap.
Stop de ver-s-bahn-isering van Nederland.

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36676
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Sociaal akkoord bereikt bij NMBS

Berichtdoor Suus » Za 23 Apr 2016, 10:58

Als de vakbond bijvoorbeeld een geheel machinistendepot stillegt, dan kan meteen bekend gemaakt worden welke treinen niet rijden, aangezien elke treinserie daar maar een of twee vaste depots heeft.
Rame à l'approche


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast