Asielzoekers leren trammen, bussen en treinen

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Asielzoekers leren trammen, bussen en treinen

Berichtdoor Geert » Do 23 Okt 2008, 08:42

Asielzoekers leren trammen, bussen en treinen
Vlaamse Stichting Verkeerskunde start met unieke opleiding in opvangcentrum Kapellen

Een tram, bus of trein nemen: het is niet zo evident voor wie als vreemdeling in Vlaanderen belandt. Daarom organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een unieke cursus om asielzoekers te leren hoe ons openbaar vervoer werkt.

Zo'n 450mensen worden opgevangen in het centrum voor asielzoekers in Kapellen. Omdat de bewoners snel wisselen, verblijven er per jaar zo'n duizend mensen in het centrum, dat zich gespecialiseerd heeft in de opvang van nieuwkomers. 'En die gebruiken allemaal het openbaar vervoer voor hun verplaatsingen', vertelt George Vergauwen, directeur van het asielcentrum in Kapellen.

Maar heel dikwijls gaat het om mensen die nog nooit in West-Europa zijn geweest. Daarom kunnen ze wat begeleiding gebruiken als ze op trein, tram of bus stappen. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde biedt voortaan een cursus 'Iedereen op de Bus' aan. In die cursus, die een dag duurt, leren de nieuwkomers niet alleen hoe ze informatie kunnen vinden over tram en bus, waar ze een ticket kunnen kopen of hoe ze een reisroute kunnen uitstippelen. Ze leren er ook de -meestal ongeschreven- regels en gewoonten die op tram en bus gelden. Regels als: je mag niet eten, drinken of roken op het openbaar vervoer; je mag niet te veel lawaai maken, niet roepen of luid telefoneren, en als alle plaatsen bezet zijn, sta je op voor ouderen, mensen met een handicap of zwangere vrouwen.

Katrien Backx en Bart Busschaert zijn de lesgevers. Vooral de zaken van culturele aard zijn vaak moeilijk te vatten voor hun leerlingen, zeggen ze. 'Alleen al het feit dat de bus op vaste tijdstippen aan vaste haltes stopt, is soms moeilijk voor de cursisten', klinkt het.

Svetlana Oleshkevitch uit Kazachstan woont al acht jaar in België. Ze heeft ondertussen al zowat overal gewoond, in Brussel, in Wallonië en nu dus in Kapellen. Toch heeft ook zij nog nieuwe dingen geleerd uit de cursus. 'Over kortingen. Ik wist niet dat een ticket voor tram of bus goedkoper is als je het in een winkel koopt en niet bij de chauffeur. En vooral over mijn kinderen. Ik heb een dochter van 7,5jaar. Ik wist niet dat ze tot negen uur 's morgens moet betalen op de trein.'

Bagdat Osmanova komt uit Tsjetsjenië. Zij heeft vooral geleerd hoe ze haar reisroute kan plannen en de aankomsttijden kan checken via het internet. Beide vrouwen zijn alvast enthousiast over de lessen.

Bron: Het Nieuwsblad

Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten