Slechts helft Lijn-reizigers betaalt volle pond

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29407
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Slechts helft Lijn-reizigers betaalt volle pond

Berichtdoor Daniel » Za 03 Jan 2009, 21:09

Slechts helft Lijn-reizigers betaalt volle pond

BRUSSEL - In 2007 werden 257 miljoen ritten gratis of tegen een sterk gereduceerde prijs gereden. 'Een beleidskeuze. Gevolg is dat we stevig groeien', zegt De Lijn. 'Het gaat om belastinggeld. Waar eindigt dat?' vraagt Johan Sauwens.

Van de 483 miljoen reizigersritten werden er 199 miljoen of 41 procent gereden tegen een sterk gereduceerd of gratis tarief. Tel je daar de abonnementen bij die door een gemeente of een werkgever terugbetaald werden, dan stijgt dat aantal naar 257 miljoen. Dat is 53 procent van alle Lijn-ritten.

Een en ander blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Johan Sauwens (CD&V) opvroeg bij de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A). De cijfers slaan op 2007. In 2008 heeft De Lijn inmiddels de kaap van de 500 miljoen reizigersritten gerond.

De Lijn heeft een complexe lijst tarieven en reducties. Zo zijn er 'derdebetalers' (instanties die in de plaats van de reiziger betalen) bij zowel de losse biljetten, de lijnkaarten als de abonnementen.

De grootste groep gratisrijders is een heterogene groep van houders van een kosteloos abonnement (werkzoekenden, journalisten, oud-strijders, min-twaalfjarigen, mensen die hun auto voor een Lijn-pas ingeruild hebben...). Zij maakten in totaal 39,8 miljoen ritten. Dan volgen de 65-plussers met 27,3 miljoen.

De grootste groep kortingrijders vind je bij de abonnementen van 25 euro (59 miljoen). Een andere aanzienlijke groep is die van de jongeren die met een abonnement (Buzzy Pazz) met een gezinskorting van 20 procent rijden (25,8 miljoen).

Ter vergelijking: de biljetten tegen volle pot zijn goed voor 21 miljoen ritten. De betalende abonnementen maken nog altijd 220 miljoen van de ritten uit.

De cijfers doen Johan Sauwens - die als minister ooit aan de wieg stond van De Lijn - vraagtekens plaatsen bij de kostenefficiëntie van ons openbaar vervoer. 'Ofwel betalen de reizigers, ofwel de belastingbetaler. De mate waarin de inkomsten de uitgaven dekken (de 'dekkingsgraad') is van 34 naar 14 procent gedaald. Waar eindigt dat? De Vlaamse overheid kan geen geld blijven stoppen in De Lijn.'

De Vlaamse dotatie aan De Lijn bedraagt ongeveer 800 miljoen euro per jaar.

'Een verruiming van het aanbod, gekoppeld aan lagere tarieven. Dat is de beleidskeuze die de Vlaamse regering gemaakt heeft. En dat slaat aan, want het aantal reizigers stijgt elk jaar', repliceert Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. 'Het aantal abonnementen is in acht jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Buitenlanders komen ons bezoeken vanwege onze mooie resultaten.'

Sauwens heeft zijn bedenkingen bij die groeiverhalen. 'Er worden senioren op de bus gezet, voetgangers en fietsers beginnen de bus te nemen. Maar haalt dat beleid ook bestuurders uit de wagen? Draagt het bij tot een betere bereikbaarheid van onze steden? Op dat soort vragen willen wij eindelijk eens een antwoord', zegt hij.

Sauwens' CD&V en de Open VLD hebben de afgelopen jaren de beslissingen over De Lijn steeds mee goedgekeurd. Nu vragen beide partijen de discussie over de kosten en de prestaties van het openbaar vervoer diepgaand te voeren bij het aantreden van de volgende Vlaamse regering.

Het uitgangspunt daarbij wordt een vergelijking tussen De Lijn en andere Europese vervoersmaatschappijen ('benchmarking'). Het resultaat van die studie, die begin 2009 van start gaat, zou pas na de verkiezingen bekend zijn.

Bron: De Standaard
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Slechts helft Lijn-reizigers betaalt volle pond

Berichtdoor Geert » Za 03 Jan 2009, 22:23

Een dekkingsgraad van 14%? :neg:

waldo79
Berichten: 4181
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Slechts helft Lijn-reizigers betaalt volle pond

Berichtdoor waldo79 » Zo 04 Jan 2009, 12:56

Een terechte kritische houding van Sauwens 8-)
Mij best :)


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten