Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36147
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Berichtdoor Suus » Di 07 Dec 2010, 14:24

Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Zodra de eerste sneeuwvlok neerdaalt in Groot-Brittannië, slaakt de natie - met name Engeland - een collectieve zucht: ' Daar gaan we weer' Want hoewel het ritueel zich jaarlijks herhaalt, lijken de Britten elke keer opnieuw verrast tot de ontdekking te komen dat er vier jaargetijden zijn.

Afgelopen week was het weer raak. Duizenden scholen werden gesloten, automobilisten strandden massaal op spekgladde wegen, terwijl slechts één op de drie treinen op tijd reed, dat wil zeggen de treinen die überhaupt reden.

De Britten vragen zich vertwijfeld af waarom het leven in landen met veel strengere winters - neem Zweden - altijd op rolletjes lijkt te lopen, terwijl de infrastructuur op hun eiland telkens als een kaartenhuis instort doordat strooiwagens niet komen opdagen, of de verkeerde afslag hebben genomen.

Van grote woede is geen sprake meer - cynische gelatenheid is een betere omschrijving. Enige troost komt uit de genadeloze manier waarop de media politici, spoorwegbazen en andere officials ervan langs krijgen. ' Waarom we het lachertje van de wereld zijn' , luidde een zeer lezenswaardig hoofdverhaal in de Daily Mail.

Dergelijke bijdragen worden elk jaar gerecycled; alleen de data en de statistieken hoeven veranderd te worden. Naar de antwoorden van de ' boosdoeners' wordt niet eens meer geluisterd.

Op slappe smoezen zitten Britten immers niet meer te wachten, sinds een spoorwegdirecteur in 1991 - na enorme chaos - de legendarische woorden sprak dat er het ' verkeerde type sneeuw' was gevallen. De hilarische discussie over was precies verkeerde sneeuw is, lijkt intussen afgesloten. alle sneeuw die uit meer dan één vlok bestaat, valt kennelijk in deze categorie.

Overigens gaan de Britten zelf niet geheel vrijuit. Zo zijn er scholen die panisch zijn dat er iets met leerlingen gebeurt als er sneeuw op het schoolplein ligt. Terwijl dezelfde kinderen zich tussen de middag mogen volproppen met chips of friet, worden veel scholen bij sneeuw simpelweg gesloten omdat er iemand zou kunnen uitglijden.

In Kent moesten reizigers vorige week de nacht doorbrengen in hun treinen, omdat deze niet verder konden rijden. Op de een of andere manier lukte het niet de reizigers, gestrand in het steenrijke zuidoosten van het land, uit hun wagons te bevrijden.

Deze keer mocht Philip Hammond, de nieuwe minister voor Transport, nederig uitspreken dat ' er lessen moeten worden geleerd'. De Britten begrijpen precies wat hij bedoelt: Er zal niets veranderen.

Bron: De Volkskrant 07-12-2010, pagina 5.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 11808
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 19:07

Re: Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Berichtdoor Vinny » Di 07 Dec 2010, 20:57

De wet van de verkeerd vallende sneeuwvlok: Hoe westelijker hij valt, hoe meer hinder hij veroorzaakt :idea:

Maar goed, het blijkt maar niet zo te willen doordringen tot de meeste mensen dat sneeuw gewoon een vervelend goedje is, het kost veel meer moeite om de infrastructuur draaiend te houden dan wanneer er geen sneeuw valt. De landen met meer sneeuwval, investeren ook veel meer geld in adequate bestrijding en bovendien wordt er ook beter rekening gehouden met de gevolgen ervan. Het feit dat Geneve - Lausanne voor treinverkeer geblokkeerd raakt, de gemiddelde Zwitser zal er niet van opkijken. Als Amsterdam - Utrecht geblokkeerd raakt dan heb je voorpagina Volkskrant te pakken (en kamervragen natuurlijk)...
"Dames en heren. Op dit moment zijn er geen bijzonderheden. Onze excuses voor het ongemak"

Gekko123
OVNL-beheerder
Berichten: 2221
Lid geworden op: Za 25 Apr 2009, 22:12
Locatie: Delft
Contact:

Re: Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Berichtdoor Gekko123 » Di 07 Dec 2010, 23:52

Volgens mij hadden de Duitsers dit jaar anders ook veel last van het verkeerde type sneeuw: daar zijn de laatste tijd vertragingen van 240 minuten bijna regel geworden -o-

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36147
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Berichtdoor Suus » Di 07 Dec 2010, 23:57

Ja, daar is het nieuwsbericht uit Duitsland voor :P En voor Frankrijk heb ik er ook nog één...
Rame à l'approche

Dexter
Berichten: 3915
Lid geworden op: Di 05 Mei 2009, 20:57

Re: Meer dan één sneeuwvlok kan het Britse spoor niet aan

Berichtdoor Dexter » Wo 08 Dec 2010, 00:06

@Bee: Bedankt voor het plaatsen van de artikelen! Dat helpt ons om onze eigen spoorellende in een groter perspectief te zien. Het is niet alleen hier kommer en kwel en zo zie je dat het altijd nog erger kan.
Vallend blad maakt rails glad.


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast