Treinverkeer in Brussel verstoord door brand

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Wubbo
Berichten: 11306
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Treinverkeer in Brussel verstoord door brand

Berichtdoor Wubbo » Wo 14 Mei 2008, 21:13

Treinverkeer in Brussel verstoord door brand
Alle zes sporen van de Brusselse Noord-Zuidverbinding zijn sinds 18u weer bruikbaar, maar in het treinstation Brussel Noord zijn nog steeds slechts zeven van de twaalf sporen berijdbaar. De hinder voor de reizigers zal wel de hele avond duren.

Grote hinder
Door een brand in een seinkast aan het begin van de Noord-Zuidverbinding waren slechts twee van de zes sporen beschikbaar en was in Brussel Noord de helft van de sporen buiten gebruik. Dat veroorzaakte heel wat hinder in de Brusselse stations en op alle lijnen van en naar de hoofdstad. Door treinen om te leiden via de ringsporen, via Halle-Vilvoorde en Schaarbeek, probeerde Infrabel de Noord-Zuidverbinding wat te ontlasten maar ook dat bracht weinig soelaas. De vertragingen voor de reizigers liepen op tot één uur.

Hele avond vertragingen
"Nu alle sporen van de Noord-Zuidverbinding weer gebruikt kunnen worden, zou de doorstroming weer vlotter moeten verlopen", zegt beheerder Infrabel. "De snelheid van de treinen is wel nog beperkt maar we hebben de capaciteit verhoogd zodat meer reizigers op dezelfde trein kunnen. De vertragingen zouden in de loop van de avond moeten afnemen maar zullen wel de hele avond voelbaar zijn."

Piekuurtreinen afgeschaft
Ook morgenvroeg zou het spoorverkeer nog hinder ondervinden. Infrabel zal een aantal piekuurtreinen afschaffen. "We proberen dat te compenseren door extra veel capaciteit te voorzien op de treinen die wel rijden."

Ondertussen is het onderzoek naar de oorzaak van de brand in de seinkast aan de gang. Morgen zal ook begonnen worden met de herstellingswerken. (belga/gb)
14/05/08 17u32

Bron: De Morgen

Hebben ze zo'n brand niet al eens eerder gehad, iets van een jaar geleden ofzo?

Wubbo
Berichten: 11306
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Treingebruikers betreuren gebrek aan info op website NMBS

Berichtdoor Wubbo » Wo 14 Mei 2008, 21:15

Treingebruikers betreuren gebrek aan info op website NMBS
De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) betreurt dat er, twee uur na de brand in een seinhuis aan het station Brussel Noord, op de website van de NMBS nog steeds geen informatie te vinden is over het voorval. Door de brand is de avondspits op het spoor in en rond Brussel ernstig verstoord.

Storingen
"De spoorwegen van onze buurlanden hebben op hun sites een rubriek 'storingen', waar snel en accuraat kan worden ingespeeld op dit soort voorvallen", klinkt het in een persbericht.

Ook vraagt de BTTB dat de NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel een noodplan zouden opmaken om bij ernstige storingen snel een aangepaste treindienst op poten te zetten, rekening houdend met de overblijvende capaciteit. "Als maar de helft van de sporen beschikbaar is in de Brusselse Noord-Zuidverbinding, heeft het geen zin om te proberen toch nog de normale treindienst te rijden", zegt Jan Vanseveren van de BTTB.

Reisadviezen
Daarnaast ontbreken volgens Vanseveren ook goede reisadviezen. "Wie van Leuven naar Gent spoort, kan bijvoorbeeld het advies krijgen om te rijden via Mechelen. Dat is bij problemen in Brussel vaak een snellere reisweg", besluit hij. (belga/bf)
14/05/08 18u51

Bron: De Morgen

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Treinverkeer in Brussel verstoord door brand

Berichtdoor Geert » Wo 14 Mei 2008, 23:17

Dat de NS-site nog als voorbeeld genoemd gaat worden :D

Wubbo
Berichten: 11306
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Re: Treinverkeer in Brussel verstoord door brand

Berichtdoor Wubbo » Za 17 Mei 2008, 19:53

Ochtendspits op spoor relatief vlot verlopen
Na de brand gisteren in een seinkast in Brussel-Noord is het treinverkeer vandaag tijdens de ochtendspits relatief vlot verlopen. Dat heeft Frédéric Petit, de woordvoerder van netwerkbeheerder Infrabel, vanmiddag gemeld. De herstellingswerken aan de seinkast zijn momenteel bezig.

Stroever na 9 uur
Vanmorgen is het treinverkeer in en naar Brussel niet volgens het normale dienstschema verlopen. "Van 6.00 uur tot 7.45 uur is het treinverkeer prima verlopen. Nadien ging het tot 9.00 uur iets moeilijker. De gemiddelde vertraging bleef wel beperkt tot 5 minuten", aldus Petit. Voor een aantal verbindingen die gebruikmaken van de Noord-Zuidverbinding was er een gemiddelde vertraging van 10 minuten.

Ook vanavond hinder
Ook voor de avondspits is er een aangepaste dienstregeling. "Er wordt voor gezorgd dat niet alle treinen door de Noord-Zuidverbinding moeten", zegt Petit. Zo stopt de trein tussen Charleroi en Brussel al in Brussel-Zuid in plaats van Brussel-Noord. De piektreinen tussen Antwerpen en Brussel gaan niet verder dan Brussel-Noord. Twee Benelux-treinen naar Antwerpen en Amsterdam, die normaal gezien vertrekken vanuit Brussel-Zuid, vertrekken nu vanuit Brussel-Noord.

Namen-Brussel
De meeste problemen doen zich momenteel voor op de lijn Namen-Brussel, waar er rond de middag nog altijd vertragingen van 10 tot 20 minuten te noteren vielen. Oorzaak is een ongeval gisteren met een trein, die ter hoogte van Beuzet (Gembloux) een elektriciteitskabel afrukte. Het treinverkeer moet daardoor tussen Rhisnes en Gembloux over één spoor. Ook door een panne bij een spoorwegovergang in Ottignies vertraagt het treinverkeer.

Volgens de woordvoerder kan de vertraging nog wel enkele uren duren. Het verkeer moet nog de rest van de dag over één spoor omdat de reparatiewerken aan de elektriciteitskabel niet afgerond zullen zijn om 16 uur, zoals eerder gepland. (belga/svm)

Bron: Het Laatste Nieuws


Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten