[BE] NMBS plant chipkaart voor abonnementen vanaf 2012

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
midnet
Berichten: 671
Lid geworden op: Di 07 Jul 2009, 12:38

[BE] NMBS plant chipkaart voor abonnementen vanaf 2012

Berichtdoor midnet » Ma 13 Jun 2011, 15:02

Was afgelopen do 9/6 via belgie naar huis en vond de metrokrant-ja, ook daar, in beide talen.
Enkel de Vlaamse versie had dit:
NMBS voert chipkaarten in als vervanging van de huidige (en naar ik begrijp als onpraktisch groot bevonden) abonnementen, vanaf begin 2012. De controleurs zullen dan met aangepaste IBIS toestellen de kaarten nazien en dat verhoogt de controlekwaliteit. Over het kostenplaatje (blijkt toch ook een vlaams woord) is nog niets bekend. Over de overige biljetten en passen is nog niets besloten.
Toevoeging mijnerzijds:
wel is min of meer besloten in/uiterlijk 2015 heel Belgie te verchippen, incl. deLIJN en TEC.
Bij de Brusselse MIVB zijn de abo's al op chip gezet-dat heet MOBIB-kaart.
Je kan een online besteld biljet van de NMBS al wel op een andere chip laden-je persoonlijke belgische eenzelvigheidskaart (ID)-en je schijnt dan niets te hoeven ''opladen''want die machines zijn er geheel niet in BE.
De waalse Metro had dit bericht niet, maar een stukje over alweer een spontane staking bij de TEC-regio Liége, die niet eens door de sindikaten (=vakbonden) werd gesteund. De chauffeurs waren weer ergens kwaad over, maar nogal onduidelijk wat nu weer een steen des aanstoots was.
Nu kwam ik net uit Krakow,PL en daar zijn al een tijdje alle ABO's op een stads-chip-kaart gezet, KKM. De controle daarop gaat bliksemsnel-werkt hetzelfde als je een NL chipkaart voor een lezer houdt- hij piept en het is OK. HOef je ook niet uit je beurs te halen. (voor alle duidelijkheid: dat gebeurt enkel bij een controle-er is gewoon het oost-europese instapregime van elke deur en geen controle dor chauffeur).

Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten