Pagina 1 van 1

[DE]Berlin: nieuw model betalen per mobiel APP

Geplaatst: Di 30 Aug 2011, 14:09
door midnet
Was vorige week o.a. in Berlin en las in het bedrijfskrantje van de BVB dat er een proef start met een nieuw model betalen met je mobiel (handy in goed Duits).
In NL kennen we dat niet, maar in veel buitenlanden is dit zeer gangbaar. Je moet dan een SMS sturen -soms zijn er enorme lijsten voor alle typen biljetten-en je krijgt een SMS retour die als ticket geldt-als enkel of voor een rit of voor een tijd. Dus je moet tevoren beslissen welk type biljet je neemt. Betalen via je provider of soms apart.
Voor de nieuwe generatie smartfonen is er nu een app, die je eerst moet downloaden, je moet je aanmelden vanwege de maandelijkse betaling-achteraf!- en je moet je dan aan+afmelden aan begin + eind van de reis-overstappen hoeft niet apart Met de GPS wordt dan de zones berekend en het tarief-maar pas snachts, zodat ook bekeken wordt of je met enkel of dagkaart beter af was. Naar week/maandkaarten wordt echter (Nog?) niet gekeken. je betaalt dan alles tegelijk via bankmachtiging na afloop v.d. maand. je mag 1 of 2x verzaken en dan later doorgeven waar je bent afgestapt, daarna komt straftarief=hoogste prijs.
Lijkt dus verdacht veel op onze chipkaart maar zonder kaart en zonder CICO-palen en zonder dat overstapgedoe.
VOor de jonge techneuten die nu meteen roepen: zie je wel, die chipkaart is ouwerwets en zo moet het voor allemaal: vergeet het maar. De senaat in Berlin heeft ook enkele miljoenen beschikbaar gesteld om vanaf 1/9 te beginnen met proefopstelling van: de CHIPkaart-als neues modell zur Zahlung im ÖPNV=openbaar vervoer.

Re: [DE]Berlin: nieuw model betalen per mobiel APP

Geplaatst: Di 30 Aug 2011, 14:34
door Suus
Ik vond het behoorlijk moeilijk gedoe toen ik het verhaal zelf in het foldertje las, vind het systeem van de MDV (Mitteldeutsche Verkehrsverbund) dan makkelijker en gebruikersvriendelijker.

Je download de app Easy.GO uit de App Store of de Android Market of via een SMS voor andere telefoons. Het programma laat je reizen plannen (ook lijnennetkaarten e.d. zijn via de app te bekijken) en bij een reis kan je direct een kaartje kopen. Dat wordt betaald via je telefoonrekening, dus registratie is verder niet nodig. Je kan ook routes vastleggen die vaak reist, zodat je met 1 druk op de knop voor je route een kaartje kan kopen, houdt automatisch rekening met zones. Via de app kan je ook je aankoopgeschiedenis bekijken om zo je administratie te controleren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De app werkte eerste alleen bij de LVB en de Havag, maar nu bij alle vervoerders in het MDV. Jammer dat de kaartverkoop alleen werkt op telefoons met een Duitse simkaart.