Bewakingscamera's in Belgische treinen

Voor ontwikkelingen in het openbaar vervoer in het buitenland.
Stéphane
Berichten: 790
Lid geworden op: Do 22 Dec 2011, 10:25
Locatie: België

Bewakingscamera's in Belgische treinen

Berichtdoor Stéphane » Do 03 Okt 2013, 19:30

NMBS installeert bewakingscamera's op 130 treinen


De NMBS heeft 130 treinstellen uitgerust met bewakingscamera's. Het camerasysteem laat toe voortaan de gehele trein te filmen. De maatregel past in de strijd tegen agressie en vandalisme. Dat meldt de NMBS.
Afgelopen maandag (30 september) heeft de NMBS een camerasysteem geactiveerd aan boord van 130 Desiro-treinstellen. De camera's dienen in de eerste plaats ter afschrikking en kunnen, indien nodig, daders van geweld of vandalisme identificeren.

Deze technologische maatregel past binnen het bredere masterplan "anti-agressie" van de NMBS dat een reeks van 55 maatregelen omvat, waaronder een betere opvolging van onregelmatigheden en de verhoogde aanwezigheid van Ticket Controle Teams aan boord van de treinen.

Het camerasysteem moet het aantal gevallen van agressie tegen NMBS-personeel en medereizigers verder verminderen. Dit aantal daalde afgelopen jaar al met meer dan 4 procent, van 1.230 gevallen van agressie in 2011 tot 1.178 in 2012. "Het gebruik van de camera's aan boord is in regel met de wetgeving op vlak van het gebruik van bewakingscamera's en de wetgeving op de bescherming van de privésfeer. Enkel personen die daartoe gemachtigd zijn, kunnen de opgeslagen beelden gebruiken die als louter doel hebben gebeurde feiten te verduidelijken", luidt het.

Treinbouwer Siemens, door de NMBS aangezocht om de bewakingscamera's te installeren, werd gevraagd in totaal 305 Desiro-treinstellen uit te rusten met een camerasysteem. "Dit moet de komende twee jaar gebeuren", aldus de woordvoerder van de NMBS.
Een winterse dag:
De trein in België: Het enige dat niet gekker doet dan anders.
De trein in Nederland: Het enige dat echt gekker doet dan anders.

Terug naar “OV in het buitenland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten