Pagina 1 van 1

Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

Geplaatst: Vr 12 Aug 2011, 18:09
door htm_tram
zaterdag 30 juli 2011

Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

R E T O U R T J E L E I D E N - Onder deze titel wordt van zondag 4 september tot en met zondag 30 oktober a.s. een bijzondere manifestatie gehouden in het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM), gevestigd aan de Frans Halsstraat in het voormalige HTM- remisegebouw uit 1906. Hier bevindt zich een uitgebreide collectie historische trams en bussen uit de Haagse regio. Daags tevoren vindt in besloten kring de officiële opening plaats door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, mr. J. Franssen.

Aanleiding voor deze manifestatie, bestaande uit een tentoonstelling en een materieelshow, is het feit dat een halve eeuw geleden het doek viel voor de twee interlokale tramlijnen tussen Den Haag en Leiden, die de verbinding vormden tussen de Hofstad en de Sleutelstad. Met de Blauwe Tram van de NZH kon men tot in het najaar 1961 een retourtje Leiden maken via Voorburg, Leidschendam en Voorschoten of met de Gele Tram van de HTM via Wassenaar.

De manifestatie, met de toepasselijke titel “Retourtje Leiden”, houdt tevens verband met de viering van het 80-jarig bestaan van de NVBS, de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen, die in haar jubileumjaar op verscheidene locaties in het land speciale evenementen heeft georganiseerd.

Op de tentoonstelling worden beide tramlijnen uitvoerig belicht met een groot aantal afbeeldingen van diverse fotografen, aangevuld met diverse tastbare herinneringen zoals originele tramonderdelen, schaalmodellen, personeelsattributen, dienstregelingen, vervoerbiljetten, etc.

Voor de materieelshow zijn alle nog aanwezige Blauwe en Gele trams uit die periode naar Den Haag overgebracht. Uit Haarlem het enig overgebleven Budapester stuurstandrijtuig B 412 van de NZH, dat na een grondige restauratie in Voorburg deel uitmaakt van de collectie van het NZH-Vervoer Museum in Haarlem. Vanuit Simpelveld arriveerde al enige tijd geleden het voormalige HTM-motorrijtuig 90. Dit tramtype, in 1951 overgenomen van de Limburgse Tramweg Maatschappij deed tot 1965 dienst op de buitenlijnen naar Voorburg en Wassenaar. Deze voormalige Gele Tram is in bruikleen van de ZLSM, de Zuid-Limburgse Stoomtrein Mij.

Ook maakt het 100 jaar oude NZH-motorrijtuig A 106 deel uit van deze materieelshow.

De organisatie van “Retourtje Leiden” bestaat uit een samenwerkingsverband van de Tramweg- Stichting, de NVBS, de Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram, het HOVM en het NZH-Vervoer Museum.

Uitsluitend op zondagen in de maanden september en oktober is de manifestatie in het HOVM te bezichtigen van 13.00-17.00 uur.
Voor nadere informatie:

http://www.retourtjeleiden.nl
http://www.hovm.nl

Het HOVM is te bereiken tram 9 naar Vrederust, lijn 11 naar Scheveningen Haven - strand of lijn 12 naar Duindorp en dan halte Wouwermanstraat.

Re: Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

Geplaatst: Vr 12 Aug 2011, 20:32
door Oud forumgebruiker
de nvbs heeft leden gevragd om mee te helpen.
zondag 28-8 is er voor hen een instructiemiddag.

Re: Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

Geplaatst: Zo 14 Aug 2011, 16:05
door htm_tram
Waar wordt die instructie middag gehouden? In het HOVM? Ik zelf heb die dag dienst op de museum tram. Zo moelijk zou die instructie niet zijn want ze hoeven toch alleen maar rond te lopen en uitleg te geven. ;)

Re: Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

Geplaatst: Vr 19 Aug 2011, 19:47
door VIRM
Ah, ik dacht even dat de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden (NVBS) jarig was. :mrgreen:

Re: Persbericht Retourtje Leiden - 80 jaar NVBS

Geplaatst: Za 03 Sep 2011, 07:53
door htm_tram
Vandaag is de opening voor genodigden. Onder andere de HTM directeur, de burgermeester die natuurlijk een praatje houden. Daarna volgt een feestelijke rit naar station Voorburg.

Vanaf morgen is de tentoonstelling voor het publiek te zien. Komen er nog Gebruikers een keertje kijken? Ik kan zeggen dat de tentoonstelling erg mooi is geworden... ;-)