Pagina 1 van 1

Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 16:17
door Srananbloke
2014 was voor mij persoonlijk een ongelofelijk schijtjaar. Dat is niet zo gek als je in relatief korte tijd zowel je baan als relatie verliest. Gelukkig is het nu 2015, en ga ik bepaalde zaken die ik ben verloren weer terugvinden en er gewoon een goed jaar van maken :pos:

De 1e fase hiervan is inmiddels volbracht. Dinsdag start ik met een nieuwe baan. Dat bekent ook dat ik na een halfjaar werkloosheid wat minder tijd heb om dagjes erop uit te gaan. Daarom heb ik het er sinds begin deze maand flink van genomen en heb ik al wat dagkaarten door heel Nederland verbruikt. Na mijn eerste kennismaking van afgelopen zomer met het Schönertagticket NRW vond ik het ook weer eens tijd om een dagje in het Rhein-Ruhrgebied door te brengen. Dus ben ik gisteren op pad gegaan.

De reis ging van Arnhem Zuid naar Arnhem Zuid via de grensovergangen Enschede/Gronau op de heenweg en Herzogenrath/Heerlen op de terugweg. Ik had geen zin om teveel in 1 dag te proppen, dus heb me uitsluitend gefocust op de lijn Oberhausen-Köln. Het weer was verschrikkelijk met de hele dag regen en harde wind. Mijn dag was daardoor ook iets minder productiever dan ik had gehoopt, en weinig bordjes helaas. Maar het mocht de pret niet drukken. iPhone-foto alert!

1. Rond half 7 in de ochtend was ik er klaar voor. Via Zutphen en Hengelo bereikte ik uiteindelijk Enschede, waar ik bij de plaatselijke DB-kaartautomaat een STT haalde en een enkeltje Enschede-Steinfurt om de reis tot 9 uur te dekken.
Afbeelding

2. Iets voor 10 uur kom ik aan op Münster Hbf, waar ook een rijtje N-wagens aankomt.
Afbeelding

3. Omdat ik naast regionale/lokale reizen ook behoefte had aan een kort ritje met het Fernverkehr, kocht ik eerder bij HKX een enkeltje Münster-Duisburg. De RB uit Enschede sluit hier goed op aan, waardoor ik niet al te lang in de wind en nattigheid hoef te wachten.
Afbeelding

4. De HKX werd gereden met een Taurus voorzien van Nord-Ostseebahn rijtuigen. De muziek van de Taurus klinkt mij als muziek in de oren, en moest dat uiteraard na aankomst in Duisburg even vastleggen.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mZEFxfupJj8[/youtube]

5. Aan de andere zijde van het perron stond de Wedauer voor me klaar. Maar ik had al eerder besloten tram 901 te pakken richting Duisburg-Ruhrort om vanaf daar met de Ruhrortbahn naar Oberhausen te gaan. Achteraf had ik daar spijt van. Al was het maar omdat ik na aankomst in Ruhrort nog 20 minuten moest wachten op de volgende trein en de omgeving troosteloos is, helemaal met zulk schijtweer. Missie voor de volgende keer: gewoon de Wedauer pakken! Maar goed, deze Duisburger bracht me naar Ruhrort (als het goed is heeft dit type ook nog een tijdje op lijn 5 in Amsterdam/Amstelveen gereden):
Afbeelding

6. Lint van de NordWestBahn op het kleine, maar alles behalve knusse station Ruhrort.
Afbeelding

7. Na aankomst in Oberhausen ben ik direct op een RE richting Düsseldorf gestapt. Hier ben ik overgestapt op de U75 richting Neuss-Am Kaiser. Waar o.a. de S28....
Afbeelding

8. ...en de S8 voorbij komt.
Afbeelding

9. En waar de U75 regelmatig voorbij komt.
Afbeelding

10. Uiteindelijk ben ik op de S11 gestapt, richting Londoner Platz, Chorweiler U.S.
Afbeelding

11. In Köln-Chorweiler ben ik overgestapt op tram 15 richting Neusser Strasse/Gürtel, en daar weer overgestapt van onder -naar bovengronds (lijn 13).
Afbeelding

12. Uiteindelijk dmv een rondje over de rechteroever teruggereisd naar de linkeroever. Omdat ik het nieuwe ondergrondse station Heumarkt nog niet had gezien, ben ik op Heumarkt overgestapt op lijn 5, die hier zijn voorlopige begin/eindpunt heeft. Het kost 3 niveaus om uiteindelijk op het diepgelegen perron te komen. Net als het eerder geopende Rathaus oogt Heumarkt ruim en fris.
Afbeelding

13.
Afbeelding

14.
Afbeelding

15. Tot hier en niet verder. Naar ik heb begrepen wordt straks eerst het zuidelijk gedeelte van de Nord-Süd Stadbahn tot Severinstrasse in gebruik genomen, dus het duurt nog wel een tijdje voordat de volledige tunnel in gebruik is.
Afbeelding

16. De Dom. Zo vaak in het wild gezien, maar het blijft een immens en indrukwekkend bouwwerk.
Afbeelding

17. Köln Hauptbahnhof bij schemering.
Afbeelding

18.
Afbeelding

19. Ik wilde eigenlijk meer tramlijnen afreizen, maar de vermoeidheid begon toe te slaan. Rond 5 uur zocht ik mijn favoriete restaurant op voor een paar hapjes en pakte ik niet veel later de RE richting Aachen. Hier by night.
Afbeelding

20. Niet veel later zat ik in een Talent richting Heerlen en was mijn schönertag alweer voorbij. Het laatste wat ik heb vastgelegd is deze Plan V in Sittard. Geen flauw idee hoelang het nog gaat duren voordat ze definitief met pensioen gaan, dus moet ik er nog maar even van genieten zolang het kan.
Afbeelding

Uiteindelijk was ik rond 11 uur in de avond terug in Arnhem.

Het was best een geslaagde dag, maar het weer heeft helaas niet meegewerkt. Er zijn nog genoeg plekken die ik graag wil zien en routes die ik wil afreizen (waaronder de tips die ik heb gekregen n.a.v. mijn eerdere NRW-verslag). De volgende keer (bij beter weer :P) pak ik er misschien een hotel bij, dan kan ik mijn tijd beter benutten. Het was in ieder geval wel fijn om weer in NRW te zijn :D

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 16:24
door isadora
Een heel fraaie reeks, alleen mis ik foto nummer 4.
Sorry, zie pas nu, dat het een video betreft.

Mijn favoriet is zonder meer de Plan-V op 20!!!!!!

Heel veel sterkte en succes het komende jaar. :pos: :pos:

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 16:46
door julsteren
Aaaah lekker verslag :pos: altijd een groot fan van de NRW geweest, dit is zeker tof *O*

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 17:11
door Obus
Fraai verslag, bekende plekkies (al is het Roergebied niet mijn favoriete vakantiebestemming - zeker op een regenachtige dag is het een grote troosteloze plek, vergelijkbaar met de Samberbekken).

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 17:26
door Timon91
Toffe serie, ondanks het weer heb je er wel wat leuks van gemaakt ;) Sterkte komend jaar, het begin is er in ieder geval!

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 17:41
door Suus
Ik vind die Coradia's (BR1440) voor de S5/S8 echt spuuglelijk. De oudere versie kennende zal het interieur ook wel niet veel soeps zijn :X

Voor iPhone-foto's is de kwaliteit wel meer dan uitstekend :Y

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 17:43
door Ardan
Leuk verslag, bekend terrein :) Wat is dat voor projectiel op de S5/S8? Ik dacht dat daar de Coradia Continental of hoe heet dat ding ook al weer zou rijden, dezelfde als op de S-Bahn Bremen maar deze ziet er toch anders uit. Of is het een doorontwikkelde vervolgserie?

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 18:23
door Suus
De originele Coradia Continental (BR440) had een kopvorm die niet meer voldeed aan de Europese veiligheidsnormen en heeft is op dat punt volledig nieuw ontworpen. Treinen met deze aangepaste kopvorm worden nu in de reeks 1440 geplaatst. :)

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 19:15
door Srananbloke
Bedankt voor de reacties :)

Ja inderdaad, vind die Coradia ook maar een lelijk ding. Wel zag ik hier en daar een coachopstelling in die trein, vind ik fijner dan 4-zitters :)

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 19:43
door Ronald
Coach-opstelling in een S-bahn lijkt me dan weer niet zo praktisch. Leuk verslagje idd.

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 20:29
door Michael
Leuk verslag :pos:

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 22:48
door Meltrain
Ronald schreef:Coach-opstelling in een S-bahn lijkt me dan weer niet zo praktisch.

SLT heeft ook in enkele bakken een coach-opstelling. Dat gaat ook prima.
Verder een leuk verslag inderdaad.
Wel nog een vraag: als ik Google op "Wedauer" zie ik dat dat de RB van Duisburg Hbf naar DU-Entenfang is. Ik zie niet hoe dat een alternatief is om naar Oberhausen te gaan. :?

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 23:23
door Srananbloke
Meltrain schreef:Wel nog een vraag: als ik Google op "Wedauer" zie ik dat dat de RB van Duisburg Hbf naar DU-Entenfang is. Ik zie niet hoe dat een alternatief is om naar Oberhausen te gaan. :?


Was ook niet bedoeld als alternatief :wink: Bij het plannen had ik al langer het idee om na de HKX via de Ruhrortbahn naar Oberhausen te gaan, maar toen ik aankwam in Duisburg stond de Wedauer al klaar voor vertrek. Is ook een leuk (en kort) traject om te doen en stond al een tijdje op mijn verlanglijst, en op Entenfang kom je ook nog aardig wat goederenverkeer tegen. Ik twijfelde nog om even een retourtje te doen en daarna alsnog naar Oberhausen te gaan, maar koos uiteindelijk vanwege de tijd toch direct voor Ruhrort.

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: vr 16 jan 2015, 23:42
door Suus
Duisburg-Ruhrort is een soort Bermudadriehoek van OV-tragedie. Vorig jaar was ik er samen met Ronald (met de trein komende vanuit Oberhausen) en toen werden we geconfronteerd met een tramvervangende busdienst vanwege een gesperde brug en die reed zo hatseflats eventjes een omleiding van een kilometer of tien... :X Als we dat hadden geweten waren een paar stations teruggereisd en met de metro naar Duisburg Hbf gereisd.

Kaartje daarvan:
Afbeelding

Het is overigens wel een fascinerend lijntje, want het was tot begin jaren '90 nog een lijn van Duisburg-Ruhrort naar Mülheim-Styrum, maar dat tracé is verlaten. Bij station Meiderich Süd is het dijklichaam afgebroken voor de tunneluitgang van de Stadtbahn en bij de Emmericher Straße liggen nog resten van het voormalige station Duisburg-Dümpten.

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: za 17 jan 2015, 00:16
door Srananbloke
Over die lijn naar Mülheim-Styrum heb ik een fotoserie op Railtrash gezien. Inderdaad bijzonder lijntje. Die lijn en sommige stations stralen echt verval uit, maar dat geldt wel voor meer plekken in Rhein-Ruhr :)

Re: Een dagje in een regenachtig en winderig NRW (19F, 1V)

Geplaatst: zo 18 jan 2015, 21:42
door Jef400
Ik krijg nu al zin om weer terug te gaan.

Srananbloke, mooie reportage.