Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Oostkust"

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 4957
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Oostkust"

Berichtdoor Etienne » Ma 30 Mar 2015, 21:48

N.B.: Het kan voorkomen dat foto's donkerder uitvallen, het was vrij slecht weer gisteren in België en daar kon ik niet altijd goed op inspelen.

Op 29 maart 2015 werd door de stichting Nostalbus een rondrit gemaakt met een drietal bustypen die (zeer) binnenkort uit dienst zullen gaan in West-Vlaanderen onder de noemer "Oudjes aan de Oostkust".

Verzamelpunt was station Brugge om 10:10. Ikzelf kon dit vrijwel niet halen, maar tezamen met een Find_your_spot en nog een niet-forumlid werd overeengekomen dat een auto een praktischer vervoermiddel was. FYS stond om 06:35 bij mij voor de deur en om 07:33 waren we in Breda. Vanaf daar ging het rechtstreeks naar station Brugge, waar wij om 09:39 aankwamen en de auto parkeerden achter het Station.

Om 10:10 werd met de eerste bus vertrokken, de 2923, in de richting van Knokke. De eerste fotostop vond plaats in de voormalige stelplaats Ver-Assebroek. Deze stelplaats stamt nog uit de NMVB-tijd en is vorig jaar gesloten ten behoeve van een nieuwe stalling.
Afbeelding

De rondrit werd al weer snel vervolgd naar Vivenkapelle. In dit dorpje staat langs de route van lijn 62 het "Paard van Vivenkapelle", bij dit markante punt kan dan ook een foto gemaakt worden.
Afbeelding

Iets verder, in het dorpje Moerkerke, takt lijn 45 vanuit Maldegem aan op dezelfde route. Bij de bruggen over het Leopoldkanaal, de Jackxenbrug, ligt ook een gelijknamige halte. Op lijn 45 wordt hier een fotostop gehouden.
Afbeelding

Voorheen had lijn 45 een uitloper naar Middelburg, tegenwoordig komt alleen lijn 62 nog in dit dorpje. Nabij het eindpunt in deze plaats kon wederom een foto gemaakt worden.
Afbeelding

De route van lijn 45 naar Knokke vervolgend, wordt de bus stil gezet bij de Damse Vaart. Bij de brug in het plaatsje Hoeke werd een stop gehouden, wel in tegengestelde rijrichting.
Afbeelding

Een andere lijn waar de serie 2900 jarenlang op heeft gereden is lijn 42 (Brugge - Breskens). In Westkapelle wordt een fotostop gehouden op de N376. Een line-up met de reguliere dienstbus naar Brugge liep helaas net mis.
Afbeelding

Ook op de stadsdienst van Knokke waren deze bussen vaak genoeg te zien. Bij het Oosthoekplein in laatstgenoemde plaats wordt een extra fotomoment gehouden, daar we een kwartier voorlagen op schema.
Afbeelding

Iets verderop in Knokke loopt de route van lijn 13 langs de molen op de Graaf Jansdijk. Na de bezuinigingen van 2012 werd deze halte opgeheven. Ook op dit markante punt werd een fotomoment gehouden.
Afbeelding

Vanaf Knokke ging het direct naar Zeebrugge P&O. Alhier werd van bus gewisseld, de volgende bus werd de Van Hool AG500 de 3361. Vroeger reed onder het lijnnummer 790 dagelijks een gelede bus één retourrit van Brugge rechtstreeks naar Zeebrugge voor aansluiting op/van de P&O Ferrie van/naar Engeland. Op de N31 wordt een fotostop gehouden, alvorens de excursiegangers weer instappen.
Afbeelding

De verbinding Brugge - Zeebrugge verdween in de 90'er jaren, omdat er bijna parallel ook een trein reed. Pas in 2012 keerde deze verbinding weer terug, nu onder het lijnnummer 47. Op diezelfde N31 wordt in het dorpje Lissewege een fotostop gehouden. Rechts op de achtergrond staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Afbeelding

De excursiegangers werden vervolgens bij het BPark in Brugge gedumpt. Hier hebben we dan ook een lunch gebruikt. Na een uurtje werden we daar weer opgehaald en vervolgden via de Sint-Pietersplas de route van lijn 31 richting De Haan. In Meetkerke werd een fotostop gehouden langs de N9 met uitzicht op de polder.
Afbeelding

In 2013 werd op stadslijn 46 vanuit Oostende een korte uitbreiding naar het dorpje Vlissegem toegevoegd. Vanwege de zeer lage bezetting werd dit korte trajectje in 2014 alweer opgeheven.
Afbeelding

Het eindpunt van lijn 31 ligt nabij de tramhalte "De Haan aan Zee (Le Coq sur Mer)". Het overgebleven tramgebouw is rechts op de achtergrond te zien. Over de frequenties van lijn 31 hoeven we het niet te hebben, met een gemiddelde van 1x per 2 uur.
Afbeelding

Op de lusroute door De Haan doe lijn 31 ook het Zeepreventorium aan. Ook een plek voor een fotostop.
Afbeelding

De voorstad Bredene wordt al jarenlang door de ringlijnen 4 en 9 bediend. Op de Zeelaan in deze plaats wordt op lijn 9 een fotostop gehouden.
Afbeelding

Een klein deel van Bredene wordt door de nauwelijks frequente lijn 46 bediend. Bij het Vicogneplein wordt als deze lijn een fotostop gehouden.
Afbeelding

Voor het St. Damiaanziekenhuis wordt een fotomoment gehouden als voormalige avondlijn 24. Vroeger kwam hier alleen lijn 14, tegenwoordig komen hier de lijnen 21 t/m 23, 50 en 51.
Afbeelding

Centrale halte in het centrum van Oostende is het Marie-José Plein, ook een knooppunthalte met de kusttram. Vrijwel alle stadslijnen passeren deze halte. Als lijn 5 naar Stene houden wij hier een fotostop, terwijl een passagier denkt dat dit de normale lijnbus is.
Afbeelding

Bij het Pr. Clementinaplein wordt langs de sporthal een fotostop gehouden als lijn 7, die hier tegenwoordig niet meer komt. Vlakbij ligt echter wel de halte Petit Paris van diverse andere buslijnen.
Afbeelding

Net om de hoek wordt bij het voormalige stadhuis, tegenwoordig het OCMW eveneens een fotostop gehouden. Precies voor dit gebouw ligt nog wel een halte van lijn 7. Op de achtergrond staat de Sint-Jozef Parochie.
Afbeelding

Vanaf hier ging naar de Sassen nabij het Station. Als lijn 35 richting Stalhille wordt hier even een fotomoment gehouden. Op de voorgrond liggen wederom de sporen voor de kusttram.
Afbeelding

Vanaf de Sas werd koers gezet naar de stelplaats voor een line-up met alle drie de bussen van de rondrit en een groepsfoto voor het Nostalbusarchief.
Afbeelding

Op de stelplaats werden de 2923 en 3208 weer achtergelaten en ging de rit weer verder met de 3361. Wederom terug naar de Sas. Nu werd op de andere brug een fotostop gehouden en nu in de andere richting van de ringlijn, lijn 4.
Afbeelding

Via de snelweg ging de rondrit verder naar Varsenare, een voorstadje van Brugge. Hier komen de lijnen 52, 53 en 55 door.
Afbeelding

Een laatste fotostop werd gehouden in Brugge zelf. Naar de Vives rijden in de spitsuren extra ritten ten behoeve van de studenten. Deze toeloop was ook een reden waarom gelede bussen aangeschaft werden, omdat de standaardbussen de drukte niet meer konden verwerken.
Afbeelding

Omdat we nog steeds voorliepen op het schema werd nog een extra stop ingelast bij 't Zand, het Centrumbusstation voor Brugge en overstappunt tussen de streek- en stadslijnen. De streeklijnen rijden namelijk niet door het Centrum, de stadslijnen kunnen dit wel omdat deze met kleinere busjes rijden. Op de film staat een beperkte rit van lijn 21 tot Baliebrugge. Ook kon nog een ex IJsselmond bus als lijn 42 op de foto gezet worden.
Afbeelding

Afbeelding

Aan het station van Brugge eindigde de rondrit vervolgens weer. Wij bleven nog eerst nog wat eten en drinken in Brugge, om daarna pas weer terug te gaan. Om 21:25 werd ik afgezet bij station Breda-Prinsenbeek waar ik mooi om 21:27 op de trein kon stappen en was zodoende na de ritje met de t15176 en t1976 en metrolijn E om 22:50 weer thuis. Met dank aan de chauffeur FYS van de auto en Nostalbus voor deze rondrit.

Voor degene, staat op deze link een kaartje van de afgelegde route inclusief fotostops.
5e jaars student Geodesie / Geo-Informatie

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 12861
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Oostkust"

Berichtdoor Meltrain » Ma 30 Mar 2015, 22:37

Leuk rondje met dito foto's hoor. :pos:
Wat mij betreft wordt lijn 31 (Brugge - De Haan) ook ingekort tot Wenduine Centrum. Tussen Wenduine en De Haan rijdt deze volledig parallel met de Kusttram.
Overigens had een foto van een bus samen met de Kusttram wellicht wel leuk geweest. :)
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

Belangrijke data:
22-07: opening Noord/Zuidlijn (Amsterdam)
09-12: opening Crossrail (London)

Gebruikersavatar
Hainje
Berichten: 7972
Lid geworden op: Za 31 Aug 2013, 14:40
Locatie: Tilburg

Re: Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Westkust"

Berichtdoor Hainje » Ma 30 Mar 2015, 22:47

En ik maar denken dat Nederland en België een WESTkust hadden :p

Ligt het overigens aan mij of zijn de fotobestanden weer enorm? Zelfs met ADSL duurt het behoorlijk lang voor alles geladen is.

Edit: Hmm, de eerste foto is 352 kb. Nu niet echt extreem. Dan zal het wel bij mij liggen.
Details blijf je houden, maar uiteindelijk vind ik het allemaal prima.
19-04-2018: Trein: 7441,9 km * Bus: 816,42 km

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 12861
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Westkust"

Berichtdoor Meltrain » Ma 30 Mar 2015, 22:55

Hainje schreef:En ik maar denken dat Nederland en België een WESTkust hadden :p

Het gebied tussen Knokke en Blankenberge wordt Oostkust genoemd.
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

Belangrijke data:
22-07: opening Noord/Zuidlijn (Amsterdam)
09-12: opening Crossrail (London)

Gebruikersavatar
Hainje
Berichten: 7972
Lid geworden op: Za 31 Aug 2013, 14:40
Locatie: Tilburg

Re: Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Oostkust"

Berichtdoor Hainje » Ma 30 Mar 2015, 23:19

Malle Belgjes. :p
Details blijf je houden, maar uiteindelijk vind ik het allemaal prima.
19-04-2018: Trein: 7441,9 km * Bus: 816,42 km

Stéphane
Berichten: 790
Lid geworden op: Do 22 Dec 2011, 10:25
Locatie: België

Re: Etienne on tour #18: Rondrit "Oudjes aan de Oostkust"

Berichtdoor Stéphane » Wo 01 Apr 2015, 10:29

Leuke reportage :pos:
Een winterse dag:
De trein in België: Het enige dat niet gekker doet dan anders.
De trein in Nederland: Het enige dat echt gekker doet dan anders.


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten