Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 12854
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Meltrain » Zo 07 Aug 2016, 23:39

Van vrijdag 22 juli t/m zaterdag 30 juli was ik met mijn familie op vakantie in Kamperland. Voor mij was dit vooral een week waarin ik even kon “ontsnappen” aan het afstuderen. ;)
Omdat ik vrijdag nog verplichtingen had in Delft, vond mijn heen reis plaats per trein naar Goes en vanaf daar met buslijn 31 naar Kamperland Tunnel N57.
Omdat ik een trein eerder dan gepland had (en daarom in Goes een overstaptijd van een half uur zou hebben), stapte ik onderweg in Kruiningen-Yerseke uit om de tegentrein op de foto te zetten.
Voordat die trein kwam, kwam eerst buurtbuslijn 599 nog langs. Ik zag de bus te laat voor een foto van de voorkant, maar ik kon vanaf mijn positie wel een foto maken van deze bus op de Zanddijk:
Afbeelding

Niet veel later kwam de 2600 naar Lelystad eraan:
Afbeelding

Hierna ging ik zelf met de volgende 2600 naar Goes en vanaf daar met lijn 31 naar Kamperland Tunnel N57 (Westzijde). Tussen de voorlaatste en de laatste halte rijdt de lijn langs allerlei recreatieve bestemmingen en ik vind het dan ook raar dat die lijn op dat stuk geen tussenhaltes heeft. Dan had lijn 31 (op dat stuk) wellicht meer reizigers gehad dan alleen mij.
Na het uitstappen, reed de bus vrijwel meteen weg, dus een foto van lijn 31 lukte niet en is de rest van de vakantie ook niet meer gelukt (en dat komt niet door een gebrek aan proberen).
Een foto van een Iveco op lijn 133 die de halte Tunnel N57 (op de N57) naderde, lukte wel:
Afbeelding

Op zaterdagavond werd even een kort fietstochtje over de Veersegatdam gemaakt en nabij de halte Veersedam Zuid kon lijn 133 wederom op de foto:
Afbeelding

Via de dijk werd teruggereden en als echte Waterbouwer moest ik uiteraard de Oosterscheldekering op de foto zetten ;) :
Afbeelding

Nogmaals de kering:
Afbeelding

Op zondag werd een bezoekje gebracht aan Domburg en nabij de kerk mocht zomerlijn 864 op de foto:
Afbeelding

Op maandag werd Neeltje Jans bezocht. Hoewel het park zelf vooral voor kleinere kinderen is, zijn er toch nog best interessante dingen voor volwassenen, zoals een bezoek aan de Oosterscheldekering:
Afbeelding

Afbeelding

Ook was er een roofvogelshow. Het heeft weinig met het openbaar vervoer te maken, maar op deze foto van een adelaar in de lucht ben ik toch wel een beetje trots :) :
Afbeelding

Maar om bij het onderwerp van deze site te blijven: op de Oosterscheldekering kun je ook lijn 133 op de foto zetten ;) :
Afbeelding

Op dinsdag werd een bezoek gebracht aan de Stoomtrein Goes - Borsele. Deze maatschappij exploiteert met stoomtreinen dieselmotorwagens een 14 kilometer lange museumlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. De railbussen rijden zelfs nog één station verder: naar Baarland.
In het Tractiegebouw stonden onder andere (de niet-rijvaardige) loc 1 “Wittouck” en de in aanbouw zijnde replica van de omC motorwagen. Dit type reed in de jaren 30 over de huidige museumlijn:
Afbeelding

Twee loodsen verderop stond één van mijn favoriete locs: de 4389 van het US Army Transportation Corps welke na de Bevrijding in Nederland is achtergebleven. Deze loc is rijvaardig, maar was op deze dag niet in dienst omdat er elke week een andere loc actief is:
Afbeelding

Onderweg naar het perron kwam ik langs restaurant De Goederenloods, waar vlak naast het Blokkendoos-stel van het Spoorwegmuseum staat, welke (hoorde ik later) in Goes in onderhoud is:
Afbeelding

De loc die die dag wel actief was, was loc 3 “Bison” die op deze foto vanaf het opstelspoor naar het spoor langs het perron rijdt:
Afbeelding

De trein bestond (van rechts naar links) uit de volgende rijtuigen: drie Blokkendoos rijtuigen (waarvan de eerste nauwelijks zichtbaar op deze foto), een zogenaamd “Ovalen Ramen”-rijtuig (het enig bewaarde van dat type) en een stalen bagagewagen. Wij namen plaats in het “Ovalen Ramen”-rijtuig:
Afbeelding

Na nog een foto van de voorkant van de trein..:
Afbeelding

… werd ingestapt en vertrok de trein. Een foto net na vertrek:
Afbeelding

We gingen door naar het eindpunt Hoedekenskerke. Hier moest de stoomlocomotief omlopen:
Afbeelding

Niet veel later stond de loc weer voor de trein:
Afbeelding

Bij het station van Hoedekenskerke komt Buurtbuslijn 597 die ook op de foto mocht:
Afbeelding

Bij het station van Hoedekenskerke is een restaurantje en winkel en rijdt ook een minitrein:
Afbeelding

Na een klein uurtje in Hoedkenskerke te hebben doorgebracht, kwam de railbus eraan met de motorwagen voorop:
Afbeelding

Afbeelding

Met de railbus gingen we door naar Baarland, wat sinds 2010 het werkelijke eindpunt van de toeristische dienst is, maar vanwege het gebrek aan een omloopspoor alleen door de railbus bediend wordt:
Afbeelding

De spoorlijn zelf loopt nog enkele kilometers door naar Oudelande, maar dit gedeelte is overwoekerd:
Afbeelding

Omdat in Baarland vrij weinig te doen is, gingen we na zo’n 5 minuten met dezelfde trein gelijk weer terug. Wel pas nadat eerst nog een foto van de voorkant van het stuurstandrijtuig gemaakt is:
Afbeelding

Terug in Hoedekenskerke moesten we een uurtje wachten, terwijl de railbus na zo’n 45 minuten nog een keer naar Baarland ging.
Ondertussen kwam wel de nogal rokende “Zomerbus” van AMZ langs. Van een passagier in deze bus hoorde ik dat hij vlak hierna vervangen zou gaan worden:
Afbeelding

Ook kwam lijn 597 nog eens langs:
Afbeelding

Met de railbus gingen we daarna weer naar Goes. Onderweg werd er te ’s-Gravenpolder – ’s-Heer Abtskerke gekruist met de stoomtrein:
Afbeelding

Afbeelding

Na aankomst in Goes mocht de railbus in zijn geheel op de foto:
Afbeelding

Omdat we toch een dagkaart hadden, besloten we nog eens naar Hoedekenskerke te reizen. Dit ging uiteraard met de railbus aangezien de stoomtrein reeds onderweg naar Hoedekenskerke was.
Onderweg was er een wat langere stop in Kwadendamme en kon de railbus op de foto:
Afbeelding

In Hoedekenskerke konden beide treinen naast elkaar op de foto. Helaas is deze foto tegen de zon in genomen en daardoor niet erg mooi:
Afbeelding

In Hoedekenskerke werd even naar het “Wienkeltje van Wullempje” gelopen, waar snoep wordt verkocht. Onderweg kon de kerk van Hoedekenskerke op de foto:
Afbeelding

Na het kopen van wat snoep, werd teruggelopen richting het station en net na het station kon de railbus (onderweg naar Goes) op de foto:
Afbeelding

Wij gingen hierna met de (laatste) stoomtrein terug naar Goes. Onderweg moesten in Kwadendamme redelijk veel mindervaliden instappen, waardoor wat langer gestopt werd end e trein nog eens op de foto kon:
Afbeelding

Ook is hier te zien dat de spoorlijn dwars door een dijk gaat en deze doorgang afgesloten kan worden met een deur:
Afbeelding

Hierna werd doorgereden naar Goes, alwaar de “Bison” werd afgekoppeld en richting loods ging. Op de achtergrond is dieselloc “Bever” te zien:
Afbeelding

Omdat de SGB in Goes geen omloopspoor heeft, moeten de rijtuigen door de “Bever” worden weggezet. Hier rijdt deze loc naar de rijtuigen:
Afbeelding

Na een wandeling naar het Tractiegebouw konden daar de drie bij de SGB aanwezige tractievormen naast elkaar op de foto. Van links naar rechts de (niet-rijvaardige) elektrische 1136, stoomloc “Bison” en de eerder dit jaar aangekochte dieselloc 2424:
Afbeelding

Hierna werd weer naar de auto gelopen, maar niet voordat nog een foto gemaakt kon worden van het Tractiegebouw met een toevallig voorbijrijdende VIRM:
Afbeelding

En zo kwam een leuke dag ten einde. :D

Op woensdag was het slecht weer en hebben we niet veel gedaan.
Op donderdag gingen we naar Vlissingen, onder andere om het Arsenaal te bezoeken. Het Arsenaal zelf valt wat tegen, maar er is wel een mooie uitkijktoren van waaruit je Vlissingen goed kunt zien (en fotograferen):
Afbeelding

Afbeelding

Halverwege de Westerschelde passeren de twee schepen van de veerdienst Vlissingen - Breskens elkaar:
Afbeelding

Nabij het Scheldeplein in het centrum van Vlissingen konden nog bussen op de lijnen 56, 864 en 58 op de foto:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Op vrijdag, de (voor mij) laatste dag van de vakantie, werd de Belgische Kusttram bezocht.
Per auto ging het naar Heist, alwaar vlak bij de halte Heldenplein werd geparkeerd. Op deze halte bevindt zich ook een Lijnwinkel, alwaar de Dagpassen werden aangeschaft. Ook konden hier voor het eerst die dag trams op de foto gezet worden:
Afbeelding

Afbeelding

Nabij station Zeebrugge-Strand kon vanuit de (op dat moment niet hard rijdende) tram een MS08 gefotografeerd worden:
Afbeelding

In de tram was het erg druk en bij de halte De Haan Aan Zee bleek waarom: bij die halte stapte een grote groep Duitsers uit en daarna was de tram gelijk een stuk leger. ;)
In Oostende werd uitgestapt en daar kon een foto gemaakt worden van het (momenteel in verbouwing zijnde) stationsgebouw:
Afbeelding

Boven de sporen wordt een nieuw dak gebouwd, wat boven enkele sporen al gerealiseerd is:
Afbeelding

Het verschil tussen de oude (links) en nieuwe situatie:
Afbeelding

Een M6 onder de nieuwe overkapping:
Afbeelding

Op de Kusttram wordt in de zomermaanden overdag over het gehele traject in een tienminuten-frequentie gereden. Tussen Oostende Station en Westende Bad wordt dat aangevuld tot elke 5 minuten. Deze “korte” diensten rijden vaak met een HermeLijn, zoals ook op deze foto vlak bij station Oostende het geval is:
Afbeelding

Met de tram werd één halte verder gereisd: naar de halte Marie-Joséplein in het centrum van Oostende. Hier kon de tram op de foto naast een typisch haltegebouwtje:
Afbeelding

Om de schoonheid van Oostende te tonen hierbij een tram in de andere richting:
Afbeelding

Vervolgens werd langs het Casino…:
Afbeelding

… naar de boulevard gelopen:
Afbeelding

Bij een restaurantje werd even wat gedronken, waarna werd teruggelopen naar de halte Marie-Joséplein. Vanaf daar werd weer verder gereisd richting De Panne, al werd reeds bij de halte Ravelingen de tram weer verlaten. Hier kon een opname gemaakt worden van twee trams naast elkaar:
Afbeelding

Vanaf hier rijdt de Kusttram een stukje daadwerkelijk vlak langs de kust, dus daar moest gebruik van worden gemaakt voor de foto’s. Omdat ik bij deze halte al eerder had gefotografeerd (8 jaar geleden) en om wat minder gebouwen op de foto te krijgen, werd eerst naar de halte Domein Raversijde gereisd om vanaf daar één halte (naar Middelkerke De Greefplein) te lopen.
Onderweg was er gelegenheid voor de nodige foto’s van trams langs de kust en zowel de trams van BN als HermeLijnen kwamen voorbij:
Afbeelding

Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Eenmaal aangekomen in Middelkerke moest nog even gewacht worden op de tram, waardoor de tram in de andere richting op de foto kon. Een enorm verschil met Oostende, nietwaar? :mrgreen: :
Afbeelding

Met de Kusttram werd vervolgens doorgereisd naar Nieuwpoort Stad. Net voordat we die halte bereikten, kwamen we langs het Koning Albert I-monument en na het uitstappen kon de volgende tram samen met dit monument op de foto gezet worden:
Afbeelding

Dezelfde tram, net voor de halte Stad:
Afbeelding

Deze tram, die te laat was, was erg druk, dus daarom wachtten we op de volgende, die er ook maar 3 minuten achter zat. Hierdoor kon nog wel buslijn 69 op de foto die aankomt bij zijn eindpunt Nieuwpoort Stad:
Afbeelding

Met de volgende tram werd doorgereden naar het station van De Panne.
De voorlaatste halte is:
Afbeelding

Bij het station konden (net) drie modaliteiten op één foto:
Afbeelding

Vrijwel meteen daarna kwam de volgende bus al:
Afbeelding

Na een drankje in een nabijgelegen restaurant vetrokken we weer richting Knokke. Ik stapte ditmaal uit bij de halte Dorp in Lombardsijde, omdat de Kusttram vermoedelijk vanaf eind 2017 niet meer door het dorp Lombardsijde gaat, maar eromheen wordt geleid. Dit was dus vermoedelijk mijn laatste kans om een foto te maken van de tram door Lombardsijde, wat als enige nog echt de sfeer van de oude buurttram uitstraalt:
Afbeelding

Enkele minuten later kwam de tram richting Knokke er al weer aan, die voor de verandering met een HermeLijn reed:
Afbeelding

Na nog één foto bij de halte Ravelingen…:
Afbeelding

… en een korte overstap op het station van Oostende, reed ik door naar De Haan Aan Zee:
Afbeelding

Daar was de rest van de familie al eerder aangekomen en gezamenlijk gingen we door naar Blankenberge Markt om daar ergens het avondeten te nuttigen.
Na het eten reden we in één ruk door naar Heist Heldenplein, alwaar de rit met de Kusttram eindigde met een foto van de achterkant van de laatste tram:
Afbeelding

Hierna reden we terug naar Kamperland en de volgende morgen reed ik per trein terug naar huis omdat ik met vrienden had afgesproken om iets te gaan doen.
Hiermee eindigt dit (lange) verslag van mijn vakantie en ik hoop dat jullie het de tijd en moeite waard vonden.
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

22-07: opening Noord/Zuidlijn
09-12: opening Crossrail

Hendrik
Berichten: 1861
Lid geworden op: Vr 20 Feb 2015, 21:12

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Hendrik » Ma 08 Aug 2016, 09:40

Leuke fotoserie! Vooral de foto's uit Zeeland (in het bijzonder van de SGB) kan ik wel waarderen. :pos:

Gebruikersavatar
isadora
Berichten: 3594
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 14:14

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor isadora » Ma 08 Aug 2016, 13:18

Veel foto's, maar de mooiste zijn toch echt die van de tram, direct aan zee. :pos:
"There are three excellent theories for arguing with women...none of them work"

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 4956
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Etienne » Ma 08 Aug 2016, 15:19

Een leuk zomerverslag :pos:
5e jaars student Geodesie / Geo-Informatie

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

waldo79
Berichten: 4120
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor waldo79 » Ma 08 Aug 2016, 15:39

Fraaie reportage. Inmiddels een afstudeerdatum in zicht?
Mij best :)

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 4463
Lid geworden op: Ma 13 Jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contact:

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Milco » Ma 08 Aug 2016, 19:23

Leuk verslag. Vooral de foto's van de Kusttrams boeien mij erg, maar wellicht ook omdat ik er afgelopen september en mei nog ben geweest. :P
Website: http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 25-03-2018
Youtube: http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 16-04-2018

Informatie Keolis Almere: http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29159
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Daniel » Ma 08 Aug 2016, 19:45

Leuk verslagje :)
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Wubbo
OVNL-beheerder
Berichten: 11190
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Wubbo » Ma 08 Aug 2016, 22:53

Zonde eigenlijk dat de SGB met Duitse diesels rijdt. Je zou toch zeggen dat er voldoende Nederlands spul bewaard is gebleven om daar in te zetten (al is dat natuurlijk feitelijk net zo min historisch verantwoord).

MdJ
Berichten: 4153
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:47
Locatie: Maartensdijk

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor MdJ » Ma 08 Aug 2016, 23:05

SGB heeft vier railbussen gekocht: De twee die dan nu dienst doen en de andere twee worden gebruikt voor de onderstellen van de omC's die ze aan het bouwen zijn.
Bij twijfel: gebruik beton.

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 12854
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Door Zeeland, SGB en Kusttram [76 foto's]

Berichtdoor Meltrain » Di 09 Aug 2016, 00:09

Bedankt voor de leuke reacties. :D

Wubbo schreef:Zonde eigenlijk dat de SGB met Duitse diesels rijdt. Je zou toch zeggen dat er voldoende Nederlands spul bewaard is gebleven om daar in te zetten (al is dat natuurlijk feitelijk net zo min historisch verantwoord).

Ik denk dat de SGB juist over-all één van de meest historisch verantwoorde collecties heeft. Alleen de RTM en mogelijk de SHM hebben volgens mij meer Nederlands materieel. Vooral de rijtuigencollectie van de SGB is erg mooi (al hebben die rijtuigen in werkelijkheid nooit op die lijn dienst gedaan).

De STAR, VSM en ZLSM rijden vrijwel volledig met buitenlands materieel. Erg veel "grote" Nederlandse stoomlocomotieven zijn er helaas niet bewaard gebleven. :cry:

En als aanvulling op de post van MdJ: de twee railbussen die nu in dienst zijn, worden doorverkocht op het moment dat de twee omC's gereed zijn.
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

22-07: opening Noord/Zuidlijn
09-12: opening Crossrail


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten