Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5437
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor Etienne » Do 29 Mar 2018, 17:08

Op 25 maart vond een afscheidsrit plaats in de Vlaamse Ardennen, vanwege het feit dat bij exploitant Geenens de laatste O405 onder een De Lijn-contract vorige week buiten dienst is gegaan en bij de TEC het aantal zeer snel vermindert. Ter vervanging heeft moederbedrijf Hansea een grote order voor MAN-bussen geplaatst. Daarom werd een unieke rondrit gehouden met twee O405's; de twee bussen van dienst zijn de 458123 in TEC-livrei en de 220829 in De Lijn-livrei.

Ikzelf vertrok rond half acht uit Pijnacker en via de snelwegen en de Ring van Antwerpen ben ik rond 09:15 op de P+R in Gentbrugge. Hier blijken al meer mensen te zijn. Om circa 09:45 kwam de pendelbus naar Ronse aangereden, de 262132 uit de collectie van Nostalbus. De bus was zelfs nog even door de wasstraat heen gehaald.
Afbeelding

Vanaf P+R Gentbrugge, waar al flink wat deelnemers instapten, ging de rit eerst naar het Sint-Pietersstation. Bij de tramhalte op het Maria Hendrikaplein werd eerst een parallel gemaakt met een oude PCC-tram, die vandaag rondritten verreed,....
Afbeelding

...waarna naar het busstation werd gereden om de rest van de deelnemers op te halen. Hierna werd rechtstreeks naar station Ronse gereden, wat als laatste instappunt diende en waar overgestapt werd op de TEC-bus, die al op de parkeerplaats stond te wachten.
Afbeelding

Als eerste werd vanaf Ronse de route van lijn 87 afgereden en de eerste fotostop wordt gehouden bij de 'Moulin du Chat Sauvage' net buiten Ellezelles....
Afbeelding

...waarna verder gereden wordt naar het oude station Ellezelles. Op de kruising van de voormalige spoorlijn, tegenwoordig een RaVel, staat nog steeds het toenmalige seinhuis en de halte ligt praktisch daarnaast.
Afbeelding

Na deze stop rijden we verder naar het Centrum van Ellezelles, waar de bus op de Hoofdstraat neergezet wordt.
Afbeelding

De route van lijn 87 vervolgend, komen we aan in Ogy. Hier splitst een variant van de hoofdroute af, die we vanaf hier volgen tot in Ghoy. Net buiten het dorp wordt de bus neergezet en kijken we terug op Ghoy...
Afbeelding

...en rijden vervolgens verder richting Lessines en maken een fotostop in het centrum van Lessines.
Afbeelding

Vlakbij het treinstation van Lessines ligt ook het geboortehuis van René Margritte en bij wat street-art en een standbeeld van Margritte wordt de volgende fotostop gehouden. Bij vertrek komt een trein binnen en moet daarop gewacht worden, de overweg ligt rechts buiten beeld.
Afbeelding

Vanaf hier houden we lijn 87 voor gezien en schakelen over naar lijn 94. Als eerste wordt gereden naar Isières en maken we een fotostop op de spoorwegovergang van industrielijn 287.
Afbeelding

Hierna wordt de route vervolgd richting Meslin-l'Eveque. In de spitsuren beginnen hier diverse ritten en voor de kerk op het 'Place' wordt de bus in de zon geparkeerd.
Afbeelding

Daarna wordt koers gezet richting de Zoning (Industriegebied) van Ghislenghien. Voor zowel lijn 87 als lijn 94 komen hier enkele spitsritten voorbij; dit industriegebied werd in 2004 getroffen door een ontploffing in een gasleiding, waarbij 24 mensen om het leven kwamen.
Afbeelding

Een ander dorpje op de route is Hellebecq; bij een wegkruis op een minirotonde in dit dorpje wordt nog een laatste maal deze bus vastgelegd als lijn 94 richting Ath.
Afbeelding

Tenslotte rijdt de genoemde bus naar de pauzelocatie langs de E429 ter hoogte van Hellebecq. De deelnemers van de rondrit hebben hier circa 40 minuten lunchpauze, die gebruikt wordt bij de Lunch Garden. De organisatoren gaan vervolgens de bus omruilen voor de bus in de De Lijn-livrei. Vanaf Hellebecq gaan we dan weer Vlaanderen binnen en een eerste fotostop wordt gehouden onder de helling van de Burght in Akrenbo en filmen hier de 'functionele' lijn 73.
Afbeelding

Na een doortocht van Viane komen we aan in Moerbeke. Deze plaats is een knooppunt van lijnen op de grens van de entiteiten Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Vanuit de eerste entiteit komen hier de lijnen 70 t/m 74, allen met een functionele dienstregeling en vanuit Vlaams-Brabant komt hier lijn 161 langs, die wel een regelmatige uurdienst rijdt. Voor de kerk in deze plaats wordt de bus neergezet als lijn 72.
Afbeelding

Vanaf Moerbeke gaan we richting Geraardsbergen en rijden de Grote Buizemont op en rijden naar de halte Denderoord. Voorheen een eindhalte van lijn 78, die hier ronddraaide. De bus filmt echter lijn 71, die hier vanaf de kasseien omhoog komt.
Afbeelding

Het centrum van Geraardsbergen doen we verder niet aan, maar hier gaan we verder als lijn 76. Deze lijn ontstond in 2009 om de belbus in dit gebied te ontlasten. In Overboelare staan we stil bij de eindhalte Leliestraat.
Afbeelding

Vanuit hier steken we door naar Everbeek en maken een fotostop op de Plankkouter in Everbeek-Boven. Eerst wordt hier lijn 78 gefilmd, die hier tegenwoordig rijdt en daarna spitslijn 11 die in 2009 opgenomen werd in eerstgenoemde buslijn.
Afbeelding

De volgende fotostop in Everbeek-Beneden is verkeerstechnisch een beetje een haast-stop en hier lukte het voor mij niet. Vervolgens wordt verder gereden naar Brakel. Langs de route van lijn 39 ligt de bottelarij van Topbronnen.
Afbeelding

Langzaam aan wordt de terugreis ingezet richting Ronse en de route van lijn 21 loopt hier een klein stukje over Waals grondgebied en op de Ronsestraat met zicht op D'Hoppe wordt de bus stil gezet.
Afbeelding

In de buurt van Ronse maken we een doorsteek naar de lijnen in de 60-reeks en komen als eerste terecht op lijn 61 in Louise-Marie en houden een fotostop bij rusthuis Saint-Léonard; dit tot groot vermaak van de aanwezigen op het terras van een naastgelegen café.
Afbeelding

Een lijn die van recentere datum is, is lijn 63; een min of meer functionele lijn die enkele dorpjes in het zuiden van het Maarkedal bediend tijdens de spitsuren. De lijn in kwestie filmen we in Etikhove op een kasseistrook die ook in de Ronde van Vlaanderen doorgaans opgenomen is.
Afbeelding

Vervolgens wordt de route voortgezet op lijn 62 en komen daarbij langs station Etikhove op spoorlijn 86. Dit treinstation werd gesloten in 1984 met het IC/IR-plan en als vervanging werd lijn 86d geïntrocueerd, die later vernummerd werd naar het huidige lijnnummer.
Afbeelding

Afbeelding

De laatste fotostop wordt gehouden in Nukerke, bij een smaller doorsteekje naast de kerk. Ook wordt de groepsfoto hier gemaakt.
Afbeelding

Op de N60 bij Nukerke komt al snel de pendelbus uit Ronse aanrijden en de passagiers voor Gent stappen hierin over, waarna circa 40 minuten later en een stop bij het Sint-Pietersstation, de pendelbus weer bij P+R Gentbrugge is aangekomen. Voor ik echter naar huis rij, gaan we met nog twee Nederlanders even terug naar het industriepark in Eke. Vanuit de pendelbus zag één van hen een Den Oudsten B88 staan en dit bleek ook te kloppen. De bus op de foto betreft de ex FRAM 4075, die op het moment van de foto al bijna 20 jaar oud is.
Afbeelding

De auto van de andere twee Nederlanders staat in Essen, waardoor ik even via deze plaats terug rijd naar Nederland. Dit was een goed begin van het rondritseizoen 2018. :pos:
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 30907
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor Daniel » Do 29 Mar 2018, 18:20

Fraaie serie plaatjes zo! Dit soort leuke composities waarop je meer ziet dan alleen een bus ben ik niet van je gewend, maar ze zijn goed geslaagd en mooi in de zon ook allemaal :pos:
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

Gebruikersavatar
ArrivaBas
Berichten: 4852
Lid geworden op: Ma 20 Apr 2015, 13:39
Locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor ArrivaBas » Do 29 Mar 2018, 18:29

De plaatjes zien er goed uit, al is het wel jammer van de vlekjes op de lens die steeds rechtsboven te zien zijn.
Volg hier Mijn Flickr!
Favoriete bussen: Mercedes-Benz Integro 1, Mercedes-Benz Citaro C2 en Solaris Urbino III en IV,
Favoriete Treinen: DDZ, FLIRT3, Talent 3 en NPZ

waldo79
Berichten: 4489
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor waldo79 » Do 29 Mar 2018, 19:44

Fraaie plaatjes, maar wat ik me afvraag: trekt zo'n bus nog steeds bekijks als jullie fotostops maken?
Mij best :)

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5437
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor Etienne » Vr 30 Mar 2018, 20:14

Als je in die zin bedoeld dat auto's soms moeten wachten op de bus; dan, ja. Verder levert het ook wel eens vreemde blikken op als er een groep of 30 man ineens bij een halte uitstapt, een foto maakt en daarna weer instapt.

Voor de goede orde, we hadden een bijna zitvolle bus deze rondrit.
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 38421
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor Suus » Za 31 Mar 2018, 13:41

Ik zag gisteren de TEC O405 nog bij Geenens in Vloesberg staan, maar aangezien ik zelf in op lijn 22 in een bus uit december 2002 zat was ik niet verbaasd over het nog dienstdoen daarvan :P

Mooie foto's, het is altijd leuk om in die hoek een bus te pakken :Y
Rame à l'approche

jensvdkroft
Berichten: 344
Lid geworden op: Di 21 Feb 2017, 21:32
Locatie: Zeewolde
Contact:

Re: Etienne on Tour #26: Afscheid van de O405 in Vlaanderen [26]

Berichtdoor jensvdkroft » Zo 01 Apr 2018, 22:38

Gave mooie foto's!!
Vaste (mee)reiziger van OV Regio IJsselmond.


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten