Etienne on tour #29: Afscheid van de MB Citaro en Van Hool A330K (27f)

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5913
Lid geworden op: vr 26 dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contacteer:

Etienne on tour #29: Afscheid van de MB Citaro en Van Hool A330K (27f)

Berichtdoor Etienne » za 08 jun 2019, 20:34

Op 12 mei jongstleden werd in de stad Antwerpen en de stedelijke rand afscheid genomen van de Mercedes-Benz Citaro en de Van Hool A330K, twee types bussen die jarenlang het beeld rondom Antwerpen bepaalden. Het eerste deel van de rondrit werd gereden met de 101603 van Autocars De Polder en het tweede deel van de rit werd gereden met de 4108 en 4109.

Met een niet-forumlid toog ik af naar Antwerpen en we namen daar de IC Brussel van 08:10 en met een kleine vertraging kwamen we aan op Berchem, na een omleiding via de Ringbaan en we liepen vervolgens naar het busstation, wat het opstappunt was voor de rondrit. We moesten nog ruim een uur wachten, omdat de volgende trein een net-niet aansluiting zou geven.
Rond 10:00 kwam de Citaro aanrijden en deze werd op een bufferperron geparkeerd. Op de foto staat hij naast de 4757, een Van Hool New AG300.
Afbeelding

Vanaf Berchem Station gaan we als eerste de route van lijn 32 afrijden, één van de hoofdlijnen van De Polder. De eerste stop wordt gehouden op de Grote Steenweg. Nipt kan een foto worden gemaakt met een passerende tram van lijn 7.
Afbeelding

We maken dan een doorsteekje naar de Desquinlei en filmen lijn 38 ter hoogte van de PIVA. Ten behoeve van deze onderwijslocatie rijdt deze lijn tussen de Schijnpoort en Antwerpen-Zuid.
Afbeelding

Via de Kennedytunnel rijden we vervolgens naar de Linkeroever en takken aan op lijn 36, maar eerst nog een fotostop op de Blancefloerlaan als pendelbus.
Afbeelding

Sinds enige tijd is lijn 36 van maandag t/m zaterdag overdag geknipt in twee lijnen, lijn 36L die uitsluitend op de Linkeroever rijdt en lijn 36R als pendelbus tussen de Rooseveltplaats en het Hof ter Schelde. Eerstgenoemde lijn wordt gefilmd bij het Frederik van Eedenplein
Afbeelding

Tijdens de zomermaanden rijdt lijn 36 een extra lusje via het Sint-Annastrand en bij die halte wordt de bus neergezet.
Afbeelding

We gaan weer terug naar de Rechteroever en gaan naar het gebied 't Eilandje. Op lijn 1 rijdt De Polder aanvullende spitsritten naar de Groothandelsmarkt en deze film wordt getoond...
Afbeelding

...en een stukje verder staat het Havenhuis. Langs dit huis komt onder andere lijn 763, de opvolger van de oude lijn 35 naar het havengebied.
Afbeelding

Daarna wordt gereden naar de wijk Luchtbal en wordt een fotostop gehouden bij de Generaal Simondslaan als lijn 23 en als lijn 650. Eerstgenoemde lijn is geheel verdwenen uit deze wijk en lijn 650 is tegenwoordig de vervanger.
Afbeelding

De helft van de ritten van lijn 33 eindigt in Merksem in plaats van Ekeren; op de Volkstuinlei, het tussen-eindpunt, wordt de bus weer neergezet.
Afbeelding

Een andere lijn die vrij recent geïntroduceerd werd, is lijn 651. Een lokale pendelbus in Merksem om enkele straten te bedienen die eerder door lijn 650 verlaten werden. Het noordelijke eindpunt ligt bij de begraafplaats Zwaantjeslei in Merksem. Ook kan een parallel gemaakt worden met de reguliere lijnbus.
Afbeelding

Iets verderop ligt het Jan Palfijnziekenhuis en daar kwam vroeger lijn 123 langs, evenzo een lijn die opgeheven werd tijdens de grote besparingen in 2012. Tegenwoordig wordt halte ook bediend door semi-stadsbus 650.
Afbeelding

Een andere lijn waar De Polder ritten op uitvoert is lijn 610 van de Rooseveltplaats naar Schilde Wisselstraat of Oelegem Kerk. Op de Borgeindstraat in Schoten filmen we deze lijn dan ook.
Afbeelding

De laatste fotostop voor de middagpauze wordt gehouden bij het Sportpaleis als pendelbus voor tram 12 die vanwege werkzaamheden een tijd niet kon rijden.
Afbeelding

Hierna rijdt de bus weer naar Antwerpen-Berchem, alwaar bijna 'een uur lunchpauze is. Wij gaan een broodje eten bij de Panos in station Antwerpen-Berchem. Zo'n kwartier voor het vervolg komt de 4108 aangereden en wordt op hetzelfde perron als vanochtend geparkeerd.
Afbeelding

We rijden als eerst naar de Fruithoflaan, op een steenworp afstand. Deze voormalige halte was het begin- en eindpunt van lijn 9 die dwars door Antwerpen naar de Rijnkaai reed.
Afbeelding

We keren terug naar lijn 33, maar nu een stukje zuidelijker en doen dit bij de Septestraat. Tussen de fabrieken door rijdt lijn 33 richting Hoboken.
Afbeelding

Verder zuidwaarts, langs de spoorbaan ter hoogte van station Mortsel-Deurnesteenweg komen we op de toenmalige lijn 16 tussen Antwerpen en Kontich.
Afbeelding

We keren weer terug richting stad Antwerpen en passeren in Deurne de trambaan en bij de Eksterlaar poseert de bus naast een personeelshuisje, wat geschilderd is in de toenmalige kleuren van tram 19.
Afbeelding

In Borgerhout filmen we de toenmalige lijn 18 naar Antwerpen Centraal op de Collegelaan.
Afbeelding

Een haast-fotostop wordt gemaakt op de Stenenbrug en mijn foto valt ietwat donker uit (en plaats ik hier niet) en spring daarom door naar het tramplein, pal naast de stelplaats Zurenborg. Hier wordt de oude lijn 6 gefilmd, die later opgevolgd werd door lijn 34 (welke inmiddels ook verdwenen is).
Afbeelding

Na een groepsfoto wordt de 4108 gewisseld voor de 4109 en rijden daarmee naar het ziekenhuis Middelheim in Wilrijk, de stop wordt gehouden bij een toegang naar een parkeerterrein.
Afbeelding

We blijven in Wilrijk hangen en keren weer terug naar de toenmalige lijn 18 en maken nog een fotostop op de Sint-Bavostraat...
Afbeelding

...en vervolgens rijden we naar de route van lijn 22 en doen een fotostop op het Dokter Donnyplein, nog altijd in Wilrijk. Eveneens wordt hier een parallel gemaakt met een normale dienstbus van lijn 22.
Afbeelding

Ik spring even door naar twee fotostops verder (i.v.m. tegenlicht). De volgende foto wordt gemaakt op het industrieterrein Wilrijk; vroeger bediend door lijn 500 van/naar de Rooseveltplaats, maar tegenwoordig bediend als een losse pendelbus onder het lijnnummer 142.
Afbeelding

We keren langzaam terug naar Antwerpen en maken een fotostop op de route van de oude lijn 25 naar het UZA in Wilrijk, ter hoogte van een oude tank als monument.
Afbeelding

De laatste fotostop voor terugkeer doen we op de route van lijn 180, parallel aan de A12. Hoewel op deze lijn veel pachters rijden, is een klein deel van de ritten bij De Lijn aanwezig.
Afbeelding

Hierna wordt teruggereden naar Antwerpen-Berchem en komen daar rond 16:45 aan. Via de Cogels-Osylei zien wij de IC Brussel nog net wegrijden de Ringbaan op en moeten daarom nog een uur wachten, uiteindelijk komt daar nog wat extra tijd bij. Maar we zijn toch vrijwel weer op tijd terug in Rotterdam.
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's of kijk op mijn wandelblog over het wandelen op de GR5 (Grande Randonee 5)

ZO6176
Berichten: 2857
Lid geworden op: wo 02 dec 2015, 20:20
Locatie: Eindhoven

Re: Etienne on tour #29: Afscheid van de MB Citaro en Van Hool A330K (27f)

Berichtdoor ZO6176 » za 08 jun 2019, 21:37

2 leuke rondjes gemaakt. Mooie locaties. Bedankt voor het plaatsen!

Gebruikersavatar
Lijn 45
Berichten: 3115
Lid geworden op: do 02 mar 2017, 12:06
Contacteer:

Re: Etienne on tour #29: Afscheid van de MB Citaro en Van Hool A330K (27f)

Berichtdoor Lijn 45 » zo 09 jun 2019, 08:23

Leuk! :D Het lijkt wel alsof de Belgen voor ieder bustype een afscheidsrit organiseren.


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 6 gasten