Afstand nemen [41 foto's]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
rikthoff
Berichten: 31
Lid geworden op: wo 26 dec 2018, 12:15

Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor rikthoff » di 11 jun 2019, 16:43

Afstand nemen

Proloog
Ik heb een verslag, maar ook een uitdaging voor de community. Ik ben namelijk niet zo’n ontzettende treinfappert, dus het kan zijn dat ik de details niet (correct) weergeef in onderstaand verslag. Aan jullie de uitdaging om dat dan te corrigeren via een DM of lekker in de reacties. Dan pas ik dat weer aan en zo komen we samen tot een mooi verhaal.

Eens per jaar maak ik met middelste zoon een (buitenlands) treinreisje, waarbij we proberen wat bijzondere treinen aan te doen. Vorig jaar was dat de ICE naar Keulen, ditmaal wilden we de Thalys eens uitproberen. Die rijdt ons in deze reis van Brussel-Zuid (Midi) naar Rotterdam.

1. We beginnen in mien dorpske met een GTW van Arriva die ons naar Arnhem Centraal brengt.
Afbeelding1 by Rik 't Hoff, on Flickr

2. Onderweg passeren we in een grijs gekleurde hemel de rivier de IJssel. Op de achtergrond zien we bedrijventerrein IJsseloord, één van de jongste bedrijventerreinen van het nog steeds uitdijende Arnhem.
Afbeelding2 by Rik 't Hoff, on Flickr

3. Dan zijn we in Arnhem Centraal. Daar kan ik de RE19 op de foto zetten die ons naar Düsseldorf zou kunnen brengen. Daar maken we geen gebruik van.
Afbeelding3 by Rik 't Hoff, on Flickr

4. Ook maken we geen gebruik van deze NS-Flirt, die zijn reis naar Dordrecht aanvangt in het zicht van de Rijn- en Parktoren. In het midden zien we het (voormalig) Douanekantoor, dat er voor zorgde dat de controles werden uitgevoerd vanuit het buitengebied.
Afbeelding4 by Rik 't Hoff, on Flickr

5. De ICM arriveert die ons naar ’s-Hertogenbosch zal brengen. Die maakt onderdeel uit van de relatie Roosendaal-Zwolle.
Afbeelding5 by Rik 't Hoff, on Flickr

6. Een blik op de rivier de Waal vanuit de ICM. Op de achtergrond het pand van transportbedrijf BCTN en de jongste brug van Nijmegen, de Oversteek.
Afbeelding6 by Rik 't Hoff, on Flickr

7. Op Nijmegen aangekomen zien we de terzijde gestelde DM’90-s en een Sik. Mij is onduidelijk waarom deze hier nog steeds staan. Die moeten toch al lang op transport zijn richting het voormalig Oostblok?
Afbeelding7 by Rik 't Hoff, on Flickr

8. Station ’s-Hertogenbosch. We hebben hier een zeer korte overstap op de VIRM die ons naar Sittard zal brengen. Even stevig doorlopen dus!
Afbeelding8 by Rik 't Hoff, on Flickr

9. We bereiken Sittard voor ons eerste doel van de dag: een ritje met de elektrische versie van de Flirt naar Maastricht. Normaal gesproken zit ik eigenlijk alleen in de dieselelektrische, dus ik was heel benieuwd of het gevoel van zijn broertje/zusje heel anders was. Ondertussen doet de zon zijn best om de grijze lucht te laten verdwijnen.
Afbeelding9 by Rik 't Hoff, on Flickr

10. Op Maastricht treffen we een enorm vale DDAR-stam met de 1766 aan. Deze is een flink eind uit de richting, want ik ken 'm alleen als het matrieel dat Utrecht-Zwolle bedient. Hij blijkt hier in onderhoud te zijn.
Afbeelding10 by Rik 't Hoff, on Flickr

11. Nog een blik op de Flirts die hier pendelen. De bewolking is helaas weer even terug.
Afbeelding11 by Rik 't Hoff, on Flickr

12. Pano’tje van de zeer fraaie stationshal van Maastricht. Jammer genoeg wel een tikje onscherp.
Afbeelding12 by Rik 't Hoff, on Flickr

13. Frontaanzicht van het station vanaf de gelijknamige straat. De zon biedt weerstand, en zo kon ik deze mooie bomenrij in een schaduwtje vastleggen.
Afbeelding13 by Rik 't Hoff, on Flickr

14. Pano’tje van de rivier de Maas. Deze kon ik gelukkig wél scherp op de film krijgen.
Afbeelding14 by Rik 't Hoff, on Flickr

15. Nog een pano’tje, met aan de linkerkant de Sint Servaasbrug en ter rechterzijde de modernere Hoge Brug. Leuk weetje: de Sint Servaas, ook wel oude brug, wordt beschouwd als de oudste brug die ons kikkerlandje bezit. Naar verluid is deze reeds in de 13e eeuw gebouwd. De naam kreeg de brug echter pas in 1932.
Afbeelding15 by Rik 't Hoff, on Flickr

16. Detail van één van de bogen van de brug. Op de achtergrond zien we een stukje van de Wilhelminabrug.
Afbeelding16 by Rik 't Hoff, on Flickr

17. De 660 van NMBS die ons naar Luik-Gullemins gaat brengen. Volgens mij is dit materieel wel 60 jaar oud. Zo ziet het er in ieder geval wel uit.
Afbeelding17 by Rik 't Hoff, on Flickr

18. Detail van de 660.
Afbeelding18 by Rik 't Hoff, on Flickr

19. De opstelling van het senoirenteam van België tegen Nederland :')
Afbeelding19 by Rik 't Hoff, on Flickr

20. De binnenkant van de 660. Opvallend: op de linkerstoelen kun je volgens mij wel met 3 man plaatsnemen.
Afbeelding20 by Rik 't Hoff, on Flickr

21. De lunch is vandaag de sub of the day die we in Maastricht hebben opgepikt *bus*
Afbeelding21 by Rik 't Hoff, on Flickr

22. Station Visé (Wezet). Mijn gedachten gaan hier ook even terug aan de eerste keer dat ik dit station aandeed, er nog van loc gewisseld moest worden, en dat dat naar mijn gevoel eeuwen duurde. Dat hoeft anno 2019 gelukkig niet meer.
Afbeelding22 by Rik 't Hoff, on Flickr

23. De karakteristieke chaotische bebouwing van het glooiende Belgische landschap, zoals gezien vanuit de 660.
Afbeelding23 by Rik 't Hoff, on Flickr

24. Station Luik-Gullemins. Een mooi, open en modern gebouw. En zeer proper, zo zou de Zuiderbuur zeggen. Hier stappen we uit de boemel voor een ritje met de IC naar Brussel Zone.
Afbeelding24 by Rik 't Hoff, on Flickr

25. Opnieuw chaotische bebouwing tegen een mooi, heuvelachtig landschap, zoals te zien is als je naar Brussel rijdt.
Afbeelding25 by Rik 't Hoff, on Flickr

26. De IC komt aan in Brussel Centraal. Dit station is ondergronds aangelegd. Dat is wel even wennen voor de oogjes. Verder valt op dat het hier, in tegenstelling tot Luik-Gullemins, enorm krap en claustrofobisch aanvoelt.
Afbeelding26 by Rik 't Hoff, on Flickr

27. Even op het verkeerde been gezet: ik had als eerste indruk dat we sporen moesten gaan oversteken om bij de vaste trap te komen :wink:
Afbeelding27 by Rik 't Hoff, on Flickr

28. Het gesloten station Brussel-Chapelle, Brussel-Kappellekerk. Ik had hier graag nog een aantal foto’s tussen willen proppen van de Grote Markt en Manneke Pis, maar die heb ik met de DLSR gemaakt waar een rotte SD-kaart in zat. Die kon ik bij thuiskomst er dus niet meer afhalen :evil:. Wat dan zou opvallen is de enorme tegenstelling tussen het prachtige, historische centrum en de verpauperde buurt er om heen. En daarvoor hoef je nog niet eens zo ver te lopen: dit station ligt op nauwelijks 5 minuten lopen van de Grote Markt.
Afbeelding28 by Rik 't Hoff, on Flickr

29. Vervolgens gaat het uitzicht weer over in de zakelijke omgeving van Brussel Zuid / Brussel Midi. Dit is de Zuidertoren, ofwel de Tour du Midi. Het is het hoogste gebouw van België en wordt gebruikt als vergader- en kantoorlocatie door de Federale Pensioendienst, en wordt dus ook wel
“Pensioentoren” genoemd.
Afbeelding29 by Rik 't Hoff, on Flickr

30. Detail van de ingang van Bruxelles-Midi, ook wel bekend als Brussel-Zuid. Hier gaan we ons tweede doel van de dag ontmoeten.
Afbeelding30 by Rik 't Hoff, on Flickr

31. Maar niet voordat we even uitgebreid op de perrons hebben rondgelopen. Hier wordt een Thalys binnengenomen…
Afbeelding31 by Rik 't Hoff, on Flickr

32. …en opnieuw een stoptreintje van het type MS80/Break.
Afbeelding32 by Rik 't Hoff, on Flickr

33. Dit zal vast een IC zijn.
Afbeelding33 by Rik 't Hoff, on Flickr

34. En een voormalige cargoloc, die met rotzooi aan één van de achterste perrons staat.
Afbeelding34 by Rik 't Hoff, on Flickr

35. De cargoloc heeft spoormateriaal bij zich wat waarschijnlijk afgevoerd moet worden. Bielzen, dwarsliggers, en afgeslepen stukken compleet spoor.
Afbeelding35 by Rik 't Hoff, on Flickr

36. Ook de TGV naar Paris-Nord komt binnen.
Afbeelding36 by Rik 't Hoff, on Flickr

37. Dan komt ons doel aangereden. Het is de Thalys die ons van Brussel Midi / Zuid naar Rotterdam gaat brengen.
Afbeelding37 by Rik 't Hoff, on Flickr

38. Impressie van het interieur. De trein zit deze zaterdag echt goed vol met reizigers die ver weg zijn geweest! Zoveel bagage heeft wel tot gevolg dat er meerdere malen door het aanwezige personeel op gewezen moet worden dat het niet toegestaan is om tassen tussen je benen te hebben staan, en dat het ook niet toegestaan is om tassen buiten de aanwezige rekken te plaatsen. Als niemand daar op reageert besluiten ze dan maar zelf de rotzooi op te ruimen, waarna we kunnen vertrekken.
Afbeelding38 by Rik 't Hoff, on Flickr

39. Deze Thalys heeft ook catering aan boord, waar je wat simpels kunt halen, zoals een flesje drinken of een broodje. De prijzen zijn echter dusdanig dat ik dat vandaag maar laat. Ik heb drinken bij me, en op Brussel Midi / Zuid hebben we al een fijne hamburger naar binnen geschoven. 8-)
Afbeelding39 by Rik 't Hoff, on Flickr

40. Een krappe twee uur later zijn we Rotterdam Centraal binnengekomen. Grootste teleurstelling was dat deze hogesnelheidstrein klaarblijkelijk een permanente snelheidsbeperking had, want de snelheden voelden nou niet echt alsof de meester haast had. Hier zien we nog een werkvoertuig van VolkerRail.
Afbeelding40 by Rik 't Hoff, on Flickr

41. We sluiten dit verslag af met de imposante roltrappen van Rotterdam Centraal. Van hieruit nemen we weer een trein naar Utrecht, om daar over te stappen op een trein naar Arnhem, alwaar de één-na-laatste GTW van deze dag ons terug naar ons beginstation zal brengen. Maar dat is niet zo boeiend meer, en het wil dus meermaals voorkomen dat ik een stukje reis oversla. :')
Afbeelding41 by Rik 't Hoff, on Flickr

Dit was mijn verslag van, wat mij betreft, een hele geslaagde dag. Dank je wel voor het lezen, en ik lees graag wat je er van vond. En of er nog aanvullingen zijn natuurlijk!
Laatst gewijzigd door rikthoff op wo 12 jun 2019, 02:16, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 11652
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor Aking » di 11 jun 2019, 17:02

rikthoff schreef:Ik heb een verslag, maar ook een uitdaging voor de community. Ik ben namelijk niet zo’n ontzettende treinfappert, dus het kan zijn dat ik de details niet (correct) weergeef in onderstaand verslag. Aan jullie de uitdaging om dat dan te corrigeren via een DM of lekker in de reacties. Dan pas ik dat weer aan en zo komen we samen tot een mooi verhaal.


Prima insteek *O* Ik zal eens pogen er met de rode penstift doorheen te gaan :mrgreen:
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 5735
Lid geworden op: ma 13 jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor Milco » di 11 jun 2019, 17:03

Leuk reisje! Die Arriva-treinen in Limburg die je op de foto hebt staan zijn Flirt's, hetzelfde type dat je in Arnhem tweemaal hebt gefotografeerd. ;)

Elektrische GTW's rijden overigens ook in Limburg, maar dan in de stoptrein Sittard - Heerlen - Kerkrade.
Medewerker Operations & Payroll Services bij USG People

Mijn websites:
http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 29-01-2020
http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 25-01-2020
http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Gebruikersavatar
Lijn 45
Berichten: 3140
Lid geworden op: do 02 mar 2017, 12:06
Contacteer:

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor Lijn 45 » di 11 jun 2019, 17:23

En de elektrische GTW's zien er hetzelfde uit als de exemplaren die rond Arnhem rijden, alleen dan met een ander kleurtje en een stroomafnemer. :wink:
De DDAR van foto 10 wordt nog steeds gebruikt. Hij rijdt nog tussen Zwolle en Utrecht en tussen Enschede en Apeldoorn.
17. De 660 van SNCF die ons naar Luik-Gullemins gaat brengen. Volgens mij is dit materieel wel 60 jaar oud. Zo ziet het er wel in ieder geval uit.

De SNCF is de afkorting voor de Franse spoorwegen. De Belgische heet NMBS of SNCB (in het Frans). De oudste treinen van dat type zouden nu 80 jaar oud moeten zijn. Deze is wat jonger.

Foto 28 ziet er voor mij nagenoeg hetzelfde uit als foto 27.

32. …en opnieuw een stoptreintje, waarvan ik het type niet ken.

Dat is een MS80/Break.

4. En een cargoloc, die met rotzooi aan één van de achterste perrons staat.

Dat is een voormalige cargoloc, die tegenwoordig gebruikt wordt voor onderhoudswerkzaamheden aan het spoor.

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 33327
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor Daniel » di 11 jun 2019, 17:32

En aanvullend voor wat betreft die DDAR: die staat in Maastricht omdat dit materieel daar in onderhoud is. Ze rijden zoals al aangegeven doorgaans elders.
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

ZO6176
Berichten: 2889
Lid geworden op: wo 02 dec 2015, 20:20
Locatie: Eindhoven

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor ZO6176 » di 11 jun 2019, 18:10

Het wisselen van spanning gebeurt in gronsveld door middel van een sluis. In visé is alles Belgische spanning.

rikthoff
Berichten: 31
Lid geworden op: wo 26 dec 2018, 12:15

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor rikthoff » di 11 jun 2019, 18:34

Dank allen! Ik heb het commentaar verwerkt.

Lijn 45 schreef:En de elektrische GTW's zien er hetzelfde uit als de exemplaren die rond Arnhem rijden, alleen dan met een ander kleurtje en een stroomafnemer. :wink:

Mwoa, d'r zit wel meer verschill in hoor. Wat moderner en frisser, steviger stoelen en ze trekken wat lekkerder door bij het optrekken :wink:
Daniel schreef:En aanvullend voor wat betreft die DDAR: die staat in Maastricht omdat dit materieel daar in onderhoud is. Ze rijden zoals al aangegeven doorgaans elders.

Klopt, die heb ik nog wel eens door Ahp zien komen. Niet zoveel trouwens, maar een keer of twee.

Gebruikersavatar
isadora
Berichten: 4643
Lid geworden op: zo 13 nov 2011, 14:14

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor isadora » di 11 jun 2019, 18:42

Je zoon heeft zich prima vermaakt zo te zien.
Leuk verslag van een flinke tocht voor één dag. :pos:
"There are three excellent theories for arguing with women...none of them work"

Karl
Berichten: 3920
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 21:06

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor Karl » di 11 jun 2019, 18:52

rikthoff schreef:(...) Ik heb een verslag, maar ook een uitdaging voor de community. Ik ben namelijk niet zo’n ontzettende treinfappert, dus het kan zijn dat ik de details niet (correct) weergeef in onderstaand verslag. Aan jullie de uitdaging om dat dan te corrigeren via een DM of lekker in de reacties. Dan pas ik dat weer aan en zo komen we samen tot een mooi verhaal.
Topinsteek. :pos: Leuk verhaal en best een treinreis voor iemand die geen ontzettende treinfappert is.
Het is een spectrum.

en-es
Berichten: 1328
Lid geworden op: zo 11 dec 2016, 14:11

Re: Afstand nemen [41 foto's]

Berichtdoor en-es » wo 12 jun 2019, 00:54

Mooi verslag en foto's!


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten