mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
mb90
Berichten: 2744
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid
Contacteer:

mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor mb90 » zo 29 mar 2020, 19:58

Het heeft door verschillende omstandigheden wat langer geduurd dan ik wilde, maar hier is dan eindelijk het vervolg op het eerste verslag (zie: viewtopic.php?f=56&t=14651) van mijn reis van afgelopen zomer door Roemenië, Boedapest en Wenen.

In dit deel blijf ik 1 dag in Boekarest, dan ga ik 1 dag naar de kustplaats Constanta en blijf ik op de laatste dag in Roemenië weer in Boekarest.
Ik begin dus met de eerste dag in Boekarest. Met de metrorex ging ik van Gara du Nord naar station Izvor om daarna uit te komen bij het nogal imposante parlementspaleis:
Afbeelding

Achter dit paleis werd er druk gebouwd aan de eveneens imposante Kathedraal van de Verlossing van het Roemeense Volk (Catedrala Nationala):
Afbeelding

Met hier ook het Academia Romana:
Afbeelding

Na nog 1 blik op het parlementspaleis, maar nu vanaf de zijkant:
Afbeelding

Liep ik terug naar de voorkant van het paleis om een deel van de Champs Elysees van Boekarest (zo noemen ze het zelf tenminste) af te lopen. Een kilometers lange boulevard van het paleis naar het oosten, de Bulevardul Unirii:
Afbeelding

Een verschil met de boulevard in Parijs is dat deze ietwat vervallen is. De meeste winkels of dat wat er nog op lijkt zijn leeg...:
Afbeelding

Na een kleine kilometer kom je dan uit op het Piata Unirii. Een groot plein met winkels die wel levendig zijn en in het midden veel mooie fonteinen:
Afbeelding

Hier kon ik even lekker uitrusten in het zonnetje om daarna met tramlijn 47 naar het Parcul Carol I te gaan. Dat deed ik met dit leuke oude trammetje:
Afbeelding

Voor de ingang van dit park staan een mooie klok en de Fantana Zodiac:
Afbeelding

Afbeelding

Na nog een foto van het hier meest voorkomende type tram als lijn 27:
Afbeelding

Liep ik het park in. Halverwege het park werd ik echter tegengehouden door de politie. Dat was even schrikken want ik had geen idee waarom en mijn Roemeens is niet je van het. Met uiteindelijk wat gebrekkig Engels begreep ik dat er verderop een kranslegging zou zijn door een Saoedische delegatie en dat daarom de boel even voor een half uurtje afgesloten werd. Daardoor kon ik weer even lekker in het zonnetje zitten. 8-)
Nadat het half uurtje uiteindelijk vijf kwartier werd, kon ik verder lopen naar de plek van de kranslegging:
Afbeelding

Afbeelding

Hierboven heb je ook nog een mooi uitzicht over het park en op het paleis en de kathedraal:
Afbeelding

Daarna liep ik via een andere weg weer naar beneden en kwam ik uit bij metrostation Tineretului. Hier een blik op het perron, zoals overigens meer stations eruit zien:
Afbeelding

Met de metrorex kwam ik weer uit op het Piata Unirii om vanaf daar verder te lopen naar het centrum. Daar staan verschillende grote bankgebouwen, zoals deze:
Afbeelding

Met dan tussen deze grote gebouwen verschillende kleinere kerken:
Afbeelding

Afbeelding

Tussen deze gebouwen door rijden verschillende buslijnen. Zo ook een aantal trolleybussen zoals deze Irisbus als lijn 90:
Afbeelding

Maar ook de nodige dieselbussen, waarvan er de nodige van Otokar zijn zoals deze op lijn 336:
Afbeelding

Net als op de boulevard zien ook hier de nodige gebouwen er wat vervallen uit. Hier bijvoorbeeld te zien:
Afbeelding

Niet veel later kwam ik bij het monument van het einde van het communisme oftewel de Roemeense Revolutie in 1989. Hier schrok ik wel want zelfs hier ziet het er vervallen uit:
Afbeelding

Afbeelding

Het verderop gelegen Ateneul Roman zag er gelukkig wel netjes uit:
Afbeelding

Ernaast was overigens ook deze aparte combinatie van oude en nieuwe bouwstijl te zien op 1 gebouw:
Afbeelding

Daarna hadden de beentjes er even genoeg van en ging ik even een stukje met de metro verder. Na wat uitrusten in het Parcul Regele Mihai I kwam ik uit bij de Roemeense versie van de Arc de Triomphe. De Citaro die ervoor rijdt heeft de motorklep open staan maar reed hiermee gewoon vrolijk verder. Dit was dus vast om de motor te laten koelen :P :
Afbeelding

Na weer een wandeling door het park (daar was nog wat verkoeling door de bomen) kwam ik uit bij het Casa Presei Libere:
Afbeelding

Om de honger te stillen werd er daarna een tussenstop gemaakt bij de plaatselijke gele M om daarna met de hoogfrequente tramlijn 42 (die reed op dit moment elke 2 minuten) en 1 halte met de metro weer terug naar mijn hotel bij het Gara de Nord te gaan. Dit was de metro bij het laatstgenoemde station:
Afbeelding

De volgende dag was het tijd om naar de Zwarte Zee te gaan, om precies te zijn naar Constanta. Met de directe IR trein die er zo'n 2 uur over doet. Om de ergste hitte (er werd 35 graden verwacht) voor te zijn ging ik om 7 uur al naar het station. Daar stond o.a. dit kleine treintje klaar:
Afbeelding

Mijn trein naar Constanta is erachter al zichtbaar en daar nam ik daarna plaats voor de rit naar de kust. De trein was volledig volgeboekt met zelfs wat staplaatsen. Halverwege de rit werd de Donau gepasseerd, wat hier al een behoorlijk brede rivier is:
Afbeelding

Keurig op tijd werd iets na negenen Constanta bereikt met deze trein:
Afbeelding

Net buiten het station stond deze oudgediende uit 1939 uit te rusten:
Afbeelding

Voor het station kwamen al gelijk de nodige bussen voorbij, waarbij bijna alles van Isuzu was:
Afbeelding

Ik ging echter lopend naar de kust waarbij al vrij snel duidelijk was dat ik in een havenstad terecht gekomen ben:
Afbeelding

Halverwege opweg naar de kust waren de havens van deze stad goed te zien:
Afbeelding

Afbeelding

Om na een wandeling van in totaal een uur uit te komen bij de Zwarte Zee. Het eerste wat hier opviel was dat deze net als alle andere zeeën gewoon blauw was...:
Afbeelding

Maar wel was het water lekker verkoelend en zo ging ik na deze verkoeling even lekker een tijdje rusten op dit mooie strand:
Afbeelding

Op dit strand was ook nog wat Hollands glorie zichtbaar :) :
Afbeelding

Na een tijdje bakken op dit strand ging de wind liggen en werd het mij te warm op het strand. Daarom ging ik nog even een stuk lopen langs de jachthaven, waar later deze zomer nog meer Hollands glorie voorbij zou komen met een optreden van verschillende Nederlandse DJ's (bij de tweede foto achterin te zien):
Afbeelding

Afbeelding

Verder lopend langs de kust kon ik hier boven nog even in de schaduw zitten:
Afbeelding

Om daarna langs dit voormalige casino te lopen. Van een afstand lijkt dit gebouw nog wat, maar dichterbij bleek dat de ramen er niet meer in zaten en dat dit gewoon doeken waren :P :
Afbeelding

Daarna was het weer tijd om terug te gaan naar het station voor de trein terug naar Boekarest. Dit keer deed ik dat wel met de bus, maar als eerste kwam dit oude gebakje aan en dat leek mij toch een beetje te warm:
Afbeelding

Met daarna een Isuzu in aantocht koos ik toch daarvoor, want met een airco reist het toch net wat comfortabeler. Dit ritje kostte mij ook maarliefst €0,40 :
Afbeelding

Met dezelfde trein als de heenweg ging ik weer terug naar Boekarest. Dat was achteraf ook precies op tijd want het ging behoorlijk hard regenen. Zo hard dat bijna iedereen een RO-Alert kreeg vanwege wateroverlast. Zo erg heb ik het gelukkig niet gezien, maar later zag ik wel de beelden ervan op de journaals. Terug in Boekarest stond er wel een treintje klaar die dit weer gewend is geweest, de Wadloper. :) :
Afbeelding

Dit was in Nederland de 3214 en ziet er van binnen nu zo uit:
Afbeelding

En zo was ook deze dag weer voorbij. Opweg terug naar mijn hotel zag ik op alle reclames van de TFC dat de Wadloper een beetje het paradepaartje van deze vervoerder is. Daarom besloot ik om de volgende morgen de 2 aankomende treinen van deze vervoerder af te wachten om nog meer wadlopers vast te leggen. De eerste was geen wadloper maar dit:
Afbeelding

Tussendoor kwam er een trein met wat chips:
Afbeelding

Maar daarna kwamen er zelfs 2 wadlopers binnen:
Afbeelding

Als laatste zag ik deze trein binnenkomen wat als ik het goed gezien heb oude Franse rijtuigen achter de loc:
Afbeelding

Wachtend op de tram bleek de Maxx stadsdienst van Almere nog steeds te bestaan en wel met deze ex-Connexxion Amba 8296 die hier langskwam :P :
Afbeelding

Ook kwam de gelede Otokar nog voorbij die mij van het vliegveld hierheen bracht als lijn 780:
Afbeelding

Daarna ging ik met verschillende trams en de nodige tussenstops naar de verschillende voetbalstadions in deze stad. Als eerste viel mijn oog op dit moderne winkelcentrum wat tussen alle oude oostblok flats te vinden was:
Afbeelding

Daar kwamen ook de nodige trams op de lijnen 25, 35 en 47 voorbij:
Afbeelding

Afbeelding

Ik ging verder met deze deels lagevloers tram op lijn 41, die hier bijna letterlijk over de kruising stuiterde:
Afbeelding

Na een lunch bij weer een gele M ging ik met deze tram verder naar het stadion van Steaua Boekarest:
Afbeelding

Daar bleek dat dat stadion nog net niet helemaal klaar is. Nu begreep ik ook waarom ze hier een tijdje niet speelden..:
Afbeelding

Hier vlakbij is er echter een bus -en tramstation en vanaf daar kon ik weer verder naar het stadion van een andere club, Dinamo Boekarest. Daarvoor moest ik mee met lijn 47, maar aangezien deze elke 24 minuten rijdt had ik nog wat tijd voor wat foto's. Zo kwam de veel vaker rijdende lijn 41 genoeg voorbij:
Afbeelding

Afbeelding

En het naastgelegen busstation kon op de foto:
Afbeelding

Met lijn 47 ging ik naar het al bekende Piata Unirii om vanaf daar met een bus verder te gaan. De bus die ik moest nemen kwam nooit en na een half uur koos ik maar voor een andere bus die er via een omweg (waar ik pas later achter kwam) ook zou komen. Zo kwam ik dus bij dit oude stadion van Dinamo:
Afbeelding

Aan de wolken en aan de benauwdheid was al te merken dat er weer een wolkbreuk aan zat te komen. Net op tijd was ik terug in mijn hotel, want toen ik net boven was brak de hel los. Binnen een paar minuten stond de straat onder water en viel het verkeer stil. Gelukkig duurde de hoosbui uiteindelijk maar 10 minuten en bleef de waterschade gelukkig beperkt. Na regen komt ook hier weer zonneschijn en zo kon ik na de bui nog een vertrekkende wadloper vastleggen :) :
Afbeelding

Dit was ook gelijk de laatste foto van de dag en van dit verslag. Ik ging namelijk vroeg naar mijn kamer want de volgende dag gaat om 05:10 uur de IR72 vanaf Boekarest naar Budapest-Keleti. Een mooie reis van 15 uur die in het volgende verslag (wat nu wel wat sneller zal volgen) te zien zal zijn.

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » zo 29 mar 2020, 20:03

Constanța! *O*

Jammer dat je niet in Mamaia bent geweest, het St Tropez van Romanistan :mrgreen:

Maar verder veel bekend terrein enzo :Y
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 33907
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Daniel » zo 29 mar 2020, 20:11

Leuk verslagje en vooral ook erg fraaie plaatjes :pos:
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

Gebruikersavatar
ArrivaBas
Berichten: 5965
Lid geworden op: ma 20 apr 2015, 13:39
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor ArrivaBas » zo 29 mar 2020, 20:47

Stiekem lijkt Roemenië me wel een interessant land met al die geïmporteerde zooi. Mooi vastgelegd.
12-3-2020: Trein 2.666 km, Bus 87 km, Trèm 0 km, Metro 0 km
2019: Trein 5.638 km, Bus 322 km, Trèm 0 km, Metro 0 km

Volg hier Mijn Flickr!

umbusko
Berichten: 1716
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 16:45
Locatie: Maastricht/Nijmegen

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor umbusko » zo 29 mar 2020, 20:54

Mooie plaatjes en grappig om allemaal oud Nederlands spul te zien. Maar wat is die chipstrein lelijk zeg, en dat half-oude-half-moderne gebouw ook. :X

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » zo 29 mar 2020, 21:46

ArrivaBas schreef:Stiekem lijkt Roemenië me wel een interessant land met al die geïmporteerde zooi. Mooi vastgelegd.

Ik kan het je absoluut aanraden! *O*
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

nvdw
Berichten: 2175
Lid geworden op: zo 10 jun 2012, 14:12

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor nvdw » zo 29 mar 2020, 23:09

Slim van die Roemenen om die airco achterop de Ambassador te leggen. Met de standaard oplossing is het daar het slechtst uit te houden ;)
“Uiteindelijk ga je je altijd interesseren voor de afrekening van de servicekosten” ~ Houellebecq

Gebruikersavatar
Chrysa
Berichten: 6136
Lid geworden op: za 21 mei 2016, 21:12

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Chrysa » zo 29 mar 2020, 23:20

Geweldig verslag weer. :pos: Roemenië is inderdaad een leuk land, met naar mijn ervaring aardige mensen. Qua OV is het een allegaartje, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Alleen jammer dat langeafstandsbussen doodleuk een uur te vroeg of te laat vertrekken/aankomen. :')

umbusko schreef: Maar wat is die chipstrein lelijk zeg,

Wel toepasselijk met al dat luchtvervoer. *O*

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » zo 29 mar 2020, 23:27

Chrysa schreef:Alleen jammer dat langeafstandsbussen doodleuk een uur te vroeg of te laat vertrekken/aankomen. :')

Daar hebben die Roemenen een oplossing voor *O*
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Gebruikersavatar
Chrysa
Berichten: 6136
Lid geworden op: za 21 mei 2016, 21:12

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Chrysa » zo 29 mar 2020, 23:58

Mwah, dit kostte me 12 euro retour voor Oradea - Wenen. *O*

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » ma 30 mar 2020, 00:05

Kon je niet eens goedkoper vliegen? -o-
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Gebruikersavatar
Chrysa
Berichten: 6136
Lid geworden op: za 21 mei 2016, 21:12

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Chrysa » ma 30 mar 2020, 00:30

De vlucht vanuit Oradea was €2.99. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » ma 30 mar 2020, 00:33

Kijk, zo kennen we je weer *O*
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Tom024
Berichten: 913
Lid geworden op: zo 22 feb 2015, 09:37

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Tom024 » ma 30 mar 2020, 12:42

Leuk verslag, Roemenië bevalt me altijd erg goed. Normaal gezien was ik er twee weken geleden nog geweest, maarja, dat ging dus even niet door.

Gebruikersavatar
Ronaldussen
Berichten: 5100
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:21

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Ronaldussen » ma 30 mar 2020, 13:02

Genoeg leuks te zien daar als ik je verslag zo bekijk. En de kleurstelling die de wadlopers daar hebben bevalt me wel :pos:
*Kabbelkabbel*
*Je zit nooit op een droogje in het nat*

ZO6176
Berichten: 3153
Lid geworden op: wo 02 dec 2015, 20:20
Locatie: Eindhoven

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor ZO6176 » ma 30 mar 2020, 17:20

Een erg leuk verslag. Ik ben aangenaam verrast.

waldo79
Berichten: 5115
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 14:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor waldo79 » ma 30 mar 2020, 19:41

Vooral Boekarest komt me bekend voor (A)
Forumpauze

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » ma 30 mar 2020, 19:52

Constanța niet? Daar zat ik met de kerst nog *O*
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 5952
Lid geworden op: ma 13 jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Milco » ma 30 mar 2020, 20:23

Wederom een mooi verslag en zeker die foto van de Connexxion 8296 vind ik leuk :P Ik kijk zeker uit naar het volgende deel! *O*
Medewerker Verloning bij USG People The Netherlands

Mijn websites:
http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 28-05-2020
http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 25-01-2020
http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 15534
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Meltrain » di 31 mar 2020, 19:06

Mooi verslag. :D Ik ben nog nooit in Roemenië geweest, maar ik heb voor mijn studie wel eens een ontwerp moeten maken voor een nieuwe golfbreker in Constanta. :mrgreen:
Die "oude tram" op lijn 47 is overigens een Tatra T3 en dat "kleine treintje" in Boekarest is zo te zien een Deense IC2. :o
Elke werkdag van Rlb naar Asa de slaapkamer naar de woonkamer en terug.

Timon91
Berichten: 711
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Timon91 » wo 01 apr 2020, 17:32

Leuk verslag, bedankt voor het plaatsen! Ik kijk uit naar het vervolg :)

Alvast een vraagje voor het volgende deel: hoeveel traytjes pils heb je meegenomen om de 15 uur van Bucuresti naar Budapest te overleven? :')
Mijn Flickr account.

mb90
Berichten: 2744
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor mb90 » za 11 apr 2020, 21:06

Bedankt voor alle reacties. :)

Timon91 schreef:Alvast een vraagje voor het volgende deel: hoeveel traytjes pils heb je meegenomen om de 15 uur van Bucuresti naar Budapest te overleven? :')

Je zal het vast niet geloven, maar ik drink geen alcohol dus heb de reis qua drank met een pak appelsap overleefd. :P

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12787
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Aking » za 11 apr 2020, 21:09

15 uur met één pak appelsap? :shock:
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

mb90
Berichten: 2744
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid
Contacteer:

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor mb90 » zo 12 apr 2020, 07:57

Het was qua temperatuur goed uit te houden in de trein dus dat pak van 2 liter was precies genoeg. Maar in de koffer zat in geval van nood ook nog wat.

Durashift
Berichten: 4435
Lid geworden op: za 23 mei 2015, 08:39
Locatie: Rhenen

Re: mb90 on Tour #112: Door Boekarest en Constanta (64 foto's)

Berichtdoor Durashift » ma 13 apr 2020, 14:28

Leuk foto's. Die VOS vrachtauto was er vast één van de Roemeense vestiging. :wink:

Het straatbeeld ziet er best wel modern uit, is natuurlijk een grote stad. :)


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten