Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor BR628 » Zo 09 Nov 2008, 13:08

De weersverwachting beloofde eindelijk weer eens een aardige zonnige dag. Dit in combinatie met enkele omgeleide treinen en de laatste herfstkleuren, brengen mij naar het karakteristieke traject Hilversum - Utrecht. Via een tussenstop op het station van Geldermalsen beland ik uiteindelijk voor het eerst langs de Betuweroute, iets wat ik 's ochtends nog niet in de planning had. Alle foto's zijn zoals altijd klikbaar voor een grotere versie.

Afbeelding
Door werkzaamheden op het vier sporige baanvak Amsterdam-Utrecht was er op dit weekend aldaar geen treinverkeer mogelijk. Om die reden werden onder andere de ICE's op de relatie Amsterdam - Frankfurt(Main) omgeleid via Hilversum, over de Oosterspoorbaan. Tussen Hilversum Sportpark en Utrecht Overvecht staan mooie oude hoefijzer-portalen, welke typerend zijn voor dit spoortraject. Het hele traject, inclusief deze boogportalen, zijn nu zelfs een monument! DB ICE 4604 heeft enkele mankementen, aangezien de boegdeur weer eens openstond en ook nog eens een van beide frontseinen out of order was (...). De trein passeert als ICE 123 hier door de bossen nabij Hollandsche Rading.

Afbeelding
Naast de internationale treinen moesten ook enkele goederentreinen omgeleid worden. In een fraai herfstzonnetje passeert de RN 6405 met Kalktrein 57751, bestaande uit 12 nieuwe DB Schenker Talns'en en 4 oude B-Cargo Falns'en het fraaie herfstbos ter hoogte van Hollandsche Rading. Die nieuwe rode DB Schenker Talns'en waren een maand geleden nog blinkend rood, maar daar is steeds minder van te zien. Leuk goedje, dat kalk :)

Afbeelding
Ter hoogte van het dorp Groenekan zijn NSR's Plan T 527 en Plan V 875 als "Intercity" onderweg van Almere Oostvaarders naar Utrecht.

Afbeelding
Ook ter hoogte van het dorp Groenekan, nabij Blauwkapel/Utrecht Overvecht, is de omgeving ook nog prachtig, als de RD 189 065, ook wel Tulpenlok genaamd, passeert met Staaltrein 45741 naar Hagen Vorhalle. Het heeft bijna een jaar geduurd, maar eindelijk heb ik dan de mooiste 189'er in de zon op de foto, en nog wel op een unieke locatie ook!

Afbeelding
Door de al eerder vermeldde werkzaamheden tussen Amsterdam en Utrecht, is het ook onmogelijk voor goederentreinen om het stuk Abcoude - Breukelen te bereiken, wat normaal gesproken de gangbare route is voor de treinen vanuit Amersfoort naar de Rotterdamse Haven. Zodoende zijn ACTS 1254 en 6703 omgeleid en passeren hier het oude stationsgebouw van Geldermalsen.

Afbeelding
De nieuwe sprinters van NSR, ook wel SLT's genaamd, maken vandaag proef/testritten tussen Utrecht en Geldermalsen. Zojuist is SLT 2401 vertrokken uit Geldermalsen op de weg terug naar Utrecht.

Afbeelding
We nemen vervolgens nog een kijkje langs de Betuweroute. Steeds meer goederentreinen kiezen voor deze snellere weg tussen Duitsland en de Rotterdamse Haven, terwijl er ook steeds meer capaciteit beschikbaar is. In een al snel zakkende zon verschijnt de RD 189 023 met een Huckepacktrein 43662 ter hoogte van het dorp Deil, op weg naar de Kijfhoek.

Afbeelding
Nog geen 10 minuten later kwam datgene waar we op stonden te wachten: Veolia's 189 093 is met lege kolentrein 47718 over de Betuweroute op weg van Werdohl-Elverlingsen naar de Rotterdamse Maasvlakte, als de Raststätte bij Deil gepasseerd wordt.

Dat er langs de Betuweroute dus geen foto's gemaakt kunnen worden, is een fabeltje. Er zijn, zoals op bovenstaande foto's te zien is, zelfs plekken waar helemaal geen geluidschermen staan! Een auto is wel aan te raden, vele plekken zijn slecht tot niet bereikbaar met het OV of per fiets.

waldo79
Berichten: 4181
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor waldo79 » Zo 09 Nov 2008, 17:31

Er zijn inderdaad voldoende plekken langs de Betuweroute waar je kunt fotograferen :wink:
Mij best :)

mb90
Berichten: 2666
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid
Contact:

Re: Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor mb90 » Zo 09 Nov 2008, 17:43

Mooie platen weer! 8-)

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor Daan » Zo 09 Nov 2008, 18:59

Mooie foto's weer, inderdaad :) :pos:

Gebruikersavatar
Justin
Berichten: 4180
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 23:14

Re: Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor Justin » Di 11 Nov 2008, 17:28

Wat een plaatjes weer. Sharp! :pos:
Proud Titans Supporter
Ach, zak er toch allemaal in

Gebruikersavatar
dvdhoven
Berichten: 134
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008, 07:09
Contact:

Re: Gotische boogportalen en de Betuweroute in de herfst

Berichtdoor dvdhoven » Wo 12 Nov 2008, 09:08

BR628 schreef:Dat er langs de Betuweroute dus geen foto's gemaakt kunnen worden, is een fabeltje. Er zijn, zoals op bovenstaande foto's te zien is, zelfs plekken waar helemaal geen geluidschermen staan! Een auto is wel aan te raden, vele plekken zijn slecht tot niet bereikbaar met het OV of per fiets.
Weer zeer fraaie foto's!! Erg mooi.
Wat fiets en Betuweroute betreft, laatst zag ik op een fietstocht van Nijmegen naar Deventer, dat net voor de tunnel onder het Pannerdens kanaal, dus tussen Bemmel en Angeren ook geen geluidsschermen staan. Ter plaatse loopt ook een weg langs de Betuweroute en dat punt is per fiets goed bereikbaar zowel vanuit Nijmegen, Lent of Elst, meer bepaald vanaf het Linge fietspad.
Dick van den Hoven


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten