Havengebied Amsterdam: De Houtrakpolder.

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Havengebied Amsterdam: De Houtrakpolder.

Berichtdoor BR628 » Zo 15 Feb 2009, 18:49

Afgelopen vrijdag, de 13e, februari 2009, ben ik samen met drie andere hobbyisten rond wezen touren in het uitgestrekte Havengebied van Amsterdam, waar diverse bedrijven een spooraansluiting hebben. Vooral vervoerder ACTS was vandaag goed van de partij. De dag begon met vies, nat regenachtig weer maar in de loop van de dag brak de zon door en ontstonden fenomenale wolkenluchten...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Aan de bovenste drie foto's gaat een lang verhaal vooraf. Een samenvatting. In de vroege ochtenduren van vrijdag de 13e februari 2009 is de ACTS 1384 (ex-r4c 2001, nog te zien aan de vale logo's) met lege kolentrein 47726 vanuit het duitse Freiburg in de Houtrakpolder gearriveerd. Nadat de trein in enkele kleinere setjes is 'geknipt', wordt een zo'n setje richting de Rietlanden geduwd. Hierbij kwam het tot een aanvaring tussen een lege Fcs en een vrachtwagen op een van deze onbeveiligde overpaden. Nadat zo'n 3 uur later de schade was opgenomen, moest de aangereden Fcs met lichte schade uit de set worden gerangeerd. Aangezien tussentijds de uit Coevorden gearriveerde containershuttle trein 50022 al uren stond te wachten in de Westhaven, besloot men bij ACTS eerst deze containertrein naar de terminal te duwen. Toen men later opnieuw een poging wilde wagen om de Rietlanden te bereiken, werd de toegang door het bedrijf ontzegd. ACTS werd vriendelijk verzocht woensdag aanstaande terug te komen..

Afbeelding
Omdat het bij de centrale plek in de Houtrakpolder vol stond met de Fcs'n en ACTS niet meer bij de Rietlanden naar binnen mocht, werd besloten de hele set (op één na, de uitgezette Fcs na de aanrijding) op het zogenaamde oliespoor ter hoogte van Oiltanking te plaatsen. ACTS 1384 duwt de lege set hier over het bruggetje met op de achtergrond het grote schip Seashark uit Bremen.

Afbeelding
Terwijl het in de ochtenduren geregeld regende dat het goot, brak in de loop van de middag de zon flink door. Moederziel alleen staat de ACTS 6005, type V60, op het kopspoortje van de Amsterdamse Houtrakpolder op te drogen na de flinke buien.

Afbeelding
ITL's 103 is als losse loc op weg naar de Ceres terminal achterin de Houtrakpolder om later op de dag met een vol beladen NYK-shuttle te vertrekken.

Afbeelding
Ondertussen is het tijd geworden om de Coevorden2-shuttle bij USA en Ceres uit te halen. ACTS 1384 staat voor de poort van de USA terminal te wachten tot ze naar binnen om het eerste deel op te halen. Gewillig poseert zij voor het karakteristieke gebouw van Ter Haak Group met een donkere lucht op de achtergrond.

Afbeelding
Nadat de ACTS 1384 de ACTS 1255 met de korte, maar vol beladen containerset van de USA terminal heeft uitgehaald, wordt kopgemaakt en al duwend koers gezet naar de even verderop gelegen Ceres-terminal.

Afbeelding
Een klein stukje verder op komen de ACTS 1384 + 1255 geduwd aan bij de Ceres terminal in de Amsterdamse Houtrakpolder.

Afbeelding
Helaas mochten zowel ACTS als ITL niet direct vertrekken nadat de lok(ken) gearriveerd waren en de trein gecontroleerd was. Door diverse kleine omstandigheden vertrokken de treinen pas nadat de zon onder was. Zodoende kon wel deze fraaie line up vereeuwigd worden. Links zien we de ACTS 1384 (ex-r4c 2001) en de 1255 met daarachter de onzichtbare, maar vol beladen containertrein 50023. De 1384 zal later op de dag de trein naar de zogenaamde schoenendoos (einde Houtrakpolder, bij de aansluting op hoofdsporen bij Amsterdam Sloterdijk) trekken, alwaar de 1255 op eigen kracht zijn weg naar Coevorden kan vervolgen. Rechts daarvan zien we ITL's 104 en 103 met een vol beladen NYK-shuttle. Ook deze trein mocht niet vertrekken bij daglicht, omdat de ITL 104 eerst nog een bezoek mocht brengen aan de tankplaats. Dit laatste is overigens niet echt efficient, want eerder op de middag bracht ITL-104 de 186 149 nog naar het hoofdspoor. Een bezoekje aan de tankplaat zat er om onduidelijke redenen toen niet in. Op de achtergrond zien we drie zeer grote kranen die deel uit maken van de Ceres terminal, daar waar grote zeecontainerschepen geladen en gelost worden.

Afbeelding
Na alle perikelen bij ACTS op vrijdag de 13e, is Railion gevraagd om de AZK Spaarnelanden afvaltrein uit Haarlem op te halen. RN's 6459 is met trein 50012 zojuist op de AVI-terminal aangekomen.

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Havengebied Amsterdam: De Houtrakpolder.

Berichtdoor Daan » Zo 15 Feb 2009, 20:13

Ah, je bent weer lekker wezen scoren :) Platen zien er wederom goed ui :pos:

mdewidt
Berichten: 2
Lid geworden op: Ma 16 Mar 2009, 21:23

Re: Havengebied Amsterdam: De Houtrakpolder.

Berichtdoor mdewidt » Ma 16 Mar 2009, 21:26

Schitterende foto's. Mijn complimenten !


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten