Dieselen in Oost Groningen

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Dieselen in Oost Groningen

Berichtdoor BR628 » Di 10 Jun 2008, 21:10

Op de zeer zonnige ochtend van vrijdag 6 juni besluit ik mijn vrije dag te spenderen in het altijd gezellige Oost Groningen. Op de planning staan naast enkele goederentreinen ook enkele Spurts van Arriva op het programma en moet er een bezoek worden gebracht aan enkele hoogtepunten van Nieuweschans: de oude lokomotiefloods, de Westerwoldsche Aa en last but not least, de Coop :lol:

Afijn, na een snelle rit in de sneltrein van 6:58 van Leeuwarden naar Groningen stap ik met een 'verse' Koffie in de hand over op de Stoppert naar Bad Neuschanz. De rit verloopt zeer rustig, logisch ook, het is de tegenspits. Te Winschoten stappen de laatste reizigers uit en zie ik rechts van mij het eerste object al staan :-) De ACTS container/afvaltrein van Groningen naar Bremen. Helaas merk ik ook meteen op dat de eerste 2 containerdraagwagens achter de lok leeg zijn. Daar moet iets op bedacht worden...

Te Nieuweschans aangekomen loop ik meteen door naar de fotostek aan de andere kant van het riviertje de Westerwoldsche Aa. Zo'n kwartier later passeert dan de ACTS 7107 met de trein naar Bremen:
Afbeelding

Fraai plaatje met links het oude baanwachtershuisje en rechts de oude remise van de Staatsspoorwegen. Er was hier plaats voor 8 stoomloks, maar voor de Tweede Wereldoorlog is de loods helaas buiten gebruik gegaan.

Ik heb het voorlopig wel gezien hier en pak de trein terug naar Zuidbroek. Bij de spoorwegovergang en naastgelegen brug over het Muntdammerdiep klik ik eerst de stoptrein naar Leer(Ostfriesland).
Afbeelding

Afbeelding
Het buurtgoederenvervoer in Oost Groningen is al tijden niet wat het zou kunnen/moeten zijn. Met slechts 1 tankcontainer aan de haak passeert de RN 6412 de brug over het Muntdammerdiep te Zuidbroek op weg naar Veendam.

Na nog een kort gesprekje met een collega-fotograaf nemen we weer afscheid, hij gaat verder aan zn werk en ik vervolg mijn tocht in een bomvol tweetje naar Groningen Hauptbahnhof. Aldaar loop ik richting het westen, ik hoop op de buurtcargo uit Delfzijl.

Afbeelding
Aan de oostkant van station Groningen komen de spoorlijnen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool samen. Met op de voorgrond nog een stukje van de voormalige spoorlijn naar Roden passeert Arriva Spurt 317 uit Delfzijl.

De Buurtcargo uit Delfzijl laat te lang op zich wachten en zodoende besluit ik terug te gaan naar het Oosten van Groningen.

In de boog bij Scheemda is al twee keer de Unit Cargo Onnen - Leer met RN232 door een fotowolk mislukt, driemaal is scheepsrecht zou je zeggen, dus besluit ik er weer heen te gaan, dit keer met meer geluk!

Afbeelding
In de boog bij Scheema arriveert de RN 232 241 met drie schamele schuifwandwagens op weg van Onnen naar Leer(Ostfriesland) als Unit Cargo tr 45767.

Nadat deze trein voor het uitrijsein van Scheemda de stoptrein ri Groningen opgewacht heeft, ben ik al weer gearriveerd op het stationnetje en zo pak ik de trein terug naar Zuidbroek. Een lange wandeling de Tussenklappenpolder in om aldaar de ACTS Veendam-shuttle te platen, vanwege de warmte en de tijd doe ik het rustig aan.

Door een plekje onder de bomen is het aangenaam toeven, al laat ACTS wel erg lang op zich wachten.. Een shotje van de in de verte passerende Spurtjes van Arriva kan dan even niet ontbreken.
Afbeelding

De zon is vervolgens te ver doorgedraaid dus heeft een plaatje hier van ACTS geen zin meer. Tevens is het bijna tijd voor de retourrit van de Unit Cargo Leer - Onnen. Ik loop in alle rust weer terug naar het station van Zuidbroek en neem de trein naar Sappemeer Oost, daar staat de zon iets beter.

Afbeelding
De RN 232 241 passeert nabij Sappemeer met Unit Cargo tr 45766 (Leer-Onnen) een onbeveiligde overweg met andreaskruis.

Ook weer gelukt zeggen we dan :=) Ik pak de eerst volgende trein naar Zuidbroek terug omdat ik rond 17:00 een losse Railion 6400 lok de Tussenklappenpolder in zag duiken. Dat kan maar 1 ding betekenen: De Houtafvaltrein vanuit Veendam rijdt vandaag!!

Afbeelding
Om 17u als losse loc richting Veendam en binnen een uur met een beladen Houtafvaltrein terugkeren is een knappe prestatie. De RN 6412 is met 41 stuks Ealos-x'n vol met houtsnippers op weg van Veendam naar Onnen om dit weekend verder vervoert te worden naar Beeskow, Duitsland. Op de achtergrond de imposante silo van Sprik Granen Zuidbroek BV.

Hierna pak ik de trein naar Winschoten om tegen over het station een simpel avondmaal te halen bij de plaatselijke snackbar. Ik moet toch ergens zo'n half uur zien te volbrengen.. Nadat dit uitje geslaagd is rij ik met de volgende trein naar Nieuweschans. Hier staat nog 1 trein op het programma: de ACTS trein uit Bremen naar Groningen. Maar helaas: de trein komt niet opdagen, waarschijnlijk zijn goederenpad gemist en daardoor meteen flink later... enkelspoor tussen Nieuweschans en Ihrhove.

Daarom neem ik genoegen met de stoptrein uit Leer naar Groningen.
Afbeelding

Met een bezoekje aan de Coop voor wat speciaal Duits Bier, beeindig ik de tour voor vandaag. Het ging vandaag verrassend genoeg altijd goed met de wolken en de zon, want voor een groot deel van de dag was de hemel zeker niet strak blauw. Het gevecht is dit keer gewonnen door de fotograaf.
Laatst gewijzigd door BR628 op Di 10 Jun 2008, 21:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 6941
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 10:20
Locatie: Utrecht/Sremska Kamenica
Contact:

Re: Dieselen in Oost Groningen

Berichtdoor Aking » Di 10 Jun 2008, 21:27

Fraaie plaatsjes 8-)
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Dieselen in Oost Groningen

Berichtdoor Daan » Wo 11 Jun 2008, 11:11

Erg mooie platen inderdaad :)

mb90
Berichten: 2666
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid
Contact:

Re: Dieselen in Oost Groningen

Berichtdoor mb90 » Wo 11 Jun 2008, 17:14

Mooie platen weer! 8-)


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten