Terug in de tijd in het Dordtse stationsgebouw

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29576
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Terug in de tijd in het Dordtse stationsgebouw

Berichtdoor Daniel » Di 11 Mar 2008, 20:19

Het zal iedereen die weleens op station Dordrecht is geweest wel zijn opgevallen: tussen de uitgang van de stationhal en de voetbrug over de sporen zitten nogal wat deuren in het stationsgebouw.
Vanmiddag kon ik, met dank aan een Dordtse rangeermachinist met veel dienst en weinig rangeerwerk, eens aan de andere kant van die deuren kijken.
En dat alles begon bij de deur naast de frisdrankautomaat op perron 1, waarachter zich een opslagruimte bevindt vol schoonmaakkarretjes, overtollige vertrekstaten, de ingangscontroleborden en een bord met niet nader gedefinieerd doel waarop iemand raar aan het vertalen was geweest. In het Nederlands stond er "ingang" op, in het Engels "exit" :wink:
In deze ruimte bevindt zich ook een trap uit 1872...
Afbeelding

Boven aangekomen kwam de grote verrassing tevoorschijn: het stationsgebouw beschikt over een heus dakterras met fraai uitzicht...
Afbeelding

Afbeelding

Aan de andere kant bevindt zich een gang met vele afgesloten kantoortjes...
Afbeelding

Maar eentje was er wel open en stond vol met antieke reizigersinformatie...
Afbeelding

Afbeelding

Aan het einde van de gang is een soort woonkamer aanwezig met een wel heel oud behangetje, zelfs een open haard is er aanwezig. Uiteindelijk zou hier het personeelsverblijf moeten gaan komen, wat volgend jaar van zijn huidige plek gaat verdwijnen vanwege uitbreiding van de fietsenstalling.

Een smal en donker trappetje leidt daarvandaan naar de zolder van het station, wat een opslagruimte is voor nog meer oude rotzooi...
Afbeelding

Rechts op de foto is ook de oude verlichting uit de stationshal nog te zien. De vloer aldaar heeft z'n beste tijd al wel heel lang geleden gehad, vanwege de veiligheid moet er
zoveel mogelijk over de steunbalken gelopen worden. Er schijnt namelijk ooit iemand doorheen gezakt te zijn, die vervolgens in de stationshal beland is.
Wat zich daar ook bevindt is een mysterieuze houten kast met het opschrift "hoge spanning". Al valt dat ook wel weer mee... het bleek de achterkant van de stationsklok te zijn, die verlicht wordt door vier grote TL-buizen.

Eenmaal weer beneden door de deuropening stappend was het net alsof ik weer de tijdmachine uit kwam. Als je het voor de reizigers toegankelijke deel ziet zou je niet zeggen dat er nog zoveel autenthieks aanwezig is in het gebouw.
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten