BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor BR628 » Za 12 Jan 2013, 23:18

Van vrijdag 4 tot maandag 7 januari was ik weer eens in Berlijn. Als ik goed geteld heb voor de 15e keer ondertussen. Verwacht dus geen toeristische foto's, die heb ik namelijk al 10x gezien :P [/opschepmodus] Doel waren dit maal de vervangende treinen op de RE4 van de ODEG en onlangs van kindertekeningen voorziene 182 013 van de DB.

Net als Joshua enkele dagen eerder ging ik, samen met een vriend, met het Quer-Durchs-Land-ticket op pad, maar dan vanaf Venlo. Een krappe overstap op het station van Minden(Westfalen) ging natuurlijk net de mist in. Was overigens ook niet heel erg, want de planning was toch om via Braunschweig en Magdeburg naar Berlijn te gaan. Deze route is net wat aantrekkelijker (kwa goederentreinen en omgeving (Braunschweig - Magdeburg, mooi!!!) dan die route via Wolfsburg en Stendal.

Afbeelding]
Tijdens de overstap in Minden(Westfalen) diende het uit 1847 stammende stationsgebouw als motief voor de passage van de 155 150 met een gemengde goederentrein in westelijke richting.

Afbeelding]
Even later zagen we deze PRESS-lok 253 015 over de achterste sporen rollen. De lok stopte voor het sein en kwam even later weer terug.

Afbeelding]
Rond de klok van half 5 's middags wordt het in het oosten van Duitsland al weer snel donker. Duitsland zit uiteraard in dezelfde tijdzone als Nederland maar Magdeburg ligt toch al gauw 500 km oostelijker. De zon komt eerder op maar gaat dus ook eerder onder. Vlak voor het alweer compleet donker is, kleurt de lucht nog even fraai blauw. Dit dagelijkse fenomeen staat bekend als de Blauwe Stunde. De deels in de blauwe kleuren gestoken treinen van de HarzElbeExpress (kortweg HEX) zijn onderdeel van Veolia Verkehr Sachsen-Anhalt GmbH. Zij voeren onder andere treindiensten uit op de diverse diesellijnen rond Magdeburg, waaronder de RB60 Magdeburg-Oschersleben-Halberstadt. Stel VT 875 (ofwel 640 126) van het type LINT27 staat op 4 januari 2013 vertrekgereed als spitstrein 80862 naar Oschersleben(Bode).

Afbeelding]
Elke twee jaar vindt in Duitsland de tuinbouw tentoonstelling Bundesgartenschau (kortweg BUGA) plaats. In 2015 zal dit voor het eerst niet in één stad maar in een gehele regio worden georganiseerd. De Havel-Regio met steden als Brandenburg an der Havel, Rathenow, Premnitz, Rhinow en Havelberg zullen gezamenlijk optreden in dit grootse groene spektakel. DB Regio heeft ter gelegenheid van deze tentoonstelling een lok van de serie 182 door middel van een wedstrijd voor schoolkinderen laten ontwerpen. Het resultaat mag er zijn! Op vrijdag 4 januari 2013 is de 182 013 zojuist aangekomen op Berlin Ostbahnhof als RE 18197 uit Brandenburg Hbf en zal worden afgerangeerd naar opstelterrein Berlin/Rummelsburg. Sinds 9 december 2012 worden vrijwel alle treinen op de RE1 (Magdeburg/Brandenburg - Frankfurt(Oder) getrokken door de serie 182.

Afbeelding]
Nadat het Ostdeutsche Eisenbahn GmbH (kortweg ODEG) de aanbesteding voor het treinverkeer op de in de Duitse deelstaat Brandenburg gereden RE-diensten RE2 en RE4 had gewonnen van de DB, mocht het op 9 december 2012 de treindienst overnemen. 16 splinternieuwe KISS dubbeldekker-stellen zijn er bij Stadler besteld, daarvan waren er slechts 4 geleverd op 9 december 2012. Bij lange na niet voldoende om de treindienst op te starten, om nog maar te zwijgen over het feit dat het Duitse IL&T (EBA) de treinstellen nog niet had toegelaten op het Duitse spoor. Gelukkig zag men dit van te voren al aankomen en is er een Ersatztreindienst opgezet. Terwijl op de RE2 (Cottbus-Wismar) de DB in opdracht van de ODEG bleef rijden, is op de RE4 (Ludwigsfelde-Rathenow) met gehuurde loks en rijtuigen getracht de treindienst uit te voeren. Op 5 januari 2013 zijn de van TXL gehuurde 182 512 en de 182 529 met vier van de ÖBB gehuurde CityShuttle-rijtuigen als RE 37310 onderweg van Ludwigsfelde naar Rathenow en passeren zij hier het S-Bahnhof Westhafen.

Afbeelding]
Op de RE4 tussen Ludwigsfelde en Rathenow wordt een uurfrequentie gereden. Twee uur na de vorige klik diende zich de van de Mittelweserbahn gehuurde 1116 911 aan. De fraaie blauw-grijze lok is met 4 van de ÖBB gehuurde Cityshuttle-rijtuigen en achterop de TXL 182 510 onderweg als RE 37314 en passeert hier S-Bahnhof Beusselstraße. Op de achtergrond het complex van de trimodale Berliner Westhafen, waar de Berliner Hafen- und Lagerhausgesellschaft mbH (BEHALA) de dienst uitmaakt. Op werkdagen worden hier onder andere de containertrein van/naar Hamburg en de KLV-trein van/naar Unna/Bönen behandeld. In hoge grijze complex aan de linkerzijde van de foto bevindt zich het Asphaltmischwerk Westhafen GmbH.

Afbeelding]
Een typisch voormalig Oost-Duitse Steuerwagen met de opdruk AIrport Express passeerde ter hoogte van S-Bahnhof Beusselstraße als RB 10 vanuit Berlijn Hbf naar Nauen.

Afbeelding]
Een dag na de avondklik op Ostbahnhof, dat hier overigens op de achtergrond ligt, reed de voor de Bundesgartenschau 2015 wervende DB 182 013 keurig volgens planning. Een plaat bij "daglicht" kon daarom niet uitblijven. Met aan de haak trein 18181 uit Brandenburg Hbf naar Frankfurt(Oder) werd het geheel vastgelegd op het bekende fotopunt aan de Warschauer Straße. De lichtomstandigheden waren deze zaterdag verre van ideaal, want een dik pak bewolking hing boven de stad. Hierdoor verdween ook een deel van de tv-toren op het Alexanderplatz in de wolken.

Afbeelding]
Met de S-Bahn werd heel Berlijn doorkruist via de Stadtbahn tot aan Berlin-Spandau. Dit station kent vier perronsporen voor Regional- en Fernverkehr en twee perronsporen voor de S-Bahn. Buiten de overkapping bevinden zich nog enkele sporen die nagenoeg alleen gebruikt worden voor goederentreinen. De machinist van de ODEG stopte zijn trein net naast een sein, maar achteraf gezien had ie dat ook slechter kunnen doen...

Afbeelding]
Gedurende het weekend in Berlijn reden vrijwel alle machinisten van de ODEG flink door en trapten pas op het laatste moment op de rem. Vaak met gevolg dat de trein net te ver door was gereden en zo naast de roltrap tot stilstand kwam. Gelukkig was de machinist van trein 37327 zo aardig om wel op het goede moment te halteren op het Berliner Hauptbahnhof, zodat er meer van opzij een plaatje gemaakt kon worden. De van TXL gehuurde 182 510 is met vier ÖBB Cityshuttle rijtuigen en achterop de MWB 1116 911 onderweg van Rathenow naar Ludwigsfelde.

Afbeelding]
De ODEG heeft vier omlopen nodig om alle treinen op de RE4 te kunnen rijden. Zo zie je gedurende een dag elke vier uur dezelfde setjes voorbij komen. Op Berlin Südkreuz is het tegen 8'en 's avonds dus weer raak met de grijs-blauwe 1116 911.

Afbeelding]
Op zondagochtend reizen maar weinig mensen met de trein, zo ook in Berlijn. De Regionalexpress van 7:15 uit Zoologischer Garten richting Hauptbahnhof en verder stond slechts 10 seconden stil, maar dat was net genoeg om een plaatje te maken. De "BUGA" 182 013 is met 5 Dosto-rijtuigen onderweg als trein 18199 van Magdeburg Hbf naar Frankfurt(Oder). Leuke bijkomstigheid zijn de fraai belichte kantoorgebouwen op de achtergrond en het ronddraaiende BAYER-logo, dat op het juiste moment goed stond.

Afbeelding]
Nadat op zaterdag de noordelijke kant van de RE 4 bezocht is, werd op zondag 6 januari 2013 de lijn aan de zuidkant van Berlin Hbf bezocht. De Rheingaubahn tussen Koblenz/Neuwied en Wiesbaden/Frankfurt(Main) wordt gereden met Flirts van de VIAS. Eén stel daarvan is uitgeleend aan de ODEG en pendelt heen-en-weer tussen Ludwigsfelde en Rathenow. Stel 404 bij aankomst in Berlin Lichterfelde Ost.

Afbeelding]
Vanuit Dresden Hbf heeft DB 101 070, nog altijd in de kleuren van IJshockeyclub "Die Adler Mannheim", Eurocity 178 opgepikt die vanuit Praha hlavní nádraží naar Berlin Hbf onderweg is. Het fraaie blauw van de lok past mooi bij de fraaie Tsjechische rijtuigen, die overigens geheel gemoderniseerd zijn en stukken beter overkomen dan de standaard wit-rode IC-rijtuigen van de DB. In volle vaart wordt het station van Lichterfelde Ost gepasseerd.

Afbeelding]
En daar-is-tie-weer, de van MWB gehuurde 1116 911...

Afbeelding]
Op het puntje van het perron van Berlin Lichterfelde Ost kunnen zuidwaartse treinen prima gefotografeerd worden zonder storende objecten. De van TXL gehuurde 182 512 is als RE 37313 onderweg van Rathenow naar Ludwigsfelde en zal weldra een tussenstop maken op Lichterfelde Ost. Achterop duwt de van eveneens van TXL gehuurde 182 529 mee. Door een storing aan het materieel had de trein zo'n 30 minuten vertraging. Onwaarschijnlijk de oorzaak van de vertraging, maar opvallend was wel dat het linker frontsein gedoofd is. Het was overigens de enige vertraging van de ODEG-treinen gedurende het hele weekend. Ondanks het Ersatzverkehr werd er toch strak op tijd gereden.

Afbeelding]
Tussen Berlin Wedding en Berlin Südkreuz ligt sinds de opening van het nieuwe Berliner Hauptbahnhof een spoortunnel, die beter bekend staat als de Nord-Süd-Fernbahn. Deze ruim 9 kilometer lange spoortunnel kent naast het Hauptbahnhof nog een station, namelijk die van het Regionalbahnhof Potsdamer Platz. Diverse ICE's en IC's knallen met volle vaart door dit station, maar 3-4x per uur per richting stoppen hier de treinen van de RE3, RE4 en RE5. De nog met een TXL-logo voorziene 182 511 maakt op zondag 6 januari 2013 een tussenstop met RE 37323, alvorens verder in zuidelijke richting af te zakken. Achterop helpt onzichtbaar de zwarte 182 597 van TXL mee. Alleen in de ochtend- en middagspits op werkdagen rijdt deze treinserie na Ludwigsfelde door naar Jüterbog. Het A4´tje achter het raam is dan ook onjuist.

Afbeelding]
Drehscheibe-online is dikwijls je vriend tijdens een fotoweek/weekend in Duitsland. Op zondagmiddag 6 januari 2013 vernamen we de komst van de enige werbe-120 die de DB na de ontstickering van ZDF-express en 175-Jahre-DB nog rijk is. De oranje-wit-rode 120 112 "Märklin" is zojuist gearriveerd met de alleen op zondag rijdende IC 1914 uit Köln Hbf. De trein was op tijd in Berlin-Spandau maar door veel vertraagde treinen op Berlin Hbf moest de trein wachten totdat een van de sporen vrij was.

Afbeelding]
Op vrijdag, zondag en maandag rijden er in Duitsland diverse extra Intercity's als versterking bovenop het reguliere treinverkeer. Deze planmatige treinen bestaan vaak uit een DB 120 en soms een 101 met wat oudere IC-rijtuigen. Een van deze treinen betreft op maandagochtend IC 1911 uit Berlin Südkreuz naar Köln Hbf die uit voormalige IR-rijtuigen bestaat (te herkennen aan het in Nederland bekende ICL interieur). Ruim voor vertrektijd worden deze trein klaargezet op het station van Berlin Südkreuz, zodat in alle rust een plaatje gemaakt kon worden van de 101 087 die uitgerust is met een pakkend vakantieaanbod voor Afrika.

Afbeelding]
Het wachten was op de eerste inzet van de van de Metronom gehuurde Dosto-rijtuigen in de dienst van de RE4. Omdat er geen stuurstand is bijgehuurd, waren er twee lokken benodigd net als bij de Cityshuttle-rijtuigen. We zagen op vrijdagavond al de fraaie oranje RTS-Taurus door het Berliner Hauptbahnhof knallen en dat bleek niet voor niets; de 1216 901 maakt een tussenstop op Berlin Südkreuz met de RE naar Ludwigsfelde.

Afbeelding]
Twee uur later keurig volgens planning keerde de trein weer terug richting Rathenow en zo maakten we de laatste plaat in Berlijn weer bij S-Bahnhof Westhafen. Ditmaal zat de van Raildox gehuurde 182 601, altijd nog in SETG.at outfit, voorop.

Daarna werd om 11:11 aan de terugreis naar Venlo begonnen. Wederom via Magdeburg en Braunschweig vanwege ruimere overstappen en het feit dat deze route elk uur rijdt, zodat je bij een eventuele vertraging niet meteen twee uur de bietenbult op gaat.

Afbeelding]
Tijdens de overstap op Magdeburg vertrok de 101 141 "Gegen Hass und Gewalt" met de uit Norddeich Mole komende IC 2037 na kopmaken richting Dresden Hbf.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Geert » Zo 13 Jan 2013, 00:29

Fraaie foto's :)

Ardan
OVNL-beheerder
Berichten: 10414
Lid geworden op: Wo 10 Jun 2009, 21:52
Locatie: Deventer
Contact:

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Ardan » Zo 13 Jan 2013, 04:34

Berlijn *O* Mooie platen! :Y
2018 (23-5):
Trein 4094 km · S-Bahn 200 km · Metro 213 km · Zweeftrein 2 km · (Snel)tram 148 km · Bus 318 km · Veer 5 km

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5015
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Etienne » Zo 13 Jan 2013, 09:34

Prachtige foto's heb je gemaakt :pos: :)
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 13004
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Meltrain » Zo 13 Jan 2013, 13:41

Zeer mooie foto's inderdaad. :D
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

Belangrijke data:
22-07: opening Noord/Zuidlijn (Amsterdam)
09-12: opening Crossrail (London)

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 4520
Lid geworden op: Ma 13 Jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contact:

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Milco » Zo 13 Jan 2013, 13:48

Inderdaad mooie foto's! :pos:
Vooral de derde vind ik prachtig! :D
Website: http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 20-05-2018
Youtube: http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 27-05-2018

Informatie Keolis Almere: http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Karl
Berichten: 3787
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 21:06

Re: BR628 naar Berlijn voor ODEG Ersatzverkehr en meer

Berichtdoor Karl » Zo 13 Jan 2013, 16:36

Inderdaad, vooral leuk om te zien dat er af en toe ook wat van de omgeving te zien is. Bijvoorbeeld de TV-toren, het typisch Berlijnse S-bahnmaterieel...
Sowieso en sinaasappelsap.
Stop de ver-s-bahn-isering van Nederland.


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten