Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor BR628 » Za 13 Jul 2013, 21:38

Afbeelding
Naar aanleiding van een aflevering van Rail Away over Lissabon hebben we onze vakantie naar deze Portugese hoofdstad geboekt. Vertrek was gepland op 1 juli 2013 rond 12:00 vanaf Schiphol. Enkele weken na de boeking werd de vertrektijd van de vlucht aangepast naar 19:00. Op de dag van vertrek bleken er ook nog eens stakingen te zijn in Barcelona waar ons vliegtuig vandaan kwam, waardoor uiteindelijk pas even na 21:00 werd vertrokken. Hierdoor werd het mogelijk een plaatje te schieten vanuit het vliegtuig dat zich hier zo'n 10 km boven Frankrijk bevindt terwijl de zon ook op die hoogte nu langzaam ondergaat.

De volgende dag werd eerst rustig de stad verkent waarna op woensdag 3 juli naar het 30 km noordelijker gelegen Vila Franca de Xira afgereisd werd.

Afbeelding
De Siemens 127 001, thans genummerd als PCW-8, betreft het prototype voor de huidige generatie elektrische locomotieven van Siemens die sinds het begin van de jaren 90 op de markt gekomen zijn en waar onder andere de 189 en Taurus van afgeleid zijn. Hiervan zijn voor Griekenland, Spanje en Portugal begin jaren 90 varianten ontwikkeld die kwa uiterlijk vrijwel identiek zijn aan het prototype. In Portugal rijden anno 2013 nog 29 van de oorspronkelijk 30 bestelde locomotieven rond, zowel in het reizigers- als goederenvervoer. Enkele daarvan zijn bestickerd waaronder de 5612 die hier op 3 juli 2013 onderweg is in heerlijk ochtendlicht met IC 521 vanuit Lisboa Santa Apolónia naar Porto Campanhã en weldra een tussenstop zal maken te Vila Franca De Xira.

Afbeelding
Het paradepaardje van de Portugese spoorwegen, de Comboios de Portugal, betreft de Alfa-Pendular. Deze zesdelige kantelbaktreinen is met name aan te treffen op de druk bereden lijn tussen Lissabon en Porto. Samen met de getrokken Intercidades vormen ze het lange afstandsvervoer in Portugal. CP-stel 4009 is een klein half uur geleden vertrokken uit Lisboa Santa Apolónia en snelt hier als IC 123 door Vila Franca de Xira op weg naar Porto Campanhã.

Afbeelding
LIssabon ligt aan de oevers van de rivier de Taag. Aan de oevers van de rivier liggen diverse containerterminals en enkele daarvan hebben ook een spooraansluiting. Op de heerlijke ochtend van 3 juli 2013 passeerde de eerste en enige containertrein van de vakantie in noordelijke richting met aan kop de schone CP 5629. Relatief vaak rijden deze treinen met een lok van de nieuwere Siemens 4700-serie maar deze zitten vrijwel allemaal onder de graffiti.

Afbeelding
Het regionale treinverkeer rond Lissabon is verdeeld over een viertal spoorlijnen. Een daarvan is de Azambuja-lijn die vanaf Lissabon Santa Apolónia en Alcântara-Terra in noordelijke richting naar Castanheira do Ribatejo en Azambuja loopt. Gedurende de spits wordt er een kwartierdienst gereden met dubbeldeks-treinstellen van Alsthom. Het betreft het enige dubbeldeksmaterieel in Portugal en is in de spits noodzakelijk om de vele forenzen te kunnen vervoeren. De 3580 is een van de weinig graffiti-vrije stellen en is op 3 juli 2013 onderweg als trein 16410 van Lisboa Alcantara-Terra naar Azambuja en maakt na het passeren van uw fotograaf een stop te Villa Franca de Xira.

Afbeelding
Nadat de zon in Portugal opgekomen is stijgt en draait deze slechts langzaam. Pas rond het middaguur schiet de zon omhoog en draait deze ook erg snel door: bijna 90 graden in nog geen 2 uur. Gedurende deze periode staat de zon dermate hoog aan de hemel dat het niet echt een pretje is om buiten in de zon te staan, laat staan dat een trein dan mooi belicht is. Dus werd er genoegen genomen met een donker neusje van de eerste Intercidades van de dag die Vila Franca de Xira in zudelijke richting passeerde. De fraaie CP 5609 is met IC 520 onderweg van Porto Campanhã naar Lisboa Santa Apolónia. De lok is bestickerd met reclame voor het in Entroncamento gelegen Portugese spoorwegmuseum.

Afbeelding
Vlak voor vertrek terug naar Lissabon passeerde er nog een Intercidades uit Lissabon naar Porto, ditmaal met een andere reclamelok voorop. De 5614 passeert hier met IC 523 ter hoogte van Vila Franca de Xira. De lok werft voor de uit 2009 stammende en awardwinnende documentaire Pare, Escute, Olhe wat Stop, Luister, Kijk in het Nederlands betekend. In de documentaire staat een spoorlijn centraal tussen Bragança en Mirandela. De linha ferroviária do Tua werd gesloten door de regering, wat grote consequenties had voor de omliggende bevolking. De documentaire laat zien wat beslissingen van bovenaf kunnen betekenen op individueel niveau. Deze boodschap wordt uiteraard vergezeld van adembenemende beelden van het gebied.

Afbeelding
Kopstation Lisboa Santa Apolónia bestaat uit zes perronsporen en een lokkenspoor. Kwa opzet zou je het kunnen vergelijken met München Hbf. Een gedeelte onder de kap (de drie lange kopsporen 3, 4 en 5) en twee gedeeltes met kortere sporen aan weerszijden. Het paradepaardje van Comboios de Portugal (CP) de Alfa Pendular vertrekt immer van spoor 1 en is daarmee in de ochtend heel fraai te fotograferen. Stel 4004 staat op 3 juli 2013 gereed als IC 125 naar Porto Campanhã.

Afbeelding
Het tramnetwerk van Lissabon bestaat vandaag de dag uit 5 lijnen. Lijn 28 is verreweg de bekendste en wordt net als lijn 12, 18 en 25 gereden door tweeassige motorwagens die Remodelados genoemd worden. Deze oude trammetjes zijn tussen 1935 en 1940 gebouwd en midden jaren 90 gemoderniseerd. Een ritje met zo'n tram behoort tot een moetje bij een bezoek aan de Portugese hoofdstad. Stel 577 is bestickerd met reclame voor Jameson whiskey. Het nu nog vrij lege tramstel zal zich weldra weer vullen met touristen want de halte Miradouro Santa Luzia bevindt zich het dichtst bij Castelo de São Jorge, het bekendste kasteel van Lissabon.

Afbeelding
Op werkdagen tijdens de spitsuren rijden er extra stoptreinen tussen Alverca gelegen aan de Azambuja-lijn via Lissabon Oriente naar Sintra en v.v. Stel 2328 is met een eveneens schone soortgenoot onderweg als trein 18066 en passeert hier de kantoorgebouwen bij Lissabon Oriente. Deze treinstellen zijn door Siemens gebouwd in 1991 en een jaar later voor het treinverkeer op de Rossio-Sintra-lijn in dienst gekomen en rijden daar anno 2013 nog steeds.

Afbeelding
De route van tramlijn 28 verloopt van Martim Moniz naar Prazares en terug maar diverse trams doen slechts een deel van de route aan en kennen dus een ander begin- en eindpunt. Daarbij moet de tram eerst hoogte winnen om de heuvel van Alfama te beklimmen. Daarbij dienen zich steeds obstakels op. De straten zijn smal en vaak versperren vrachtwagens de route. Ook de soms trage touristen (die vaak niet van een dagkaart gehoord hebben en dus per rit een nieuw los kaartje moeten afrekenen) zorgen voor vertraging en een trage doorstroming. Zo komt het vaak voor dat er gedurende een kwartier geen tram komt opdagen en er vervolgens meerderen achter elkaar passeren. Zo ook het geval op 4 juli 2013 toen de motorwagens 554, 542 en 558 kort achter elkaar zullen halteren bij het Largo das Portas do Sol.

Afbeelding
Tramlijn 15 is de enige lijn die met moderne lagevloertrams gereden kan worden want de overige tramlijnen rijden in tegenstelling tot lijn 15 door de heuvels van Lissabon. Stel 506 van Carris, het vervoersbedrijf van Lissabon, is bestickerd met reclame voor frisdrankmerk Coca-Cola en passeert hier het bekendste bouwwerk dat in buitenwijk Belém staat, namelijk het klooster Mosteiro dos Jerónimos. In het Nederlands staat dat voor het Hiëronymietenklooster, dat van 1502 tot 1580 gebouwd werd en in 1987 werd toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Afbeelding
De enige spoorverbinding met Spanje bestaat in de vorm van de Talgo hoteltrein Trenhotel die dagelijks Hendaye en Madrid met Lissabon verbinden. Vorig jaar nog reden er twee aparte treinen maar sinds 2013 zijn vanwege kostenbesparing beide treinen samengevoegd. Op 5 juli 2013 arriveerden Trenhotel 313 uit Hendaye en 332 uit Madrid ruim 40 minuten vertraagd in de Portugese hoofdstad en duurde het vervolgens nog een klein uurtje voor de trein werd weggerangeerd. Hierdoor was het mogelijk de hele trein in een heerlijk ochtendzonnetje te fotograferen. De fraaie rangeerlok 1427 van de Comboios de Portugal trekt hier de trein naar het opstelterrein weg.

Afbeelding
Comboios de Portugal-lok 5618, die reclame maakt voor de Trenhotel-treinen Hendaye/Madrid - Lissabon reed op 5 juli 2013 deze trein naar Lissabon. Omdat Santa Apolónia een kopstation is, is de lok opgesloten totdat de Trenhotel weggerangeerd is. Hierna werd de lok meteen tegen de al gereedstaande Intercidades 523 geplaatst op spoor 2. Na een korte check vertrok de fraaie werbelok met vijf IC-rijtuigen naar Porto Campanhã.

Afbeelding
Lissabon Oriente is een van de belangrijkste stations van de Portugese hoofdstad en staat in het hypermoderne gebied Parque das Nações in het noordoosten van Lissabon. Het station is ontworpen voor de Expo '98 die in de directe omgeving gehouden werd. De prachtige stationskap is voor vele spoorliefhebbers een reden om even een kijkje te nemen. In Portugal rijden de treinen links en met vier eilandperrons op dit Ooststation rijden alle treinen aan de andere kant van het perron dan je eigenlijk zou willen. Op 5 juli 2013 was Intercidades 524 uit Porto Campanhã zo'n 60 minuten vertraagd waardoor het reguliere aankomstspoor bezet was. Hierdoor werd de trein op spoor 3 binnengenomen waardoor bij vertrek deze plaat mogelijk was. CP 5611 vertrekt hier met de IC 524 naar eindstation Lisboa Santa Apolónia.

Afbeelding
De Ponte 25 de Abril betreft de kabelbrug over de Taag die het centrum met Lissabon met Zuid-Portugal verbindt. Het bijzondere aan de brug is het feit dat deze tweelaags is gebouwd. Bovenop rijdt het autoverkeer, daaronder het treinverkeer. Naast goederentreinen en enkele Intercidades per dag wordt het regionale treinverkeer uitgevoerd door Fertagus, de enige private vervoerder in Portugal. In de spits wordt tussen Coina en LIsboa Roma-Areeiro in een 10 minuten frequentie gereden waarbij meerdere treinen uit 8 bakken bestaan. De treinstellen betreffen hetzelfde type als die bij CP rijden alleen zijn deze erg fraai in een blauw/witte kleurstelling gestoken. Stel 3552 is onderweg als Suburbano Fertagus van Setúbal naar Lisboa Roma-Areeiro en maakt hier een tussenstop op het eerste station na de brug, Campolide. Op de achtergrond bevindt zich de Aqueduto das Águas Livres, het historische aquaduct gelegen in het centrum van Lissabon stammende uit 1731.

Afbeelding
De Sintra-lijn begint het dichtst bij het centrum van Lissabon, namelijk bij het grootste en bekendste plein van de stad genaamd Rossio. Van daaruit vertrekken er op werkdagen elk kwartier en daarbuiten elk halfuur treinen naar het cultuurlandschap van Sintra. De reis begint op het in 1890 geopende kopstation waarvan alle vijf de kopsporen aan beide zijden van perrons zijn voorzien. Instappen mag dan ook van beide kanten. Na vertrek wordt eerst de tussen 2004 en 2008 compleet vernieuwde 2,6 km lange Túnel do Rossio doorkruist. Na een stop op station Campolide wordt de reis in het daglicht vervolgt. Nadat stel 2351 zojuist uit Sintra is gearriveerd vertrekt stel 2370 van de Comboios de Portugal als trein 18751 hier uit Rossio.

Afbeelding
De voor het Portugese spoorwegmuseum in Entroncamento wervende CP 5609 arriveert netjes op tijd met Intercidades 524 uit Porto Campanhã hier te Lissabon Oriente en zal na een korte stop nog doorrijden naar eindstation Lissabon Santa Apolónia.

Afbeelding
Carris motorwagen 547 is bestickerd met reclame voor het Portugese biermerk Sagres (smaakt overigens héérlijk!). Het passeert hier de zijkant van Santo António de Lisboa kerk. Op de foto is goed te zien hoe steil sommige wegen zijn waar de tram overheen rijdt. Dit tramstel op lijn 28 zal weldra het centrum van Lissabon bereiken.

Afbeelding
Luttele meters ten noorden van de Largo des Portas del Sol komen twee tramlijnen bij elkaar. Lijn 12 rijdt in één richting een rondje rondom het Castelo de São Jorge en komt hier van bovenaf gereden. Lijn 28 rijdt in twee richtingen en komt hier vanuit het centrum naar boven. Met een beetje geluk tref je twee trams op hetzelfde moment in beeld, zoals het geval was op 9 juli 2013 met Carris 563 op lijn 12 en Carris 558 op lijn 28 hier ter hoogte van de Rua de São Tomé.

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29404
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor Daniel » Za 13 Jul 2013, 21:57

Schitterende reportage :pos:
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
isadora
Berichten: 3635
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 14:14

Re: Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor isadora » Za 13 Jul 2013, 22:28

Petje af!!!
"There are three excellent theories for arguing with women...none of them work"

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 4514
Lid geworden op: Ma 13 Jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contact:

Re: Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor Milco » Za 13 Jul 2013, 22:35

Mooie reportage zeg! :D

En die Talgo-trein heb ik vorig jaar nog in Llança (Spanje) gezien. Zijn behoorlijk lange treinen volgens mij, ook al zijn de wagons niet zo lang. Heb er nog een filmpje van: http://youtu.be/0VFrjHivvYs
Website: http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 20-05-2018
Youtube: http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 23-05-2018

Informatie Keolis Almere: http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5011
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor Etienne » Zo 14 Jul 2013, 09:55

Echt een mooie reportage :D
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Gebruikersavatar
julsteren
Berichten: 1679
Lid geworden op: Di 11 Dec 2012, 21:28
Locatie: Borne

Re: Trein en Tram in Lissabon (20 foto's)

Berichtdoor julsteren » Zo 14 Jul 2013, 10:16

Prachtig prachtig prachtig _O_
Buurtbuschauffeur Borne lijnen 530, 531 en 532.

YouTube: https://www.youtube.com/c/Juli%C3%ABnOtten1998
Flickr: https://www.flickr.com/photos/112509828@N06/


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten