Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Ronald
Berichten: 3325
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 23:55

Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Ronald » Za 07 Sep 2013, 22:25

In het weekend van 19 t/m 21 juli heb ik even een bezoekje gebracht aan de Belgische Kust. Uitgangspunt was Brugge, waar ik bij de Ibis Budget naast het station een kamer had geboekt. Afgezien van de spoorlijn De Panne-Gent en een stukje kusttram was dit een onbekend gebied voor mij. Ook waren de weersvoorspellingen voor dit weekend erg goed, reden genoeg dus om er even op uit te trekken :Y Hieronder volgt een een fotoverslagje.

Op vrijdag de 19e juli kom ik rond 11:00 uur aan in Puurs met het varkensneusje uit Roosendaal. Het lijntje Antwerpen-Puurs wordt alleen doordeweeks bediend en moest nog aan de bordjescollectie worden toegevoegd, dus die moest eerst nog even.

Afbeelding

In Puurs stap ik over op de IR-trein naar Sint-Niklaas, hieronder een foto van de trein in de andere richting, ook gereden door een Sprinter (duikbril).

Afbeelding

Via Temse bereik ik Sint-Niklaas, waar ik overstap op de IC naar Gent. De trein bij aankomst in Gent-Sint-Pieters.

Afbeelding

Omdat het lijntje naar Eeklo ook nog moest, ben ik maar even heen-en-weer gegaan met het dieseltreintje.

Afbeelding

De trein op het (nogal kale) station van Eeklo, waar ik een half uutje tijd heb om een broodje te eten, voordat de trein weer teruggaat naar Gent-Sint-Pieters.

Afbeelding

Vanaf Gent-Sint-Pieters wordt mijn volgende trein de L-trein naar Brugge, om de tussenliggende stationnetjes op de foto te kunnen zetten. De rit word uitgevoerd door een CityRail-klassiekje en een "klassiek" klassiekje. Hier de trein na aankomst in Brugge.

Afbeelding

De temperatuur is inmiddels behoorlijk opgelopen, dus na de bagage naar het hotel gebracht te hebben word het tijd om nog even het strand op te zoeken. De rit van Brugge naar Zeebrugge-Strand duurt een klein half uurtje, dus zo gezegd zo gedaan.
Hieronder de L-trein, na aankomst in Zeebrugge-Strand.

Afbeelding

Zeebrugge heeft twee stations, die nooit tegelijkertijd worden bediend. Zeebrugge-Strand wordt 's zomers alle dagen bediend en 's winters in het weekend, terwijl er 's winters doordeweeks naar Zeebrugge-Dorp wordt gereden. Zeebrugge-Dorp ligt op een kwartiertje wandelen van Zeebrugge-Strand, langs de drukke kustweg waar ook de kusttram rijdt.

Afbeelding

Na een bezoekje aan het station Zeebrugge-Dorp besluit ik langs het strand te lopen naar Blankenberge, dat een kilometertje of vier van Zeebrugge ligt. Een mooi tochtje dus in de avondzon :D In de verte is de pier van Blankenberge al te zien.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In Blankenberge eet ik even een frietje (zoals het hoort natuurlijk), en rond negen uur kom ik op het station om terug te gaan naar het hotel in Brugge. Ze hebben daar leuke CTA's, die ik ook in Knokke nog ben tegengekomen.

Afbeelding

De IC-trein met bestemming Hasselt komt binnen, die mij in een kwartiertje terugbrengt naar Brugge.

Afbeelding

De volgende dag (zaterdag) staat een ritje door het West-Vlaamse land op het programma. Tegen achten sta ik al op het perron van station Brugge voor de L-trein naar Kortrijk.

Afbeelding

In Kortrijk stap ik over op de IR-trein naar Poperinge, via Wervik, Comines en Ieper.

Afbeelding

Op het moment dat te trein aankomt in Poperinge, vertrekt de trein terug. Ik heb dus een uurtje de tijd, en in dat uurtje ga ik maar even koffie drinken en het stadje bekijken. Poperinge heeft een mooi centrumpje.

Afbeelding

Afbeelding

Na een uurtje ga ik weer terug met de IR-trein tot het eerste station, Ieper. Hier ben ik van plan de bus te nemen naar de kust, De Panne. In tussentijd ga ik ook maar even het centrum van Ieper bekijken.

Afbeelding

Ieper is een erg mooie stad, met veel oude gebouwen, waaronder de enorme "Lakenhalle" :shock:

Afbeelding

Afbeelding

Ook de naastgelegen Sint Maartenskathedraal is de moeite waard om even te bekijken.

Afbeelding

Afbeelding

Tegen half één nadert de vertrektijd van de bus naar De Panne, dus ga ik weer terug naar het (nogal groot uitgevallen) busstation van Ieper. Procity's rijden hier ook trouwens, als belbus.

Afbeelding

De bus naar De Panne, via Veurne.

Afbeelding

Via een nogal lange, slecht onderhouden betonplatenweg gaat de rit richting Veurne door het lege West-Vlaamse landschap, waar na een uurtje de rit eindigt in het centrum van De Panne. De kusttram worstelt zich hier door de drukke straat door het centrum.

Afbeelding

Vanaf De Panne ben ik van plan met de kusttram terug naar Knokke te gaan, maar niet voordat er een flinke strandwandeling is gemaakt.

Afbeelding

En dan sta je na een half uurtje wandelen ineens aan de Franse Noordzeekust :P In de verte ligt Bray-Dunes, daarachter is de haven van Dunkerque te zien.

Afbeelding

Omdat het weer wat minder is geworden, besluit ik in één keer met de kusttram terug te reizen naar Knokke, een rit van ruim twee uur. Een leuke afwisselende rit volgt langs ontelbare kustplaatsen. Tegen zeven uur kom ik aan bij het eindpunt van de kusttram bij het station in Knokke. Een nogal triest eindpuntje is het, niet meer dan een keerlus in een parkje.

Afbeelding

Na nog even de boulevard van Knokke te hebben bezocht, vind ik het om half negen mooi geweest en ga met het klassiekje weer terug naar Brugge.

Afbeelding

De volgende dag is het schitterend weer, dus ik ga 's morgens nog maar even een strandwandeling maken in Knokke. De IC naar Knokke na aankomst.

Afbeelding

Dus sta ik om negen uur al aan het strand in Knokke. Hieronder het casino en nog wat strandplaatjes.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na nog even wat rondgewandeld te hebben in het drukke (en sjieke) centrum van Knokke, ga ik met de bus naar Breskens (zomerlijn 14) en via het veer naar Vlissingen, om via deze route uiteindelijk weer naar huis te gaan.

Tenslotte natuurlijk nog even de oogst van dit weekend:

Afbeelding *O*
Laatst gewijzigd door Ronald op Za 07 Sep 2013, 23:32, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
julsteren
Berichten: 1681
Lid geworden op: Di 11 Dec 2012, 21:28
Locatie: Borne

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor julsteren » Za 07 Sep 2013, 22:33

Mooi, zo te zien heb je een zeer geslaagd weekeinde gehad in het land met het zachte taaltje. :wink:
Buurtbuschauffeur Borne lijnen 530, 531 en 532.

YouTube: https://www.youtube.com/c/Juli%C3%ABnOtten1998
Flickr: https://www.flickr.com/photos/112509828@N06/

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 4516
Lid geworden op: Ma 13 Jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contact:

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Milco » Za 07 Sep 2013, 23:00

Ah, dat zeit weer een plesant fotoverslagke! (Om nog even in de Vlaamse sferen te blijven :P )
Website: http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 20-05-2018
Youtube: http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 23-05-2018

Informatie Keolis Almere: http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Karl
Berichten: 3787
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 21:06

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Karl » Zo 08 Sep 2013, 00:10

Leuk.

In de lakenhallen van Ieper huist een tijdrovend en indrukwekkend museum over de Grote Oorlog. In deze oorlog is vrijwel de hele stad (en regio) verwoest, dus die oude gebouwen zijn toch jonger dan je denkt. Het West-Vlaamse landschap vind ik altijd iets triest hebben, je wordt er een beetje melancholisch van ofzo, net of de miljoenen doden daar nog steeds zijn.
Sowieso en sinaasappelsap.
Stop de ver-s-bahn-isering van Nederland.

Timon91
Berichten: 552
Lid geworden op: Ma 29 Jun 2009, 14:24
Locatie: Enschede

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Timon91 » Zo 08 Sep 2013, 09:06

Mooi verslag! Je hebt perfect weer gehad voor mooie foto's :)
Mijn Flickr account.

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5015
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Etienne » Zo 08 Sep 2013, 16:20

De Kusttram en de trein (hoewel?!?) is ook eigenlijk het enige wat daar frequent rijdt. De bussen rijden op z'n hoogst 1x per uur of zelfs minder. Maargoed, leuk verslagje :)
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Ronald
Berichten: 3325
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 23:55

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Ronald » Zo 08 Sep 2013, 16:44

De trein rijdt ook vaak 1x per uur (dat noem ik ook nog wel frequent), maar op de lijntjes naar de kust komt daar 's zomers nog wel wat bij. Brugge-Knokke rijdt bijvoorbeeld 2x per uur, Brugge-Oostende 3-4x per uur en naar Blankenberge komt er een sloot toeristentreinen bij.

Bij die bus Ieper-De Panne schrok ik even toen ik bij de halte stond: volgens de vertrekstaat zou de bus maar enkele keren per dag rijden en niet 1x per uur zoals ik dacht. Maar in juli en augustus is er dus een uursdienst, daarbuiten rijdt deze erg beperkt.

Wat ik wel slecht vond is dat de kusttram en trein in Knokke ver van het strand stoppen (meer dan een kilometer), en dat er slechts één keer per uur een stadsbus richting het strand rijdt (waarbij ik dus mazzel had dat ik twee keer een goede aansluiting had :wink: ).

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 12999
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Meltrain » Zo 08 Sep 2013, 20:42

Mooi verslag. :D De Kusttram blijf ik fantastisch vinden, al ben ik er zelf al vijf jaar niet meer geweest...
In elk mensenhart, daar vind je Rotterdam.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

Belangrijke data:
22-07: opening Noord/Zuidlijn (Amsterdam)
09-12: opening Crossrail (London)

Gebruikersavatar
Michael
Berichten: 10335
Lid geworden op: Di 23 Feb 2010, 20:18
Locatie: Terheijden
Contact:

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Michael » Ma 09 Sep 2013, 14:47

Leuk verslag :D

Stéphane
Berichten: 790
Lid geworden op: Do 22 Dec 2011, 10:25
Locatie: België

Re: Een weekendje aan de Belgische Kust (32 foto's)

Berichtdoor Stéphane » Vr 13 Sep 2013, 18:34

Etienne schreef:De Kusttram en de trein (hoewel?!?) is ook eigenlijk het enige wat daar frequent rijdt. De bussen rijden op z'n hoogst 1x per uur of zelfs minder. Maargoed, leuk verslagje :)

Ik woon langs die lijn naar Puurs, in andere landen was dat al lang een soort voorstadstrein geweest, maar hier rijd ie gewoon niet in het weekend. :N

Leuk verslag. Mooie reis die je gemaakt hebt.
Een winterse dag:
De trein in België: Het enige dat niet gekker doet dan anders.
De trein in Nederland: Het enige dat echt gekker doet dan anders.


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten