Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [40]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1584
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 17:06

Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [40]

Berichtdoor Cookie » Di 14 Jan 2014, 17:54

Het vorige deel eindigde in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Ik slaap hier in een hostel vlakbij het station, dat net als in Warschau wederom vrij rustig is. Ik deel mijn 6-persoonskamer in het hostel met slechts 1 andere jongen uit Australië. Aangezien ik rond etenstijd ben aangekomen, ga ik na het droppen van mijn bagage eerst op zoek naar iets te eten. In het station van Bratislava blijkt een goede en goedkope stationsrestauratie te zitten, dat aangekleed is met spoorse zaken.

De volgende ochtend praat ik tijdens het ontbijt nog wat met mijn kamergenoot en een Australisch meisje. Beiden waren al een behoorlijke tijd aan het backpacken. Vervolgens ga ik Bratislava verder verkennen. Ik begin echter bij het station om een kaartje en reservering voor de nachttrein naar Kosice van die avond te kopen. Dit gaat zeer gemakkelijk.

Afbeelding
Station Bratislava hl.st.

Vervolgens ga ik de binnenstad in, waarbij je langs het presidentieel paleis komt:
Afbeelding
Presidentieel paleis

Na wat door de binnenstad gelopen te hebben, wilde ik de wijk Petržalka wel eens bezoeken. Deze wijk staat vol met socialistische flats. Ik loop over een enigszins gammele brug naar de overkant, ik vermoed dat hier vroeger ook een weg en spoorlijn overheen liepen.
Afbeelding

Vanaf de brug heb je een mooi zicht op Bratislava:
Afbeelding

De wijk maakt een vrij sobere en grauwe indruk, maar het heeft ook wel weer wat. Gelukkig zijn de meeste flats geschilderd, dat maakt het wat minder eentonig.

Afbeelding
Uitzicht vanaf een van de flats

Afbeelding
Indruk van de wijk

Op een gegeven moment heb ik het wel weer gezien en ga ik terug naar het centrum om vervolgens het kasteel van Bratislava te bezoeken. Om hier te komen, moet je een aardig stuk omhoog lopen.
Afbeelding
Centrum

Afbeelding
Zijstraatje tijdens de tocht naar boven

Afbeelding
Burcht van onder

Na de beklimming heb je een prachtig uitzicht:
Afbeelding
Uitzicht over de Donau

Afbeelding
De 'UFO-brug' (Novy Most), met uitzicht op de wijk Petržalka

Afbeelding
Wederom de Donau, nu richting de stad gekeken

Afbeelding
Standbeeld bij het kasteel, met op de achtergrond wederom Petržalka

Bij het kasteel heb je de keuze uit een volledige bezichtinging, of alleen de schatkamer en een tijdelijke voorstelling. Ik kies voor het laatste, aangezien een volledige bezichtiging toch iets teveel tijd zou gaan kosten. De schatkamer was wel leuk om te zien, maar niet heel bijzonder. De tijdelijke voorstelling ging over de historische band tussen Slowakije en Frankrijk, helaas waren de teksten alleen in het Slowaaks en het Frans. Aangezien het alweer een tijdje terug is dat ik Frans heb gehad, was niet alles geheel te begrijpen. Desondanks wel interessant, de geschiedenis van Slowakije kwam ook enigszins aan bod.

Afbeelding
Uitzicht over centrum Bratislava

In de avond bezoek ik de uitkijkpost op de Novy Most. Onderweg daarheen kan je de mooie verlichting bij het kasteel goed zien:

Afbeelding

Vanaf het uitkijkplatform op de Novy Most heb je een uitstekend uitzicht over de stad:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het toilet in het bijbehorende café heeft een glazen wand naar buiten toe, je hebt op de wc dus een prachtig uitzicht :P . En gelukkig staan de gebouwen ver weg ;) .

Aangezien mijn nachttrein naar Kosice om 19.53 uur vertrekt, ga ik daarna mijn bagage ophalen bij het hostel en vervolgens door naar het station om aldaar iets te eten. De stationsrestauratie was me een dag eerder namelijk goed bevallen. Daarna loop ik naar de trein toe, die al gereed staat. Slechts een slaapwagenrijtuig daarvan zal naar Kosice gaan, de rest gaat als normale dagtrein tot Zilina. Mijn trein (R 703 / R 403) legt volgens het treinkaartje 445 km af en zal daar volgens dienstregeling 11 uur en 52 minuten over doen. Erg langzaam dus, maar dit komt doordat de trein tussen 22.35 uur en 4.39 uur stilstaat op station Zilina. Het rijtuig wordt in Zilina aan de nachttrein uit Praag gekoppeld. Er zijn snellere en latere manieren om in Kosice te komen, maar op deze manier kom je niet extreem vroeg aan en kan je bovendien aardig wat nachtrust pakken. Een reservering voor een slaapwagen (T3) kost overigens slechts 8 euro in Slowakije, best wel goedkoop dus :) .

Bij binnenkomst krijg ik een andere coupé toegewezen dan op mijn reservering staat. Alle bedden zijn bij aankomst in de coupé al uitgeklapt. Als ik vraag aan de rijtuigbegeleider of een bed nog even ingeklapt kan worden, krijg ik een onvriendelijk antwoord dat het een slaaprijtuig is. Desondanks klapt hij voor mij het middelste bed wat omhoog, zodat zitten op het bed mogelijk is (zie foto). Het is behoorlijk heet in de coupé, dus het eerste wat ik doe is de verwarming uitzetten en het raam open doen. Aangezien er slechts 1 cupje water staat en er ook 1 pennywafel en papieren handdoekje ligt, vermoed ik dat ik de coupé voor mezelf heb. Dit zou inderdaad het geval zijn, mogelijk dat ik daarom ook in een andere coupé zit dan op de reservering staat.

Afbeelding
Coupé

Afbeelding
Tafeltje waaronder een wasbakje zit

Afbeelding
Gang van het rijtuig

Tot Zilina hang ik wat uit het raam en lees ik nog wat op mijn ereader. Als de trein in Zilina is aangekomen, ga ik slapen. Voor zover ik heb meegekregen, is het rijtuig in Zilina tot aankomst van de trein uit Praag aan het perron blijven staan en vervolgens na enig rangeren aangekoppeld. Het bed is prima en ik slaap goed. De volgende ochtend komt de rijtuigbegeleider een kop koffie brengen en krijg ik mijn kaartjes weer terug. De trein heeft een kleine vertraging van rond de 10 minuten bij aankomst.

Afbeelding
Aantal motorwagens bij station Margecany

Afbeelding
De trein na aankomst in Kosice, een aantal rijtuigen gaan nog door naar Humenné.

Afbeelding
Het slaapwagenrijtuig uit Bratislava waar ik inzat

Op station Kosice geef ik mijn bagage af bij een bagagedepot, kluisjes bestaan hier ook nog niet. Het eerste wat ik vervolgens doe in Kosice is een ontbijt regelen, aangezien dit er niet bijzat in de nachttrein (en de pennywafel was 's avonds al opgegaan :P ). Kosice is een erg mooie stad waar genoeg te zien is. De binnenstad is redelijk compact, maar het is zeker de moeite om ook even buiten het centrum te lopen. Er bleek ook WiFi aanwezig te zijn bij de Hlavná, zo kon ik aldaar met mijn mobiel het volgende hostel boeken.

Afbeelding
Straat bij de Hlavná

Afbeelding
Hlavná

Afbeelding
Dóm svätej Alžbety

Afbeelding
Tram even buiten de binnenstad

Afbeelding
Universiteit

Afbeelding
Oud gangenstelsel in het centrum van de stad

Aan het begin van de middag ga ik weer terug naar het station. Ik koop gelijk een kaartje naar Tsjechië, ondanks dat ik deze dag slechts tot Poprad hoef (kaartje is 2 dagen geldig). Dit is namelijk goedkoper dan 2 enkele reizen kopen.

Afbeelding
Het (lelijke) station van Kosice

Helaas mis ik mijn trein net en de volgende trein naar Poprad is een intercity. Aangezien je hiervoor in Slowakije een toeslag moet betalen, besluit ik om die te laten gaan en de stoptrein te nemen.

Afbeelding
De intercity richting Poprad, die ik voorbij laat gaan

Afbeelding
CTA met daarop de stoptrein (Os) naar Poprad

Afbeelding
De trein naar Poprad

De trein wordt gereden door een redelijk oud treinstel, waarvan de ramen openkunnen. In het begin is het redelijk druk, dus laat ik de ramen dicht. Toen het rustig werd, ging het raam zo af en toe open :) .

Afbeelding
Station Krompachy

Afbeelding
Station Spisske Vlachy

Afbeelding
Station Vyornik

Naarmate Poprad dichterbij komt, komen de Hoge Tatra's ook steeds dichterbij:
Afbeelding

Afbeelding

In Poprad ga ik op zoek naar mijn hostel, waarbij ik het helaas voor elkaar krijg om de verkeerde kant op te lopen. Met de nodige moeite (de Slowaken die ik vroeg, spraken praktisch geen Engels...) kom ik uiteindelijk toch bij het hostel aan. Daarmee eindigt ook deel 3, in het volgende deel ga ik via Tsjechië terug naar Nederland.

De gebruikte kaartjes in dit deel:
Afbeelding

Gebruikersavatar
julsteren
Berichten: 1699
Lid geworden op: Di 11 Dec 2012, 21:28
Locatie: Borne

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor julsteren » Di 14 Jan 2014, 18:48

Wederom weer een leuk deel van je reis :wink:
Buurtbuschauffeur Borne lijnen 530, 531 en 532.

YouTube: https://www.youtube.com/c/Juli%C3%ABnOtten1998
Flickr: https://www.flickr.com/photos/112509828@N06/

BR628
Berichten: 1615
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor BR628 » Di 14 Jan 2014, 18:53

Leuk reisverslag! Ik heb wel het idee dat het daar een beetje boel doods is en niet alleen vanwege het grauwe weer. Of heb je soms bewust gewacht tot al dat volk uit beeld was?

Gebruikersavatar
isadora
Berichten: 3635
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 14:14

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor isadora » Di 14 Jan 2014, 19:00

Kosice is de afgelopen tijd aardig in beeld geweest (terugdenkend aan de geweldige verslagen van Timon91).
Ben het met je eens, een hele fraaie stad.
Bratislava mag er overigens ook zijn.
De stations lijken niet veel veranderd sinds 1991, toen ik het gebied heb doorkruist.

Dank voor dit prachtige souvenir, ik heb waarlijk genoten. :pos: :pos: :pos:
Laatst gewijzigd door isadora op Di 14 Jan 2014, 19:07, 1 keer totaal gewijzigd.
"There are three excellent theories for arguing with women...none of them work"

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29574
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor Daniel » Di 14 Jan 2014, 19:01

Leuk verslagje en vooral ook erg fraaie plaatjes!
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 5068
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor Etienne » Di 14 Jan 2014, 19:03

Al met al leuke verslag + reizen tot nu toe :P
Elke dag van Pijnacker Centrum naar Spijkenisse Centrum en terug.

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's.

Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 4586
Lid geworden op: Ma 13 Jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contact:

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor Milco » Di 14 Jan 2014, 20:25

Leuk verslag weer! :D
Website: http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 21-06-2018
Youtube: http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 13-06-2018

Informatie Keolis Almere: http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html

Gebruikersavatar
Michael
Berichten: 10352
Lid geworden op: Di 23 Feb 2010, 20:18
Locatie: Terheijden
Contact:

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor Michael » Wo 15 Jan 2014, 11:59

Leuk verslag :pos:

Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1584
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 17:06

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [39]

Berichtdoor Cookie » Wo 15 Jan 2014, 23:14

Bedankt voor de reacties!

BR628 schreef:Leuk reisverslag! Ik heb wel het idee dat het daar een beetje boel doods is en niet alleen vanwege het grauwe weer. Of heb je soms bewust gewacht tot al dat volk uit beeld was?

In het centrum van Kosice was het (zeker in de vroege ochtend) inderdaad behoorlijk rustig, maar dat kwam misschien ook wel doordat ik daar vrij dus vroeg was en het bovendien een werkdag (vrijdag) was. Als heel erg doods heb ik echter niet ervaren. Overigens was daar ook een markt, waar het in de ochtend wel weer iets drukker was:
Afbeelding

Bratislava was wel wat drukker, maar ook niet heel extreem. November is op zich ook niet echt een maand om op vakantie te gaan, mogelijk speelt dat ook een rol :P . Ik heb in ieder geval niet lang gewacht om een foto met weinig/geen mensen te maken. Bij het uitzichtsplatform op de Novy Most was ik overigens enige tijd de enige daar, later kwamen er een paar mensen bij.

Timon91
Berichten: 552
Lid geworden op: Ma 29 Jun 2009, 14:24
Locatie: Enschede

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [40]

Berichtdoor Timon91 » Do 16 Jan 2014, 16:52

Wederom gaaf om te lezen :pos: Leuk dat je ook in Košice geweest bent :) Dat slaaprijtuig van Bratislava naar Košice is trouwens wel een toffe rit, die staat zowat meer stil dan dat hij rijdt :lol: In oktober heb ik die ook nog overwogen, maar dan de andere kant op. Hoe druk was het in het rijtuig?
Mijn Flickr account.

Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1584
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 17:06

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [40]

Berichtdoor Cookie » Do 16 Jan 2014, 22:18

Het rijtuig was voor mijn gevoel redelijk bezet, volgens mij was meer dan de helft van de coupé's wel gevuld. Al kan ik me moeilijk voorstellen dat zo'n enkel rijtuig, dat er relatief lang over doet, echt rendabel is. Zeker gezien de prijs van het treinkaartje (want niet heel veel kilometers) en de relatief lage toeslag die je betaalt.

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 13103
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Reisje Oost-Europa #3: Bratislava - Kosice - Poprad [40]

Berichtdoor Meltrain » Do 30 Jan 2014, 23:14

Mooi verslag. :pos:
Die trein naar Poprad is wel echt een bazentrein. :lol:
I'm more into trains than training and my favourite sport is transport.
Dagelijks reiziger Rlb - Asa.

Belangrijke data:
22-07: opening Noord/Zuidlijn (Amsterdam)
09-12: opening Crossrail (London)


Terug naar “OV in Beeld”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten