Vervoersverplichting Regionaal Openbaar Vervoer

Hier kun je terecht met al je vragen over het openbaar vervoer, ook als je (nog) geen account op OVNL hebt. Bedenk je wel dat wij een forum met hobbyisten zijn en we geen banden hebben met OV bedrijven.
Jelle Tempelman

Vervoersverplichting Regionaal Openbaar Vervoer

Berichtdoor Jelle Tempelman » ma 21 okt 2019, 12:35

Voor het openbaar vervoer in de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee (HWGO) voert Connexxion de busritten uit. Ze geven aan dat er op zaterdag en zondag bepaalde ritten met een taxibus worden gereden ter vervanging van de normale bus. Een taxibus heeft over het algemeen een maximaal aantal zitplaatsen van 8 of 10. Is Connexxion verplicht om de reiziger een alternatief te bieden wanneer dit van tevoren wordt aangegeven? Ik weet dat vervoerders een vervoersplicht hebben, maar waar kan ik de exacte regels hierover vinden?

TLP
Berichten: 711
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 14:07

Re: Vervoersverplichting Regionaal Openbaar Vervoer

Berichtdoor TLP » ma 21 okt 2019, 13:48

Ik kan het Programma van Eisen van de concessie HWGO zo gauw even niet vinden, maar in principe geldt in iedere concessie een vervoersplicht. In het Programma van Eisen van een concessie is meestal een paragraaf gewijd aan de vervoersgarantie en zitplaatskans. Een voorbeeld van een lid over vervoersgarantie in deze paragraaf, uit het Programma van Eisen van de concessie Gooi- en Vechtstreek:
5.2.1 Vervoergarantie
Concessiehouder dient vervoergarantie te bieden. Dit houdt in dat alle Reizigers die tijdig bij een halte aanwezig zijn, om van een door Concessiehouder gereden Rit gebruik te maken, ook daadwerkelijk vervoerd moeten worden door Concessiehouder (met uitzondering van Reizigers die niet beschikken over een geldig vervoersbewijs en deze ook niet in het voertuig kunnen of willen kopen).

Dit houdt in dat Concessiehouder voldoende materieelcapaciteit inzet voor de vervoervraag. Als de capaciteit tekortschiet, moet Concessiehouder op eigen kosten extra capaciteit bieden, bijvoorbeeld door groter Materieel in te zetten of door de inzet van Versterkingsritten. Concessiehouder kan zich bij het bieden van te weinig capaciteit niet beroepen op verstrekte informatie door de Concessieverlener.

Ook bij Evenementen die leiden tot een grotere vervoervraag op Lijnen, geldt onverkort de vervoerplicht.

In diezelfde paragraaf staat een lid over tijdelijk (incidenteel) capaciteitstekort:
5.2.5 Tijdelijk capaciteitstekort (incidenteel)
Indien Reizigers vanwege te krappe capaciteit achterblijven op een halte en de volgende Rit volgens Dienstregeling meer dan 30 minuten later vertrekt, is Concessiehouder verplicht, en op eigen kosten, vervangend vervoer in te zetten.

Bij een te voorziene extra vervoervraag, dat wil zeggen een extra vraag van Reizigers die minimaal 48 uur van tevoren bij Concessiehouder is aangekondigd of bekend mag worden verondersteld (bijvoorbeeld op Feestdagen, bij Evenementen of bij wegwerkzaamheden), zet Concessiehouder op voorhand extra of langere voertuigen in.

Kortom, wanneer u van tevoren weet dat u met meer mensen gaat reizen dan in een voertuig passen, kunt u dat het best zo snel mogelijk aangeven bij Connexxion, zodat zij hiervoor extra capaciteit in kunnen zetten. De contactgegevens van hun klantenservice zijn hier te vinden.


Terug naar “OV Vraagbaak”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten