Warme gezonde hap in de trein

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Plaats reactie
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Warme gezonde hap in de trein

Bericht door Wubbo »

Warme gezonde hap in de trein
Gepubliceerd op woensdag 11 juni 2008

De NS heeft niet alleen machinisten en conducteurs in dienst. Ook de vakkenvullers van AH To Go, de patatbakkers van Smullers en de fruitshakeverkopers van Shakie’s op het station krijgen hun salaris van de Spoorwegen. Ze staan op de loonlijst bij Servex, een 100 procent dochter van NS.

Binnenkort moet Servex ook op zoek naar koks en kelners. Gisteren kondigde het bedrijf aan dat praktisch alle horeca op de NS-stations uitbaat aan twee restaurantketens te beginnen. Julia’s voor verse Italiaanse pasta’s en salades en Yam Yam voor een zelf samengestelde Aziatische maaltijd. Het doel: reizigers verleiden hun euro’s op het station niet alleen te besteden aan treinkaartjes, maar ze ook uit te geven in de winkels en eettentjes op het station. Voor de NS rinkelt de kassa dan dubbel.

Trein later
De omzet van NS-dochter Servex is in zes jaar tijd al verdubbeld naar 300 miljoen euro vorig jaar. Directeur Jan Kooiker verwacht dat die trend de komende jaren zal doorzetten. Zeker als de NS in de toekomst treinen zonder spoorboekje, maar met een metrofrequentie tussen grote steden laat rijden. Het wordt dan makkelijker om een trein later te nemen en meer tijd en geld in de stationswinkels te spenderen. Of zoals NS-woordvoerder Michiel Jonker het verwoordt: ‘Het wordt dan makkelijker om te zeggen: ik ben nu even cd’tjes aan het luisteren in de Free Record Shop. Ik neem wel een trein later.’

Servex exploiteert op de NS-stations een aantal eigen formules, zoals snacktent Smullers, broodjesboer C’est du pain en koffiecorner Kiosk. Van onder meer AH To Go en Burger King is Servex franchisenemer. Het nieuwe restaurant Julia’s, waarvan de eerste vestigingen komend najaar op Amsterdam CS en Leiden Centraal moeten openen, is een door Servex zelf ontwikkelde formule. Yam Yam - deze zomer al op stations Eindhoven en Groningen, later ook op Leiden Centraal - is een bestaande keten.

Gezond eten
Met de nieuwe eetformules Yam Yam en Julia’s wil NS op de gezonde tour. ‘We vinden een gezonde leefstijl erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt ook dat treinreizigers gezonder leven dan de gemiddelde Nederlander’, zegt Jonker.

Toch zijn reizigers voor een warme hap op het station nu vaak aangewezen op een patatje van Smullers, een hamburger bij Burger King of een pizzapunt van New York Pizza. ‘Het ontbrak nog aan een gezonde warme formule’, erkent Jonker. ‘Yam Yam en Julia’s moeten het aanbod compleet maken. Bij Julia’s worden verse salades en pasta’s geserveerd. Ook bij Yam Yam wordt alles vers bereid.’ Klanten kunnen in beide restaurants kiezen of ze hun maaltijd willen meenemen of ter plekke willen opeten.

Leiden als proefkonijn
Dat Julia’s en Yam Yam hun eerste vestigingen op Leiden Centraal krijgen, is geen toeval. ‘Leiden is voor ons een proefstation’, zegt Jonker. ‘We onderzoeken er aan wat voor winkels reizigers behoefte hebben op het station.’ Leiden Centraal is bij wijze van proef al uitgerust met een parfumerie, een apotheek en een sportzaak. In de toekomst moet er nog een vestiging van HEMA openen. Op www.mijnproefstation.nl kan iedereen zijn commentaar geven op de diensten die NS aanbiedt op het station.

NS gebruikt de bevindingen uit de Leidse proeftuin vooral verbouwing van zes ‘wereldstations’. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Arnhem, alle zes halteplaatsen voor de hogesnelheidslijnen richting Duitsland en Frankrijk, moeten ‘dynamische stadsportalen’ worden. Jonker: ‘Nu zijn stations nog plekken waar je zo snel mogelijk weer weg wil. Straks wil je er juist graag zijn om te winkelen, te werken en iets te eten.’

En dat allemaal bij door Servex uitgebate zaken. Kassa dus voor de NS.

Bron: Planet.nl
Jurjen
Berichten: 1302
Lid geworden op: di 08 apr 2008, 21:38

Re: Warme gezonde hap in de trein

Bericht door Jurjen »

Dat wordt weer heerlijk veel extra keus met 60% korting.

<3 Servex.
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3542
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: Warme gezonde hap in de trein

Bericht door Ruben »

Kan NS niet gewoon over de grens kijken, in Duitsland, daar is het concept van "wereld"station allang ingevoerd als je het mij vraagt. In elke redelijk grote stad heb je al een "Arkaden" Hbf, met heel wat meer winkels en resto's.
Nou ja, bescheiden mening: neem ook dat eten mee naar deze kant, stuk lekkerder. :)
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten