OV-chipkaartberichten op een rijtje

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Geert »

webguy schreef:Het is belachelijk dat een universiteit niks mag zeggen over het falen van een technische oplossing die eigendom is van private maatschappijen, dat ook in het belang van een overheid is die in dit geval flink heeft gefaald. (...) Een universiteit moet als onderzoek instituut overigens ook onafhankelijk zijn: daar moet de overheid niks mee te maken hebben, en na die Londense onderzoekers zouden ze dat moeten weten bij 't minister V&W
Precies. Bedenkt trouwens dat niet alleen de OV-chipkaart nu onveilig is gebleken, maar ook heel veel toegangspasjes voor gebouwen (waaronder van justitiële inrichtingen :!:). Dan is het juist zaak om daar over te publiceren, door het geheim houden creëer je een soort schijnveiligheid. Er wordt niet gezegd dat het onveilig is, maar wie zegt dat er niet anderen zijn die er al stilletjes misbruik van maken?
Zie bijvoorbeeld het verhaal van pinpas-skimmers: daarvan is ook nooit door de banken openbaar gemaakt dat er wel wat aan het pinsysteem te verbeteren viel, totdat er op grote schaal misbruik van werd gemaakt door criminelen. (En zelfs toen werd in den beginne nog door de banken beweerd dat de slachtoffers wel onvoorzichtig met hun pincode om zouden zijn gegaan, maar dat terzijde. :roll:)
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Het vrije softwarerecept

Bericht door Wubbo »

Het vrije softwarerecept
26-06-2008 | Door: Mees van der Made

Voorstanders van ‘open source’ zweren bij openheid en samenwerking.
Maak in je eentje een ov-chipkaart, dan proberen honderd anderen hem direct te kraken. Ga je met z’n allen aan de slag dan wordt de kaart beter, goedkoper en veiliger.

Dat is, simpel gesteld, wat onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen willen aantonen. Aan dezelfde universiteit die eerder een ov-chipkaart kraakte, gaan onderzoekers nu werken aan een eigen chipkaart.

Waarom deze wetenschappers het beter zouden kunnen dan Trans Link Systems, dat het nationale ov-chipkaartsysteem voor het openbaar vervoer moet realiseren? Open source.

Geheimhouding niet altijd goed.
Bedrijven zijn geneigd technologische vernieuwingen geheim te houden; voor je het weet gaat de concurrent ermee vandoor. Open source-fans propaganderen echter het tegenovergestelde: geef de broncodes – het recept – van software vrij, zodat ook anderen ook hun kennis erin kunnen steken. Hier wordt een product alleen maar beter en veiliger van.

De open source-gedachte is meer dan een manier van software maken. ‘Open source is een mentaliteit’, zegt Melanie Rieback, computerspecialist aan de Vrije Universiteit. ‘Het is het idee dat samenwerking beter is dan competitie.’

Wikipedia
Het bekendste voorbeeld van de open source-aanpak is waarschijnlijk Wikipedia, de online encyclopedie – niet samengesteld door betaalde bollebozen, maar door de gebruikers zelf.

Open source is bezig aan een stevige opmars. Twee weken terug adviseerde Eurocommissaris Kroes bedrijven en overheden om gebruik te maken van open source-software. Het was overigens ook een sneer naar Microsoft, de softwaregigant waar Kroes mee ruziet over het vrijgeven van broncodes.

Nederlandse overheid toont intresse
Ook de Nederlandse overheid zet de eerste stappen op het gebied van open source-programma’s. De Belgische en Braziliaanse overheden gebruiken al langer deze software.

Voor de computer thuis is open source-software eveneens te krijgen. Zo is besturingssysteem Ubuntu gratis te downloaden, onder meer via www.wubi-installer.org.

Waarom handig?
Waarom zouden bedrijven geïnteresseerd zijn? ‘Neem Nokia’, zegt Michiel Leenaars van NLnet, een stichting die open informatiestromen steunt. NLnet maakte 150 duizend euro beschikbaar voor het nieuwe ov-kaartonderzoek in Nijmegen. ‘Bij Nokia zitten honderd ontwikkelaars te pielen. Bij concurrent Google kunnen een half miljoen mensen meewerken aan Android, het open source-systeem voor mobiele telefoons. Die concurrentie verliest Nokia.’ Niet vreemd dus dat Nokia het mobiele besturingssysteem Symbian gaat kopen om het vervolgens openbaar te maken.

Met open source valt ook geld te verdienen. Het Zweedse MySQL, een database vol vrije software, werd onlangs voor een miljard dollar verkocht. Leenaars: ‘Al die digitale regeltjes zijn gratis, maar klanten betalen graag om de juiste regeltjes te vinden en toepasbaar te maken.’ En de ontwikkelaars, die gratis allerlei digitale ideeën online zetten? ‘Een attention economy‘, zegt Leenaars. ‘Net als de Tokkies, die betaald krijgen om ergens te komen alleen omdat ze beroemd zijn.’

Bron: Dag
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Belgie: Tegen 2010 één ticket voor trein, tram en bus

Bericht door Wubbo »

Tegen 2010 één ticket voor trein, tram en bus

Het gebruik van één enkel ticket, in de vorm van een elektronische chipkaart, voor de vier openbare vervoersmaatschappijen van het land, is technisch mogelijk. Dat heeft Syntigo, het het ICT-filiaal van de Belgische spoorwegen, vandaag aangetoond.

Makkelijker toegang
Het voordeel van een uniek ticket is dat de reiziger makkelijker toegang krijgt tot het openbaar vervoer. Aan de hand van praktijktesten heeft Syntigo de technische haalbaarheid van zo'n ticket aangetoond. De volgende stap is volgens het ICT-filiaal van de Belgische spoorwegen, dat de drie regionale vervoermaatschappijen, De Lijn, MIVB en TEC en de NMBS-groep een gezamenlijke vennootschap oprichten. Dat wordt Ubigo.

Tegen 2010
Wat de NMBS betreft, is er op 1 juli een business case ingediend met onder meer de financiële implicaties van het project. Dat alles wordt door de minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) bekeken. Zowel de NMBS als Vervotte benadrukken dat ze zich niet in een financieel avontuur willen storten. Toch kan de vooropgestelde timing van 2010 volgens Vervotte gehaald worden. (belga/eb)

Bron: Het Laatste Nieuws
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Radboud negeert kort geding publicatie chipkaart

Bericht door Wubbo »

Radboud negeert kort geding publicatie chipkaart

(Novum) - De Radboud Universiteit Nijmegen trekt zich niets aan van een kort geding dat de producent van de OV-chipkaart maandag heeft aangespannen tegen de universiteit. Volgens het Radboud wil producent NXP dat de universiteit een publicatie over de tekortkomingen van de chipkaart terugtrekt. NXP zou ook andere uitlatingen over de vervanger van de strippenkaart willen laten verbieden.

De universiteit acht een publicatieverbod in strijd met de academische vrijheid van onderzoek en laat maandag weten het kort geding met vertrouwen af te wachten. Eerder dit jaar maakte de Radboud Universiteit bekend dat onderzoekers de chipkaart gekraakt hadden. Daarmee werd vooruitgelopen op de wetenschappelijke publicatie die in oktober op een congres in Spanje gepresenteerd moet worden. Naar eigen zeggen deed de universiteit dat om de producent en het ministerie van Verkeer tijd te geven orde op zaken te stellen. Daarom zouden verdere details bewust nog niet zijn prijsgegeven.

Eind vorige maand riep staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) het Radboud nog op om geen gevoelige informatie openbaar te maken waarmee grootschalig misbruik van de OV-chipkaart mogelijk zou worden. Daardoor zou het voor iedereen die zelfs maar een beetje verstand heeft van de materie mogelijk worden software te maken om de kaart te kraken.

Tijdens een debat met de Tweede Kamer zei Huizinga ervan uit te gaan dat een 'gerenommeerde instelling' als de Radboud Universiteit zijn 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' neemt en zoiets niet doet. De universiteit stelt maandag juist dat het niet publiceren van het onderzoek 'maatschappelijk ongewenst' zou zijn.

Bron: Trouw
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Krakers van ov-chip voor de rechter

Bericht door Wubbo »

Krakers van ov-chip voor de rechter
Vincent Dekker, redactie economie

De krakers van de ov-chip zien hoe de fabrikant publicatie van hun rapport probeert te dwarsbomen. Nog nooit vertoond.

In een uitzonderlijk en verstrekkend kort geding hoopt chipfabrikant NXP vandaag te voorkomen dat de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek publiceert naar gebreken van de chip in de ov-chipkaart. Die chip is door medewerkers van de universiteit gekraakt.

Diverse deskundigen zeggen geen weet te hebben van bedrijven die eerder hebben geprobeerd de publicatie van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te blokkeren. Dirk de Hen, jurist van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW): „Er is wel eens gepoogd wetenschappelijke publicaties achteraf te laten wijzigen. Maar vooraf blokkeren, daarvan heb ik geen voorbeeld.”

De uitspraak is volgens hem van groot belang. „Als een zeer gedegen wetenschappelijk rapport door een derde kan worden tegengehouden, waar blijven we dan met onafhankelijk onderzoek in Nederland?”

In Leiden kent professor André Köbben wel gevallen van bedrijven en overheidsinstellingen die publicatie trachtten te verhinderen van ’tegenvallend’ onderzoek dat in hun opdracht was verricht. Samen met Henk Tromp schreef hij daar het boek ’De onwelkome boodschap’ over. Maar ook Köbben kent geen voorbeeld van een bedrijf dat onafhankelijk verricht wetenschappelijk onderzoek in de doofpot heeft willen stoppen.

Andrew Tanenbaum, hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van de KNAW, vindt ’los van de wetenschappelijk vrijheid’ het maatschappelijk belang van publicatie ook zeer groot. „Als je als overheid anderhalf miljard euro uitgeeft aan een ov-chipsysteem dat niet werkt, dan moeten wetenschappers daar toch over kunnen publiceren?”

Mocht de chipfabrikant uit Nijmegen de rechtszaak winnen, dan voorziet Tanenbaum binnen de KNAW hevige discussies over de gevolgen daarvan.

NXP levert de chip voor de ov-chipkaart. De beveiliging ervan was gebaseerd op een geheime code die een half jaar geleden door Radboud-medewerkers is gekraakt. De universiteit wil dit najaar details daarover publiceren op een wetenschappelijk congres. Het congresboek daarvoor moet maandag naar de drukker.

NXP wil vooruitlopend op het kort geding geen toelichting geven.

Bron: Trouw
mb90
Berichten: 2794
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door mb90 »

'RET heeft oplossing tegen hacken chipkaart'
15 juli 2008

Vervoersbedrijf RET komt met een nieuw middel tegen het kraken van de OV-chipkaart. Het gaat om een computersysteem dat iedere nacht alle kaarten controleert op mogelijke inbraak door hackers.

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer had om maatregelen gevraagd, nadat eerder bleek dat de gegevens op de kaart gekraakt konden worden. De RET hoopt dat door deze maatregelen volgend jaar in de metro de strippenkaart kan worden afgeschaft en volledig kan worden overgestapt op de chipkaart.

De datum van het verdwijnen van de strippoenkaart uit de Rotterdamse metro is steeds doorgeschoven. Volgens de staatssecreatris was er nog geen goed plan om het inbreken op de ov-chipkaart aan te pakken. Landelijk wordt er nu een plan uitgewerkt voor een betere chip, maar die wordt pas gebruikt als er echt veel chipkaarten gekraakt worden.
______________________________________________________________________________________________

Bron = Rijnmond.nl
webguy
OVNL-bestuurslid
Berichten: 8674
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door webguy »

Oplossing? Lijkt me eerder plijster op de wond, maar als je pas achteraf de veiligheid gaat controleren lijkt me dat niet effectief: je hebt sowieso 24 uur om iets te kraken. Als je de techniek hebt zal het niet moeilijk zijn om te herhalen lijkt me...
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Geert »

mb90 schreef:De datum van het verdwijnen van de strippoenkaart uit de Rotterdamse metro is steeds doorgeschoven. Volgens de staatssecreatris was er nog geen goed plan om het inbreken op de ov-chipkaart aan te pakken. Landelijk wordt er nu een plan uitgewerkt voor een betere chip, maar die wordt pas gebruikt als er echt veel chipkaarten gekraakt worden.
Waarom dan pas? :? Ter vergelijking: "Landelijk wordt er nu een plan uitgewerkt voor een veilige pinpas, maar die wordt pas echt gebruikt als er echt veel mensen geld verloren hebben."

En verder vraag ik me af hoe ze die valse kaarten willen ontdekken. Je kunt pas ontdekken dat er een valse kaart in gebruik is als twee kaarten op min of meer hetzelfde moment inchecken/uitchecken op verschillende locaties. Ik neem niet aan dat zowel originele kaart als kopie constant worden gebruikt... :roll:
Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3161
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 22:27

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Chauf21 »

In navolging van de berichten over het snoeren van de mond van de universiteit, hier een artikel over de uitkomst van het kort geding:
Spreekverbod bij chiponderzoek
Nadat staatssecretaris Huizinga onderzoekers van de Radboud Universiteit al had opgeroepen tot verantwoordelijke wetenschap, hebben diezelfde onderzoekers nu van de rechter een spreekverbod gekregen, op straffe van een dwangsom. Ambtenaren van V&W blijken met de universiteit overleg gevoerd te hebben over mogelijke publicaties.

Op last van de rechter is een spreekverbod opgelegd gekregen over het onderzoek naar de veiligheid van de Mifare Classic Chip. Dit is de uitkomst van een kort geding dat chipproducent NXP had aangespannen. Het geldt totdat de rechtbank in Arnhem zich over de publicatie van dit onderzoek heeft uitgesproken en wordt gehandhaafd op straffe van een een dwangsom.

De onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit ligt al langer onder vuur. Toen zij de veiligheidsgebreken van de OV-chipkaart eerder dit jaar aantoonde, kwam haar dat op zware verwijten van de vervoerders te staan. Directeur Kroon van het GVB verbaasde zich over de gretigheid waarmee universiteiten aankondigen, dat zij de kaart 'bijna' gehackt hebben. Dat gebeurt volgens hem puur uit eigenbelang en niet vanuit een echte maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid. Hem stoort dat "wie wat over de OV-chipkaart roept, gegarandeerd in de schijnwerpers staat."

Eind juni vroeg het kamerlid Duyvendak bezorgd aan staatssecretaris Huizinga of zij de onderzoeksgroep een spreekverbod had opgelegd. In haar antwoord laat de bewindsvrouwe weten geen spreekverbod te hebben opgelegd. Maar de ambtenaren van staatssecretaris Huizinga hebben wel degelijk contact gehad met de Radboud Universiteit over de wijze waarop onderzoeksresultaten naar buiten worden gebracht. De bewindsvrouw van V&W gaat er vanuit dat de wetenschappers van de Radboud Universiteit "hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen en deze zorgvuldig afwegen ten opzichte van hun wetenschappelijke ambities". Huizinga roept dus op tot prudentie bij het omgaan met onderzoeksresultaten, omdat het naar buiten brengen hiervan grote maatschappelijke gevolgen kan hebben.

In haar brief aan de Tweede Kamer mijdt Huizinga zorgvuldig de suggestie, dat zij de Radboud op dit punt aan banden zou willen leggen, of zelfs maar om terughoudendheid zou hebben gevraagd. Toch kan ze niet ontkennen dat haar ambtenaren contact hebben gehad met de universiteit over het onderzoek naar de beveiliging van chipkaarten. De Radboud Universiteit zou daarbij hebben aangegeven dat er geen handboek komt voor kraaktechnieken. Wel werkt de universiteit aan een publicatie over dit onderwerp die dit najaar gepland staat.
http://www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=105829
Helaas is de academische vrijheid hiermee flink ingeperkt :(
Gebruikersavatar
Vinny
Donateur
Berichten: 13659
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Vinny »

Dit is de uitkomst van een kort geding dat chipproducent NXP had aangespannen. Het geldt totdat de rechtbank in Arnhem zich over de publicatie van dit onderzoek heeft uitgesproken en wordt gehandhaafd op straffe van een een dwangsom.
Kortom de academische vrijheid wordt nog helemaal niet ingeperkt; eerst het oordeel van de rechtbank zelf afwachten dus :idea:
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Frank
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1509
Lid geworden op: za 31 mei 2008, 12:44

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Frank »

Met het spreekverbod is de academische vrijheid al ingeperkt; als er echte vrijheid geweest was, was er niet eens het idee ontstaan om een rechtzaak aan te spannen. De mensen die achter de coderingstechnieken zaten hebben gewoon slecht hun werk gedaan en weigeren dit toe te geven (overheid inclusief). Het lijkt me dat als je aan iets ingewikkelds als dit begint, je je oorspronkelijke product eerst een jaartje of twee laat testen door de academische wereld (en als die dan geen methode tot kraken vinden, zit het vast goed en kun je je product op de markt brengen :wink: ).
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Geert »

Dat is in ieder geval wel de gebruikelijke methode voor technieken die betrouwbaar en relatief onkraakbaar moeten zijn. NXP laat zich duidelijk kennen.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Storing vloert Londonse OV-chipkaart

Bericht door Wubbo »

Storing vloert Londonse OV-chipkaart

Dinsdag 15 juli 2008, 07:30 - Een storing in het Engels OV-chipkaart systeem zorgde er eerst voor dat duizenden mensen gratis konden reizen. Nu zijn tienduizenden kaarten ongeldig geworden.

Het probleem zorgde ervoor dat zowel oplaadpunten als toeganspoortjes tijdelijk niet functioneerden meldt de BBC. Hierdoor konden reizigers gedurende vijf uur gratis reizen.

De Oyster-kaart maakt net als de OV-chipkaart in Nederland gebruik van de Mifare Classic RFID chip van NXP.

Dure rekeningen en kapotte chipkaarten
Klanten die wel voor een reis hebben ingecheckt, maar niet zijn uitgecheckt, betalen een vooraf bepaald bedrag. Dit soort tarieven liggen doorgaans hoger dan de daadwerkelijke waarde van een reis om misbruik tegen te gaan. Door de storing moest een groep reizigers daarom deze boete betalen.

Daarnaast blijken sinds de storing diverse kaarten niet meer te werken en moeten deze vervangen worden. Ook het opladen van kaarten functioneerde niet naar behoren: het geld werd wel van de rekening afgeschreven, maar niet als tegoed aan de kaart toegevoegd.

Transport for London, het overheidsbedrijf achter de Oyster Card, zegt in een verklaring de kaarten gratis te vervangen. Naar schatting moeten er tot 60.000 nieuwe kaarten worden uitgegeven.

Klanten bij wie ten onrechte kosten in rekening zijn gebracht, krijgen deze vergoed. Voor verloren tegoeden wordt nog een oplossing gezocht. Voor abonnementshouders belooft het vervoersbedrijf coulant te zijn tot vervangende abonnementen zijn uitgestuurd.

Onduidelijkheid
De oorzaak van de storing is onduidelijk. London heeft ook geen verklaring gegeven voor de vraag waarom de kaarten vervangen moeten worden. Transport for London reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Beveiligingsexperts speculeren dat de oorzaak in iets 'onschuldigs' ligt zoals een systeem upgrade, maar kunnen ook een hackers-aanval niet uitsluiten.

Zelfs als het om een beveiligingsfout gaat, is de kans klein dat de OV-chipkaart risico loopt. Naast de RFID-technologie, zijn er in theorie diverse andere plekken in het systeem waar aanvallers kunnen binnendringen.

Trans Link Systems, de organisatie die verantwoordelijk is voor de OV-chipkaart, zegt in een reactie niet gevoelig voor dit soort problemen. Het bedrijf zegt voor de ov-chipkaart vergelijkbare verstoringen te kunnen detecteren. Daarna kan worden ingegrepen.

Bron: Webwereld
Gebruikersavatar
Tochjo
Donateur
Berichten: 1128
Lid geworden op: vr 14 mar 2008, 11:12

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Tochjo »

Vinny schreef:eerst het oordeel van de rechtbank zelf afwachten dus :idea:
Universiteit mag publiceren over gekraakte ov-chip

De Radboud Universiteit Nijmegen mag de tekortkomingen van de OV-chipkaart naar buiten brengen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag besloten in een kort geding dat NXP, producent van de chip die is verwerkt in de beoogde vervanger van de strippenkaart, had aangespannen. De universiteit maakte eerder dit jaar bekend dat onderzoekers de chipkaart hadden gekraakt.

NXP is bang voor fraude na publicatie en vreest veiligheidsrisico's. Het Radboud beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en krijgt daarin gelijk van de rechter. Die stelde dat het belangrijk is dat de samenleving wordt geïnformeerd over de 'ernstige manco's die de chip blijkt te hebben', zodat het lek kan worden hersteld. NXP heeft de veronderstelde ernstige veiligheidsrisico's volgens de rechter niet voldoende aangetoond. De producent zou geen bedrijfsschade oplopen door publicatie van het onderzoek, maar door het 'produceren en verhandelen van een chip die gebreken blijkt te hebben'.

De wetenschappelijke publicatie over de chipkaart wordt naar verwachting in oktober op een congres in Spanje gepresenteerd. Het Radboud meldde de kraak naar eigen zeggen al op voorhand om het ministerie van Verkeer en NXP de mogelijkheid te geven om de tekortkomingen te herstellen. Details van de kraak van de zogenoemde Mifare-chip zou de universiteit daarom nog niet naar buiten hebben gebracht.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) maakte in maart bekend dat de beveiliging van rijksgebouwen werd verscherpt, omdat voor de toegangspassen dezelfde chip wordt gebruikt als voor de gekraakte OV-chipkaart. De bewindsvrouw liet donderdag weten dat de nieuwe passen voor deze gebouwen niet worden voorzien van de gekraakte chip. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vindt dat er een andere chip moet komen.

In Nederland zijn zo'n twee miljoen toegangspassen in omloop met de gekraakte chip. NXP wordt niet aansprakelijk gesteld voor de schade. Ter Horst schreef maandag aan de Tweede Kamer dat dit toch weinig kans van slagen heeft en dat er tot nu toe 'geen materiële schade van betekenis' is geleden.

In maart werd bekend dat Duitse onderzoekers de kaart volledig hadden gekraakt. Huizinga gaf daarop onderzoeksinstituut TNO opdracht de chip onder de loep te nemen. Het instituut concludeerde dat de kaart relatief veilig was.

De bewindsvrouw verzocht vervolgens de Royal University in Londen ook naar de chip te kijken. Er ontstonden namelijk vragen over de onafhankelijkheid van het TNO-onderzoek, omdat het instituut betrokken is bij de ontwikkeling van de kaart. De Britten concludeerden net als het Radboud dat de kaart simpel te kraken was.
Bron: http://www.depers.nl/binnenland/224645/ ... nbaar.html
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13536
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

OV-chipkaart na zomer in Waterland

Bericht door Wubbo »

OV-chipkaart na zomer in Waterland
* Gepubliceerd op 22 juli 2008, 15:31
* Laatst bijgewerkt op 22 juli 2008, 15:38


purmerend - Reizigers met het openbaar vervoer in de regio Waterland kunnen kort na de zomervakantie gebruik maken van de OV-chipkaart. Dat voorspelt de Purmerendse burgemeester Leen Verbeek, die tevens voorzitter is van de landelijke regiegroep die de introductie van de kaart voorbereidt.

De invoering van de OV-chipkaart op trams, bussen en metro's in Amsterdam is kort na de zomervakantie gepland. Volgens Verbeek blijft de verkrijgbaarheid en bruikbaarheid van die kaart dan echter niet beperkt tot de stad Amsterdam. De OV-concessiegebieden Waterland, Zaanstad en Amstel-Meerlanden liften mee op de invoering van de chipkaart in de hoofdstad.

Bron: Noordhollands Dagblad
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-bestuurslid
Berichten: 39115
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Daniel »

Piep!: zeventig cent van mijn OV-chipkaart
Arnout Heemskerk

Haarlem - Zonder tromgeroffel heeft Connexxion maandag als experiment in de bussen de apparatuur aangezet voor de OV-chipkaart. We nemen de proef op de som.

Het is een klein kastje dat naast de chauffeur hangt. Te herkennen aan het rode logo met twee balletjes. Balletjes die haltes voorstellen. Voordat ik mijn OV chipkaart uit mijn portemonnee heb kunnen halen, laat het kastje al een piepje horen.

Blijkbaar werkt mijn kaart al, en dat is vreemd, want er staat geen saldo op. Ik wil ook niet reizen met de bus, ik wil alleen de chauffeur vragen of hij veel passagiers heeft die hun kaart uitproberen. Bang dat het kastje nu gekke bedragen gaat afschrijven, haal ik snel mijn chipkaart te voorschijn en hou hem voor het kastje. Piep, zeventig cent van de kaart afgeschreven. Ik heb geen meter gereisd, maar betaal wel een opstaptarief, zo wordt mij later uitgelegd.

Toevallig heb ik al een OV-kaart, omdat de NS die verstrekt in combinatie met de gewone kortingskaart. De argeloze passagier die met zijn kaart langs het kastje loopt, moet oppassen dat hij niet dubbel betaalt: onbedoeld met de kaart, zoals ik, én met de strippenkaart.
De chauffeur heeft het tafereel met verbazing gadegeslagen. ,,Ik wist niet eens dat die dingen werkten.'' Een andere chauffeur zegt even later het nog resoluter: ,,De OV-chipkaart doet het niet. Misschien komt-ie er wel nooit.''

Toch is hoofdkantoor van Connexxion resoluut. In navolging van het GVB in Amsterdam en de RET in Rotterdam, is nu Haarlem aan de beurt voor een proef met de OV-chipkaart. Preciezer gezegd: de concessiegebieden 'Haarlem-IJmond' (behalve de draagvleugelboot) en Amstelland-Meerlanden - waarin de Zuidtangent deels valt.

Er is nauwelijks publiciteit aan gegeven, zegt een woordvoerder van het bedrijf, met als argument dat het een test betreft. De strippenkaart blijft voorlopig geldig. Blijkbaar is ook de interne communicatie bescheiden gehouden, want de chauffeurs die ik spreek weten van niets. Het geldt ook voor het NS-personeel op het station. ,,We krijgen opeens vandaag allemaal vragen over de kaart. We wisten niet dat Connexxion begonnen is met de proef'', zegt een baliemedewerkster.

Rood staan is onmogelijk, bezweert de NS-medewerker als ik hem vraag hoe het kan dat ik op '- zeventig cent' sta. Mysterie. Later op de dag probeer ik het nog een keer en nu geeft het kastje keurig aan: 'onvoldoende saldo op uw kaart'. Dan doemt het volgende probleem op: waar de kaart met geld van mijn bankrekeningnummer op te laden? Dat kan nog nergens in Haarlem. Wel in Amsterdam, zegt Connexxion. Waarom?

Het is maar één van de vele vragen die onbeantwoord blijven in deze proef. De strippenkaart voorlopig niet weggooien!

Bron: Haarlems Dagblad
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Nokia mobiel kan lekke Londense OV-kaart vervangen

Bericht door Geert »

Nokia mobiel kan lekke Londense OV-kaart vervangen

Donderdag 4 september 2008, 08:38 - Nokia heeft een succesvolle test uitgevoerd met NFC-mobieltjes in het Londense openbaar vervoer, als alternatief op de gekraakte Oystercard.

Door Kristian van Tuil
Volgens de Finse mobieltjesmaker is de test, die plaatshad tussen november 2007 en mei 2008, zo succesvol geweest dat bijna tachtig procent van de deelnemers verlangt naar een mobiele betaaloplossing.

Oyster en Barclays payWave
In de test werden vijfhonderd proefpersonen uitgerust met NFC-compatible Nokia-mobieltjes. Daarbij was een hoeveelheid kredietpunten toegevoegd in de de vorm van het Londense Oyster en het payWave-systeem van de bank Barclays.

Het Oyster-systeem maakte het voor de proefkonijnen mogelijk om met zowel de bus, de metro als de trein zich door het openbaar netwerk te bewegen. Het mobieltje langs een scanner bewegen was het enige wat daarbij noodzakelijk was. Met payWave konden kleine transacties in kiosken gedaan worden.

Ongeveer 89 procent van de gebruikers was te spreken over de Oyster-functionaliteit die geboden werd. Daarnaast wilden ongeveer tweederde van de respondenten de payWave-dienst behouden.

NFC wekt interesse
Naast Nokia zijn ook andere telefoonfabrikanten geïnteresseerd geraakt in de NFC-technologie. De applicaties die daarvoor nodig zijn, trekken niet veel meer extra energie van de batterij en bovendien is de interface, via het menu van de mobiel, uiterst simpel te noemen. Ook kan het mobieltje simpelweg uitgezet worden en het systeem blijft, doordat het via een aparte chip werkt, actief.

Bovendien zijn NFC-chips in mobiele telefoons in de regel beter beveiligd dan de Mifare Classic die in de Oystercard zit. Eerder dit jaar werd de Oysterkaart gekraakt door een stel Nijmeegse onderzoekers van de Radboud Universiteit. Zij slaagden erin om gratis met Oyster-kaarten door het Londense vervoersnetwerk te reizen en onderweg zelfs poortjes te blokkeren.

Toekomst Oyster blijft ongewis
In augustus beëindigden de Londense vervoerders het contract met Oyster. Naar eigen zeggen niet vanwege de hacks of het feit dat er meer dan 40.000 persoonsgegevens op straat kwamen te liggen, maar vanuit een kostenargument. Naar schatting maken momenteel ongeveer 6 miljoen mensen gebruik van een Oyster-kaart in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Webwereld
BR628
Berichten: 1623
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:28

Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

Bericht door BR628 »

Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

DEN HAAG - Consumentenorganisaties hebben zich maandag per direct teruggetrokken uit het overleg over de ov-chipkaart. Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat "de nadelen aan het elektronisch vervoerbewijs nog omgezet zullen worden in voordelen".

De prijs, privacy en praktische problemen met overstappen, zijn volgens de ANWB, CG-raad voor chronisch zieken en gehandicapten, Consumentenbond, studentenvakbond LSVb en reizigersorganisatie Rover na vier jaar praten nog steeds niet opgelost.

De groeperingen wijzen erop dat ze wilden meedenken vanwege het gemak dat de kaart de reizigers zou bieden. Maar ze hebben weinig vertrouwen in de afloop, gezien de ,,voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen''.

,,Niet alleen biedt de ov-chipkaart reizigers geen voordelen, het lijkt er zelfs op dat het elektronische kaartje de consument alleen maar nadelen biedt.''

Eenvoudige prooi

Reizen wordt duurder omdat er geen goedkopere retourtjes zijn en de kaart blijkt een eenvoudige prooi voor hackers. De consumentenclubs willen dat het vertrouwde papieren kaartje gewoon blijft bestaan naast het nieuwe elektronische vervoerbewijs. ,,Wanneer de chipkaart zijn reisgemak waarmaakt, zal de consument hier vanzelf op overgaan'', vinden ze.

De Nederlandse Spoorwegen laten in een reactie weten dat ze de stap van de organisaties jammer vinden. Maar de NS blijven via 'hun' consumentenklankbord nog wel in gesprek met veel belangenclubs, ook over de ov-chipkaart, meldt een woordvoerster.

Bron: http://www.nu.nl/news/1756136/11/Consum ... kaart.html
Laatst gewijzigd door BR628 op ma 22 sep 2008, 14:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Daan
Berichten: 2963
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:50

Re: Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

Bericht door Daan »

Verbaast me niks, eerlijk gezegd. Ik vraag me ook af of die kaart ooit nog iets wordt.
Aking
Berichten: 15598
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: --

Re: Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

Bericht door Aking »

en hoeveel miljoen zat er ondertussen al in die kaart? :roll:
Daan
Berichten: 2963
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:50

Re: Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

Bericht door Daan »

Zoveel, dat ze onmogelijk kunnen stoppen, helaas... :(
Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1671
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 17:06

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Cookie »

Huizinga blijft bij verdwijning strippenkaart

AMSTERDAM
- De strippenkaart heeft echt zijn langste tijd gehad. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) schrijft aan de Tweede Kamer dat aan twee 'fundamenteel verschillende systemen' naast elkaar belangrijke praktische bezwaren kleven.

Ook zou het terugdringen van het zwartrijden hierdoor worden bemoeilijkt.

De Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad zegden maandag het vertrouwen in de OV-chipkaart op en trokken zich terug uit het overleg.

Zij willen dat invoering van de kaart wordt opgeschort. Huizinga betreurt deze stap. De staatssecretaris heeft hen direct uitgenodigd voor overleg. De Consumentenbond noemde verder praten echter al 'zinloos'.

Praktische problemen

Na vier jaar overleg concludeerden de consumentenorganisaties dat de problemen rond de OV-chipkaart nog steeds niet zijn opgelost. Het betreffen de prijs en privacy van de kaart en praktische problemen rond het overstappen.

Huizinga zegt de strippenkaart pas af te schaffen als de belangen van de reizigers zijn gewaarborgd. Volgens haar is een deel van de zorgpunten al weggenomen. De wens van een deel van de consumentenorganisaties, een duaal stelsel in het stads- en streekvervoer, kan echter niet ingewilligd worden, schrijft Huizinga.

Gekraakt

De invoeringsdatum van de OV-chipkaart was oorspronkelijk 1 januari 2009. De kaart werd echter gekraakt. Huizinga mikt nu op een geleidelijke invoering van de kaart medio volgend jaar. Kamerlid Lia Roefs (PvdA) liet aan de NOS weten ervan uit te gaan dat het nog kan, één systeem.

Bron: http://www.nu.nl/news/1757016/30/Huizin ... kaart.html
Gebruikersavatar
Daantje
OVNL-bestuurslid
Berichten: 6458
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Consumentenclubs stappen uit overleg ov-chipkaart

Bericht door Daantje »

Huizinga tegen behoud strippenkaart

***************************************
` Staatssecretaris Huizinga is niet van
plan de strippenkaart te laten bestaan.
Ze schrijft dat in een brief aan de
Tweede Kamer.De brief is een reactie op
het besluit van consumentenorganisaties
om uit het overleg over de ov-chipkaart
te stappen.

Rover,ANWB en de Consumentenbond hebben
geen vertrouwen in de ov-chipkaart.Ze
eisen dat daarnaast een papieren
kaartje blijft bestaan.

Volgens Huizinga zijn de bezwaren tegen
het in stand houden van verschillende
systemen te groot.Het zou onder meer
de bestrijding van het zwartrijden
belemmeren.
Bron: Teletekst pagina 104 (dinsdag 23 september 13.45 uur)
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-bestuurslid
Berichten: 39115
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Daniel »

GroenLinks Rotterdam: stop met de OV chipcard

ROTTERDAM – De problemen met de invoering van de ov-chipkaart zijn nog lang niet opgelost. Reizigers beklagen zich op de site www.ov-chipklacht.nl nog regelmatig over de borg die ten onrechte wordt afgeschreven, gevaarlijke toegangspoortjes bij de metro, verhoogde prijzen en geblokkeerde chipkaarten.

Dat stelt het Rotterdamse raadslid Bonte (GroenLinks). Hij richtte de site op en overhandigde dinsdag de klachtenlijst aan de Rotterdamse vervoerder RET. Volgens Bonte zijn in anderhalf jaar tijd in golfbewegingen honderden klachten binnengekomen. Hij geeft wel aan dat de RET verscheidene klachten inmiddels succesvol heeft aangepakt.

„Rotterdam heeft zich ooit opgeworpen als proeftuin voor de ov-chipkaart. Dat was moedig. Maar nu het niet blijkt te werken, moeten we ook moedig zijn en de stekker eruit durven trekken", schrijft Bonte in een brief aan verantwoordelijk wethouder Baljeu. Hij zegt zich te verbazen dat Rotterdam de strippenkaart begin volgend jaar wil afschaffen.

Bonte is van mening dat de strippenkaart zijn beste tijd wel heeft gehad, maar de ov-chipkaart brengt teveel problemen met zich mee. „Staatssecretaris Huizinga moet op zoek naar een alternatief elektronisch betalingssysteem dat het openbaar vervoer wel gebruiksvriendelijker maar niet duurder maakt".

De RET liet maandag al weten dat uit onderzoeken zou blijken dat reizigers juist wel tevreden zijn over de ov-chipkaart. Baljeu stelde dat zeker 75 procent van de reizigers de kaart gebruikt.

Bron: ANP via htmfoto.net
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-bestuurslid
Berichten: 39115
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: [OV-chipkaart] Nieuwsberichten op een rijtje

Bericht door Daniel »

Klachten Top-10 over OV-chipkaart
23 september 2008

GroenLinks heeft in Rotterdam een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste klachten over de OV-chip kaart. Bovenaan de lijst staan het onterecht afschrijven van borgbedragen en de files voor hard dichtslaande poortjes.

Dinsdag overhandigt GroenLinks Rotterdam de Klachten Top-10 aan de RET. De klachtenlijst is gemaakt aan de hand van honderden meldingen die via de website ov-chipklacht.nl binnen zijn gekomen. Maandag maakte een aantal consumentenorganisaties bekend per direct uit het overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat te stappen. Ze zijn ontevreden over de voortgang van de ov-chipcard- ze denken niet dat de problemen van de kaart ooit nog zullen worden verholpen.

De Top-10 luidt:

1: Onterecht afgeschreven borg van 4 euro.
2: Files voor OV-chipkaart-poortjes.
3: Letsel door hard dichtslaande poortjes.
4: Duurdere ritprijs met OV-chipkaart (gemiddeld 20 tot 30 procent, soms meer dan 200 procent).
5: Chipkaart onverklaarbaar geblokkeerd.
6: Dubbel opstaptarief bij overstappen op Connexxion of Arriva.
7: Abonnementszone niet herkend door OV-chipkaart.
8: Het '1 uur retourtje' werkt niet met OV-chipkaart.
9: Verkeerde vertrek- of eindstation geregistreerd.
10: Goedkope tarief voor binnenstedelijke treinritten niet mogelijk met OV-chipkaart.

Bron: Rijnmond.nl
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 57 gasten