Veel storingen op spoor

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Almere.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 11888
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Veel storingen op spoor

Berichtdoor Wubbo » Zo 20 Jul 2008, 21:56

zondag 20 juli 2008
Veel storingen op spoor
Door MARCO GERLING

GROENE HART - De spoorlijnen van Alphen naar Gouda en van Woerden naar Leiden zijn vorig jaar bijna duizend keer getroffen door een storing. Bijna 70 procent van deze ongeplande overlast had een technische achtergrond. Daarmee scoren de spoorverbindingen in het Groene Hart op dit punt een kleine 10 procent hoger dan andere lijnen in het land.

Het spoor in dit gebied staat daarom dan ook bekend als 'handenbinder', zo stelt woordvoerder Joost van Vliet van spoorbeheerder Prorail. ,,De lijnen in het Groene Hart vragen veel aandacht.''

De talrijke problemen zijn onder meer het gevolg van de onstabiele veenondergrond en de vele boerenoverpaden. Maar ook bijvoorbeeld een gesprongen zekering draagt bij aan de in totaal 959 verstoringen op de spoorlijnen.

Van Vliet haast zich de cijfers te relativeren. ,,Van een groot deel van deze storingen merken reizigers niets.'' Het is dan ook niet zo dat gemiddeld drie keer per dag een trein in het Groene Hart vertraging heeft opgelopen en reizigers moesten wachten.

Een gesprongen zekering is bijvoorbeeld snel te vervangen en voor niemand merkbaar. Toch baalt Prorail van de vele technische storingen en probeert het bedrijf deze terug te dringen.

Een ander punt van zorg zijn de vele boerenoverpaden. Deze liggen vooral tussen de stations van Alphen, Bodegraven, Leiden en Woerden. Overstekend vee leidt niet zelden tot oponthoud en technische storingen.

De afgelopen maanden is met het verwijderen van 17 overpaden een flinke slag geslagen. Daarmee komt het totale aantal van dit soort spoorpassages tussen weilanden aan beide kanten van het spoor op 38. Dat waren er twee jaar geleden nog 73.

Naast de technische problemen kampt het spoor tussen Woerden en Leiden en tussen Alphen en Gouda ook met storingen door buitenstaanders (zo'n 20 procent), weersinvloeden (krap 5 procent) en werkzaamheden (ruim 5 procent). Op deze vlakken scoren de sporen in het Groene Hart echter niet slechter en vaak zelfs beter dan het landelijke beeld.

Terwijl Prorail probeert verstoringen op de bestaande lijnen terug te dringen, pleiten gemeenten die aan de spoorlijn tussen Woerden en Leiden liggen voor dubbelspoor.

Joost van Vliet: ,,Prachtig dat gemeenten dat doen, maar ze zouden zich om een betere treinverbinding te krijgen, ook hard kunnen maken voor het opruimen van de verstorende overpaden en onderdoorgangen.''

De spoorlijnen van Alphen naar Gouda en van Woerden naar Leiden zijn vorig jaar bijna duizend keer getroffen door een storing. Bijna 70 procent van deze ongeplande overlast had een technische achtergrond. Daarmee scoren de spoorverbindingen in het Groene Hart op dit punt een kleine 10 procent hoger dan andere lijnen in het land.

Bron: Algemeen Dagblad

Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten