Staking dreigt in streekbusvervoer

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Stefan
Berichten: 4303
Lid geworden op: ma 03 nov 2008, 11:56
Locatie: Duisburg, Duitsland

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Stefan »

fogeltje schreef:Ja, 60 kilometer lopen of fietsen is echt een gangbaar alternatief voor mensen zonder auto :')
Ik zie mezelf al lekker op een schooldag van 8.30u tot 17.50u met de auto naar school gaan. Da's 9.20u en bij een tarief van €0,50 per 20 minuten is dat €14,00 aan parkeergeld. :')
Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet.
Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3161
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 22:27

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Chauf21 »

Pauze (rust) is een vereiste bij de Arbeidstijden- en Rijtijdenwetten. Een chauffeur moet bij bepaalde dienstlengten dus altijd een minimale tijd stilstaan. Díe verplichte pauze/stilstand zou je met inachtneming van de regelgeving deels kunnen schrappen uit het loon. Het argument dat onbetaalde pauzes dan zullen leiden tot meer vertraging is dan onzin, omdat een chauffeur in principe nooit op tijd had mogen vertrekken. De 'overtollige' pauzes zou je dan wel moeten doorbetalen, maar de efficiëntieslagen in het OV zijn al zo ver dat die minuten zeer beperkt zijn.

Met het oog op de loonstijging en de inflatie, zit het eraan te komen dat chauffeurs over (ik dacht) twee jaar relatief minder te besteden hebben. Daarvoor wil men nog een correctie. Ga je echter vergelijkingen maken met bredere beroepsgroepen (bv. de postbezorging), dan zie je dat bevriezing van of zelfs teruggang in loon wordt overeengekomen. Wat dat betreft is het huidige voorstel, gegeven de huidige omstandigheden in de economie en politiek, niet eens zo heel verkeerd, mijns insziens.
Ennes
Berichten: 2545
Lid geworden op: wo 04 mar 2009, 10:20

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Ennes »

Wubbo schreef:Ik werkte in de ov-sector en had geen doorbetaalde pauze. Dat is ook geen probleem, zolang je die pauze maar ergens in je dienst krijgt, en je werkgever hem doorbetaalt als je hem niet kan krijgen.
Het ligt ook aan de functie, of een niet doorbetaalde pauze in te plannen is, al dan niet verschoven. Komt een chauffeur, bestuurder, machinist, conducteur vertraagd aan, dan staat wel de volgende rit (na de pauze) te wachten, deze is niet zomaar even op te schuiven of op te vangen.

Bij een stationsdienst, of op kantoor, is het een stuk eenvoudiger om al dan niet verschoven, je pauze te kunnen genieten.
Aansluitingen behaald in het verleden,bieden geen garantie voor de toekomst
problemen kunnen er zijn... of je kan ze zoeken!
NS gaat "niet" over één nacht ijs.
Klaasje
Berichten: 7128
Lid geworden op: do 30 jul 2009, 23:01
Locatie: Amersfoort

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Klaasje »

Ennes schreef:Het ligt ook aan de functie, of een niet doorbetaalde pauze in te plannen is, al dan niet verschoven. Komt een chauffeur, bestuurder, machinist, conducteur vertraagd aan, dan staat wel de volgende rit (na de pauze) te wachten, deze is niet zomaar even op te schuiven of op te vangen.
Dat is zo met een betaalde en bij een onbetaalde pauze. Het is dus géén argument. Het is echter wel een veel gebruikte drogredenering door vakbonden. Alsof een onbetaalde pauze je niet tot werk verplicht, in tegenstelling tot een betaalde.

Als je een keer substantieel te laat komt tijdens je pauze, is dat gewoon overwerk wanneer je pauze onbetaald zou zijn. Klaar.
Raymond
Berichten: 1191
Lid geworden op: ma 11 aug 2008, 21:29

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Raymond »

Cao streekvervoer biedt werkgarantie
Laatste update: 1 september 2011 15:23

UTRECHT - De 12.000 medewerkers van het streekvervoer krijgen in 2 jaar tijd 4 procent meer loon. Bovendien krijgt al het uitvoerend personeel in vaste dienst een werkgarantie. Dat zijn de vakbonden en de werkgevers donderdag overeengekomen in een nieuwe cao, die loopt van januari dit jaar tot eind december 2012.
Lees verder
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 50888
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven
Contacteer:

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door Suus »

Net op tijd trouwens, de eerste staking zou 19 september zijn.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Gebruikersavatar
ODRAIL
Berichten: 15341
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 22:06

Re: Staking dreigt in streekbusvervoer

Bericht door ODRAIL »

Dat wel anders krijgen de vakbonden het nog druk. Stel je voor zeg.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 58 gasten