Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Alles over het Openbaar Vervoer in Overijssel en Gelderland en oostelijk Flevoland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13544
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Wubbo »

Op Arnhem - Utrecht rijdt dan 6x per uur een IC (allemaal naar Schiphol volgens de corridorgedachte). Voordeel daarvan is dat je het lange stationnement in Utrecht kan laten vervallen (dan krijg je overstappen op de corridor Arnhem - Amsterdam en Eindhoven - Schiphol van een minuut of 7).

Tussen Arnhem en Ede liggen maar 2 tussenstations, dus als je gelijk achter een IC vertrekt ben je op tijd voor de volgende IC in Ede. Moet je alleen zorgen dat je in dat gat niet ook een goederenpad of ICE hebt zitten (maar dat moet te maken zijn volgens mij).
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Geert »

fogeltje schreef:4x naar Schiphol? Waarom dat? Tussen Utrecht en Schiphol wordt al 4x per uur gereden in combinatie met de trein vanuit Eindhoven. Waarom niet de huidige houden van 4x per uur Nijmegen - Utrecht waarvan 2 naar Den Helder, 2 naar Schiphol?
Waarschijnlijk omdat de vervoersvraag op die verbinding zo groot is dat 6x/uur rijden gerechtvaardigd is. Zeker in de spits zitten die treinen tussen Utrecht en Arnhem altijd goed vol :)
Gekko123
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2327
Lid geworden op: za 25 apr 2009, 22:12
Locatie: Delft

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Gekko123 »

Alleen weet ik uit ervaring dat buiten de spits ze rijden met losse VIRM-IV en VIRM-VI, en die zitten dan echt niet vol. Misschien is het mogelijk in de spits, maar daarbuiten is 6x/uur een IC pure overkill.
Klaasje
Berichten: 7128
Lid geworden op: do 30 jul 2009, 23:01
Locatie: Amersfoort

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Klaasje »

Je moet je wel bedenken dat vrijwel alle groei van Amsterdam zich rond Amsterdam Zuid bevind. Daarnaast las ik elders dat men eindelijk het tramnet rond station Zuid wat gaat optimaliseren waardoor er relatief meer reizen naar Amsterdam het snelst zijn via station Zuid.
iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: za 16 jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door iljitsch »

Op een rit van anderhalf uur is een frequentie van 6 x per uur ook nogal onzinnig, als je vijf minuten sneller kan rijden zijn de reizigers er net zo snel maar wel met veel minder inzet van materieel en personeel en minder gebruik van die infrastructuur die het zo moeilijk heeft. En doordat die infra dan minder druk belast wordt haal je die 5 minuten snelheidswinst waarschijnlijk met gemak. Alleen als je al op de maximale capaciteit van perrons en dergelijke zit dan heeft het zin om op zo'n lang trajekt zo'n hoge frequentie te hebben.

Overigens waren er in de oude dienstregeling maar twee treinen per uur van Den Haag CS naar schiphol/Amsterdam, dan zou Nijmegen er zes nodig hebben??
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13544
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Wubbo »

Het gaat ongetwijfeld niet om de vervoersrelatie Nijmegen - Amsterdam Zuid, maar meer om de deeltrajecten (Nijmegen - Arnhem, Arnhem - Utrecht, Utrecht - Schiphol). Daar haal je de reistijd van anderhalf uur in principe niet.

Den Haag C - Schiphol kon trouwens in de vorige dienstregeling net zo vaak als Nijmegen - Schiphol (2x/uur rechtstreeks, 2x/uur met 1 overstap), en het zou mij verbazen als Den Haag Centraal - Schiphol niet ook op 6x/uur uitkomt in de ETMET-plannen.
Frank
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1509
Lid geworden op: za 31 mei 2008, 12:44

Re: Spoorlijn Arnhem - Nijmegen

Bericht door Frank »

iljitsch schreef:Overigens waren er in de oude dienstregeling maar twee treinen per uur van Den Haag CS naar schiphol/Amsterdam, dan zou Nijmegen er zes nodig hebben??
Nou ja, er gaan er vier vanaf Nijmegen en twee vanaf Arnhem volgens de plannen :) .
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 27 gasten