Vervoerders melden elkaar verleden van machinist

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Vervoerders melden elkaar verleden van machinist

Berichtdoor Geert » do 04 sep 2008, 19:26

Vervoerders melden elkaar verleden van machinist

(Novum) - Spoorvervoerders wisselen gegevens over machinisten sinds kort uit. Ze doen dat vooruitlopend op een Europese richtlijn vanwege een incident in Zandvoort in augustus vorig jaar, zegt een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Toen reed een machinist voor de tweede keer binnen vier jaar door een rood sein.

De gegevens worden sinds mei uitgewisseld. Dat moet voorkomen dat machinisten na incidenten probleemloos bij een ander spoorbedrijf aan de slag gaan. Ook kan zo eenvoudiger worden vastgesteld of een machinist bevoegd is een trein te besturen.

Vorige zomer was er op station Zandvoort bijna een botsing. De machinist negeerde een rood sein omdat hij niet zat op te letten, zo concludeert de IVW. Bovendien passeerde hij een overweg terwijl de bomen nog open waren en zag hij vrij laat dat zijn perron op het station al bezet was. Zijn passagierstrein van de NS kwam op zeventig meter van een andere trein tot stilstand. In de treinen zaten in totaal meer dan vijfhonderd passagiers. Niemand raakte gewond.

Vier jaar eerder had hij ook al eens een rood sein genegeerd, stelt de IVW. Daarvoor werd hij toen ontslagen. Later ging hij aan het werk bij de NS, die achteraf stelt niet of onvoldoende te hebben kunnen nagaan hoe zijn arbeidsverleden eruitzag. Ook had de NS niet genoeg zicht op zijn bevoegdheden, die hij overigens bezat. Een week na het incident in Zandvoort solliciteerde de man bij een ander bedrijf maar werd daar niet aangenomen. Ook dit bedrijf zegt volgens de IVW geen zicht te hebben gehad op zijn arbeidsverleden en bevoegdheid.

Gegevens over machinisten werden met het oog op privacy nooit uitgewisseld, maar het rapport van de IVW is reden alvast dossiers en historische gegevens over personeel uit te wisselen. Nu Europese regelgeving in ontwikkeling is, die medio volgend jaar in werking moet treden, worden ze volgens de woordvoerder vast aan elkaar gegund.

In 2006 reden in totaal 287 treinen door rood, een jaar ervoor 248.

Bron: Novum via Trouw

Gebruikersavatar
Dubbele P
Berichten: 767
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 18:36
Locatie: Vlodrop [Vdp]

Re: Vervoerders melden elkaar verleden van machinist

Berichtdoor Dubbele P » do 04 sep 2008, 20:17

2 keer door rood in vier jaar?!? Veolia zou er jaloers op zijn! Dan kunnen machinisten van die vervoerder wel nooit meer aan de bak, lijkt me zo.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Vervoerders melden elkaar verleden van machinist

Berichtdoor Geert » do 04 sep 2008, 22:44

Dat lijkt me ook wat overdreven ... ;)


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten