Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Almere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

Bericht door Geert »

Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat
Uitgegeven: 4 september 2008 22:10
Laatst gewijzigd: 4 september 2008 22:11


AMSTERDAM - De werkzaamheden aan de bouwput van de Noord-Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam gaan dinsdag verder. Het uitgraven van het metrostation moest in juni onverhoopt worden gestaakt toen bleek dat in de wand lekkage was ontstaan.

Volgens de gemeente is de situatie inmiddels veilig genoeg om het werk te hervatten, maakte ze donderdag bekend.

Door het gat in de westelijke wand van het station daalde de grondwaterstand en verzakten de naastgelegen zogenoemde wevershuisjes. Inmiddels is de versteviging van de grond onder de vier woningen in een vergevorderd stadium, waardoor geen verdere verzakking mogelijk is.

Zandlaag
De aannemer heeft een aantal lansen aangebracht in de eerste zandlaag onder de verzakte panden. Zogeheten groutinjecties hebben de draagkracht van de zandlaag verder vergroot. De huizen werden daarbij licht opgetild.

Vanaf nu kan ook de restauratie van de verzakte panden beginnen. Twee gezinnen verblijven nog altijd niet in hun woningen. Hoe lang deze werkzaamheden gaan duren, kon een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn niet zeggen.

Lekkages
De gemeente heeft verder op aanraden van externe deskundigen een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de wanden van de bouwput. Zij deden dit door met elektrische spanning de diepwand door te meten. Op die manier konden verdachte plekken of lekkages worden opgespoord. Die hebben de onderzoekers niet gevonden.

De metingen van de panden langs de Vijzelgracht zijn inmiddels geïntensiveerd. Deskundigen lezen nu elke twee uur het monitoringssysteem op de gevels af, de peilbuizen bekijken ze elk uur.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de gemeentelijke ombudsman. Die moet onderzoeken hoe de vier panden konden verzakken. De uitkomsten hiervan worden eind van dit jaar verwacht.

Bron: Nu.nl
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Weer panden ontruimd na verzakking Vijzelgracht

Bericht door Geert »

Weer panden ontruimd na verzakking Vijzelgracht
Uitgegeven: 10 september 2008 20:44
Laatst gewijzigd: 11 september 2008 07:16


AMSTERDAM - De brandweer heeft woensdagavond zeven panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam ontruimd. De huizen waren aan het verzakken door de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in de straat.

Dat meldde een woordvoerster van het gemeentelijk projectbureau Noord-Zuidlijn.

In een damwand die is geslagen voor de aanleg van een nieuw metrostation ontstond een lek. Het grondwater stroomde naar binnen, waardoor het niveau ervan onder de gebouwen daalde.

Die verzakten vervolgens. Rond 19.00 uur moesten circa twintig bewoners hun huis uit. Onder hen waren gezinnen met kinderen.

Lek
De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn waren dinsdag weer van start gegaan nadat ze enkele maanden hadden stilgelegen. In juni waren namelijk ook al vier andere panden in de Vijzelgracht verzakt. Ook toen was de oorzaak een lek in een damwand.

Nachtmerrie
Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) liet in een reactie weten de gebeurtenissen "een vreselijke nachtmerrie" te vinden. "Dit had niet mogen gebeuren."

Hij kon nog niets over de precieze oorzaak van de verzakking zeggen. De gemeente heeft de bewoners van de panden ondergebracht in hotels.

Woedend
De wethouder moest enkele furieuze bewoners te woord staan. Zij waren onder meer woedend omdat het volgens hen uren duurde voordat iemand van de gemeente zich liet zien.

Ook stelden zij dat het zogenoemde monitoringsysteem dat verzakkingen moet opmerken, net als tijdens het vorige incident niet goed werkte.

Camera's nemen beelden van de panden op, die om de paar uur worden geanalyseerd. Sinds de eerste verzakking werd die analyse vaker uitgevoerd, maar volgens de bewoners slaagde het systeem er dit keer niet in de verzakking op te merken.

Scheuren
Enkele mensen die hun huis uit moesten, zeiden dat hun deuren niet meer sloten en dat er flinke scheuren in de muren ontstonden. Een bewoner had het over een meterslange scheur van een paar centimeter breed.

Het lek was woensdagavond nog niet gedicht. De huizen zakten volgens een woordvoerster van de brandweer echter nauwelijks meer.

Bron: Nu.nl
tsov
Berichten: 4085
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:07
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

Bericht door tsov »

Zijn de metroplannen van de gemeente/stadsregio nu echt de grond in geboord? :P

Ben benieuwd hoe lang het duurt tot er weer iemand op het briljante idee komt om in de Amsterdamse veenbodem een metro aan te leggen :roll:
Mijn foto's
This user loves deadlines. He loves the whooshing sound they make as they go by.
Gebruikersavatar
Vinny
Donateur
Berichten: 13665
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

Bericht door Vinny »

Gewoon de Vijzelgracht platgooien. Zo mooi is het daar nou ook weer niet... :evil: :roll:
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
tsov
Berichten: 4085
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:07
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

Bericht door tsov »

Gelukkig hebben we zoiets als een beschermd stadsgezicht :)
Mijn foto's
This user loves deadlines. He loves the whooshing sound they make as they go by.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-bestuurslid
Berichten: 12543
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

'Bouw metro onderschat'

Bericht door Geert »

'Bouw metro onderschat'
door Ton Damen. zaterdag 13 september 2008 | 09:07 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 13 september 2008 | 15:09

AMSTERDAM - Henk van Veldhuizen, die na vijf jaar vertrekt als directeur van Projectbureau Noord-Zuidlijn, twijfelt er soms aan of Amsterdam de bouw van de metrolijn in de hand heeft. "We hebben dit project met zijn allen enorm onderschat", aldus de metrobaas, wiens afscheidsfeestje dat gisteren was gepland, is afgelast. U viert geen feest? "Donderdag 19 juni was een zwarte dag. Aan de Vijzelgracht verzakten vier woningen door lekkages in de betonnen stationswanden. Terwijl we alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen, gebeurt het tien weken later weer. Zeven families moeten hun huis uit. Dit is zwarter dan zwart."

Wat heeft u gedaan om herhaling te voorkomen?
"We hebben advies gevraagd aan professor Frits van Tol – een second opinion. Hij gaf drie adviezen. Eén: pas het alarmsysteem aan, het monitoringsysteem met spiegeltjes op de huizen die via de computer laten zien als er verzakkingen optreden. Twee: zorg dat de panden goed in de grond vaststaan. En kijk ten slotte naar de kwaliteit van de wanden van het station.

Dat is allemaal gebeurd. De bouwtechniek, de wandendakmethode, is niet nieuw. De technieken zijn absoluut beproefd. Wat ontbreekt is ervaringskennis op zo'n oude locatie. Die kennis is er wereldwijd nauwelijks. Wat de hele Noord-Zuidlijn bijzonder maakt, is de combinatie van ingewikkelde techniek en het bouwen onder monumentale huizen op dubieuze fundamenten in zachte grond langs smalle straten."

Is het een probleem nog dieper te graven?
"We zitten in de Ferdinand Bolstraat op 25 meter diepte en gaan naar 30 meter. Het laatste stukje grond gaan we onder hoge druk uitgraven, zodat er hélemáál niets kan gebeuren."

Terugkijkend: was de metro voor u een drama?
"Het was een spannende tijd. Ik kwam rond 2003 toen het project zich in de 'opstartfase' bevond. We moesten vergunningen regelen en afspraken maken over werktijden, lawaai, transport. Winkeliers en bewoners roerden zich."

Waar ging het fout?
"Het moeilijkst waren discussies met de aannemers over het meerwerk, de tegenvallers en de overschrijdingen. De contracten waren niet scherp. Aannemers waren huiverig voor complexe technieken in de oude stad. Ik heb elk jaar tegenvallers moeten melden. We hebben dit project onderschat en dat geldt ook voor de budgetten."

Bron: BN/DeStem
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 35 gasten