Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto's

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Plaats reactie
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto's

Bericht door TheKnitter »

Maandag 20 mei 2013 was het tweede Pinksterdag. Een vrije dag voor veel mensen, maar er moest door diverse mensen ook gewerkt worden. En vrijwilligerswerk kwam er uiteraard ook bij kijken.
Deze maandag 20 mei 2013 was bij de RTM de jaarlijkse Pinksterdienstregeling op tweede Pinksterdag weer van kracht. Iedere twee uur een tram met een goederentram er naast, en op het piekmoment van de dag nog een dieseltram ertussen.

Een lijn die door vele mensen vergeten wordt, maar toch weer niet zo onbekend is. In de "zomerperiode" is het in deze regio erg druk met toeristen. Veel Duitsers, maar Nederlanders vertegenwoordigen zich hier ook. De lijn van de RTM ligt langs het Grevelingenmeer, een deel gelegen in Zuid-Holland en een deel in Zeeland.
In November 2011 heeft deze vrij kleine club het voorelkaar gekregen om de verlenging tussen eindpunt Middelplaat Haven te voltooien naar het nieuwe eindpunt West Repart/Dolfijn, waar in de volksmond "halte Dolfijn" gebruikt wordt.
Hiermee is de lijn bijna 18 kilometer lang, een fantastische mijlpaal voor deze club!

Op deze vrij sombere dag is er al voor tien uur vertrokken met de auto naar Ouddorp, om even de lijn te verkennen, en vóór de eerste tram een bezoek aan het depot te brengen. Voordeel hiervan is de rust, waardoor wij weinig mensen op de foto kregen.
In de regen is er vertrokken vanaf Zwijndrecht, maar de voorspellingen waren veel droge buien tijdens het bezoek aan de RTM, dus werd de reis gewoon voortgezet. Met een klein buitje rond 13:00 en 15:00 mogen wij absoluut niet klagen. Om 15:40 begon het echt natter te worden, dus toen werd ingepakt en huiswaarts gereden.

Zo, een uitgebreide inleiding, nu maar aan het verslag werken .. Veel foto's geschoten, dus zal het verslag in 4 delen voorkomen, per thema verdeeld. Voor de verslagen, zie onderstaande posts.
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door TheKnitter »

Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Goederentram
Als eerste thema wordt de goederentrein aangetrokken om een verslag over te schrijven.

De vroegere Rotterdamse Tramweg Maatschappij reed ook goederentreinen. Het is de RTM Ouddorp gelukt om een aantal goederenwagons in perfecte staat te kunnen herstellen. Hieruit is een fraaie combinatie samengesteld.
Voorop zat de fraaie M 67, een diesellocomotief. Deze locomotief was vroeger eerst een postbagagewagen, en is destijds omgebouwd naar een diesel-elektrische motorwagen.
Later is deze locomotief overgenomen door de RTM, en heeft nog een aantal jaar gereden tot de RTM-tramdienst werd opgeheven. De enigste overgebleven locomotief van dit type. De locomotief heeft vervolgens nog bij Papierfabriek Gennep dienst gedaan, waarna hij aan het Spoorwegmuseum Utrecht is geschonken.
Nadat hij daar enige jaren stond weg te roesten, heeft de stichting, de RTM, de tram kunnen overnemen en weer in ere hersteld en rijvaardig gemaakt.

Fijn, genoeg gebrabbel over deze locomotief, nu met plaatjes!

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Op bovenstaande foto is te zien wat de samenstelling van de dag zou zijn. Voorop de M 67, met daarachter een passagiersrijtuig, en diverse goederenwagens en tot slot een postbagagewagen. Dit rijtuig is niet opnieuw gebouwd, maar heeft een aantal revisies ondergaan. Dit postrijtuig heeft het langste dienst gedaan bij de vroegere RTM naar Hellevoetsluis, maar de laatste jaren enkel als postsorteerwagen.

Het passagiersrijtuig, de ABP 397, is gebouwd in 1906 en is volledig naar het originele interieur hersteld. Het rijtuig bevat een eerste en tweede klas.

Hier passeert de tram de fotograaf vlak voor halte Bezoekerscentrum, en nadat het wissel is omgelegd kan er via het buitenste spoor gehalteerd worden aan het perron.

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Doordat de snelheid op de tramlijn maar vrij laag is, kon er met de auto een achtervolging gestart worden. Ladder inklappen, de auto in, en er achteraan. Een leuk beeld, want het personeel moest continu opnieuw glimlachen toen zij ons zagen staan, op de ladder, of hun met de auto inhaalden ..

Hier is dezelfde goederentram net de keerlus bij het Grevelingen gepasseerd, en rijdt nu parallel aan de N 57. De gebouwtjes die u rechts ziet, is het fraaie restaurant D'n dolle Beer, alwaar ook een strand naast gelegen is.

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Na kort overleg met ons tweeën werd gekozen voor de wissels bij de halte Port Zelande.
Halte Port Zelande kent twee perronsporen. Één doorgaand spoor, en één jukspoor. De goederentram wordt hier naar het jukspoor gestuurd, om de reizigerstram te kunnen laten passeren. Dit komt niet doordat de goederentram trager is, maar omdat er een oud gevoel gegeven wil worden aan de reizigers, dus werden er goederen omgeladen tussen een oldtimer vrachtwagen en de goederentram.

Deze halte ligt niet in een dorp, maar is strategisch geplaatst voor de ingang van het grote vakantiepark Port Zelande van Centerparcs.

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Een plaatje die ik jullie niet wil laten ontgaan, is deze. Een paar meter verderop geschoten, maar hier is de tram net aan het snelheid maken, met een leuke rookpluim. De medewerker van de RTM legt na passeren van de tram het wissel weer terug in de rechtdoorstand (het perron ligt niet langs [de op foto geziene] rechter spoor, maar het middelste spoor. Hier liggen er drie sporen.

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Keurig op tijd heeft de goederentram weer koers gezet naar Middelplaat Haven, en passeert de fotograaf enkele honderden meters buiten halte Port Zelande, met het vakantiepark op de achtergrond.

Afbeelding
RTM M67 + ABP 397 + 700 + 728 + 581 + 883 + PD 291 (21)
Bij de halte Middelplaat Haven werd precies op tijd gearriveerd, om de complete tram nog vanaf deze kant vast te kunnen leggen. Hierna zal de locomotief omlopen naar de andere zijde van de tram.

Afbeelding
RTM M 67
Hier is de M 67 net bij het wissel. Na passage van de tram wordt deze direct weer omgelegd, zodat de tram weer terug kan rijden via het linker spoor, en de goederenwagons kan passeren.

Afbeelding
RTM M 67 + PD 291 + 883 + 551 + 728 + 700 + ABP 397
Bij de halte Middelplaat Haven ligt ook een derde spoor die geen doorgaande mogelijkheden biedt. Er staat zelfs geen stootjuk of iets wat een tram of wagon zal blokkeren.
Het wissel in beeld biedt de mogelijkheid naar dit spoor te rijden.

Afbeelding
RTM M 67 + PD 291 + 883 + 551 + 728 + 700 + ABP 397
Omdat de lengte van de tram bij halte Bezoekerscentrum wat problemen kon gaan opleveren voor het omlopen, werd er voor de zekerheid maar gekozen om goederenwagon 728 achter te laten. Na wat rangeren werd deze combinatie vastgelegd.

Afbeelding
RTM M 67 + PD 291 + 883 + 551 + 728 + ABP 397 (22)
Het station Middelplaat Haven ligt een beetje lager als de weg, waardoor een helling is ontstaan.
Hier is de tram net vertrokken uit halte Middelplaat Haven, onderweg naar Bezoekerscentrum.
De tussenslagen van de goederentrams rijden niet naar de remise, maar rijden tussen Bezoekerscentrum en Middelplaat Haven.

Afbeelding
RTM M 67 + PD 291 + 883 + 551 + 728 + ABP 397 (22)
Vanwege de 13 minuten vertraging die is opgelopen bij de extra rangeerwerkzaamheden te Middelplaat Haven werd ervoor gekozen om in Port Zelande geen goederen te omladen, en werd na een stop&go weer vertrokken richting Bezoekerscentrum, en passeert hier de fotograaf bij het vakantiepark.

Afbeelding
RTM M 67 + PD 291 + 883 + 551 + 728 + ABP 397 (22)
Er werd nog een mogelijkheid genomen om de tram vast te leggen, en dat was met een deel van het Grevelingenmeer op de foto, inclusief de Jachthaven Marina op de achtergrond, gelegen bij vakantiepark Port Zelande.

Afbeelding
RTM M 67 + ABP 397 + 700 + 581 + 883 + PD 291 (23)
De tram was netjes op tijd gearriveerd bij het Bezoekerscentrum, en ook weer keurig op tijd vertrokken.

Er werd gekozen om de tram vast te leggen bij passage van de remise van de RTM.
Om de remise van de RTM te kunnen verlaten, moet er een rondje gereden worden, of via een overloopwissel gereden worden en de locomotief omlopen. Normaal gesproken wordt er doorgereden via de boog en halte Bezoekersmuseum, en komt na de boog opnieuw via een spoor, gelegen buiten de hekken van de remise, weer langs het thuishonk.

Er werd besloten de goederentram niet opnieuw te achtervolgen, maar nu op dezelfde stek te wachten op de reizigerstram. Uiteraard heb ik ook diverse foto's van de reizigerstrams hoor!

Tot slot, de allerlaatste foto van de goederentram deze dag.

Afbeelding
_MG_2888.jpg
Terwijl er gewacht werd op de dieseltram met reizigers, kwam deze goederentram veel te vroeg langs de fotograaf. Er werd gekozen niet de dieseltram bij het Bezoekersmuseum te laten vertrekken als de stoomtram daar was gearriveerd, maar pas bij het Bezoekersmuseum te laten vertrekken als de goederentram daar was gearriveerd.

Volgend deel: Stoomtram met reizigers
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door TheKnitter »

Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Stoomtram met reizigers
Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (11)
Vlak na halte Port Zelande werd gewacht op de goederentram. Te Port Zelande passeert de reizigerstram de goederentram, dus kon deze hier ook meegenomen worden, en passeert de fotograaf net voorbij Port Zelande.

De stoomtram bestaat uit de fraaie loc 50 uit 1913 en 4 rijtuigen eveneens uit de beginjaren 1900.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (12)
Te eindpunt Dolfijn is de reizigerstram gekeerd, en passeert bij halte Middelplaat Haven de goederentram. De reizigerstram is onderweg naar de remise.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (113)
Even later werd deze tram opnieuw vastgelegd, maar dan als tram 113 onderweg naar Port Zelande. Het tramnummer heeft een extra cijfer, daar deze tram aansluiting biedt op de rondvaartboot over het Grevelingenmeer.
Hier is de tram net langs het Bezoekerscentrum Grevelingen gereden, en passeert de remise zonder haltering.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (113)
Er is op deze lijn geen snelheidsverschil tussen de reizigerstram en goederentram, dus kon zonder enige moeite de tram opnieuw worden vastgelegd voor Port Zelande. Hier passeert de fraaie tram vlak voor halte Port Zelande de fotograaf, met rechts het Grevelingenmeer.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (113)
Na de haltering bij halte Port Zelande vertrekt de stoomtram weer richting Middelplaat Haven en Dolfijn. Bij Port Zelande ligt de enigste overweg die signalering heeft, daar er vanaf de weg en spoor geen goed zicht is.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (113)
Na een stop&go zonder in- en uitstappers werd er weer vertrokken naar halte Dolfijn.

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen (113)
Vlak na halte Middelplaat Haven passeert de stoomtram ons, en heeft bijna het eindpunt bereikt.

Afbeelding
RTM 50 loopt om
Ondanks dat her perron erg druk was, bleven er geen mensen achter. Vrijwel alle reizigers die mee heen reisden, reisden ook weer mee terug.
Te Dolfijn wordt de stoomloc omgelopen.

Afbeelding
RTM 50 blaast stoom af
Ook moest er even stoom afgeblazen worden ...

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen
En toen kon de tram weer vertrekken naar de Remise

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen
En werd de tram vlak voor halte Port Zelande opgewacht

Afbeelding
RTM 50 + rijtuigen
Om vervolgens af te sluiten voor de reizigerstrams met dit plaatje, met op de achtergrond Port Zelande en de jachthaven aldaar.
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door TheKnitter »

Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - De Dieseltram met reizigers
De één na laatste reportage van deze reeks alweer!

De laatste foto's van deze dag konden gelukkig nog bij droge buien gemaakt worden. Na de laatste foto begon het gelijk te hozen ... Toen pakten wij onze spullen maar weer in, en keerden huiswaarts.

Voor de eerste foto werd opnieuw naar het punt vlak na de boog bij het Bezoekerscentrum afgereisd, met een deel van het Grevelingenmeer op de achtergrond, de bossen en het fraaie restaurant.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + AB 1515 + B 1513
Met ongeveer 10 minuten vertraging werd er door de dieseltram koers gezet naar Port Zelande. De vertraging was te verwijten door last-minute wijzigingen door de VL, om de goederentram eerst op het Bezoekerscentrum te laten arriveren.

De tram bestaat uit de fraaie MABD 1602, een motorrijtuig uit 1950 en gebouwd door de Centrale Werkplaats van de RTM. Dit is gebeurd op het frame van de overgenomen ME 16 van de ZVTM. Vier andere vergelijkbare motorwagens van de ZVTM hebben ook dienst gedaan bij de RTM, maar zijn nooit dusdanig omgebouwd zoals de 1602.
Er is een bagage-afdeling, eerste klas en tweede klas aanwezig in dit motorrijtuig.

De 2 fraaie rijtuigen achter de motorwagen komen uit 1907 en 1908, en zijn beide door Allan gebouwd.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + AB 1515 + B 1513
Na passage van de tram werd er weer een poging gedaan deze vast te leggen in de bocht na Port Zelande, zoals ook lukte. De tram komt met een stevige rookpluim voorbij dieselen.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + AB 1515 + B 1513
Een derde foto werd gemaakt vlak na halte Middelplaat Haven, alwaar geen in- en uitstappers waren.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + AB 1515 + B 1513
Vlak voor halte Dolfijn werd de fotografen weer gepasseerd.

Afbeelding
RTM MABD 1602 loopt om
Hier werd het motorrijtuig omgelopen, en loopt de rangeerder net naar de wissel toe om deze om te leggen.
Het perron is erg druk, maar vlak voor vertrek springt iedereen weer in de tram.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + B 1513 + AB 1515
En bij vertrek

Afbeelding
RTM MABD 1602 + B 1513 + AB 1515
En na een stop&go - zonder opnieuw in- en uitstappers - werd er koers gezet richting Port Zelande en de remise.

Afbeelding
RTM MABD 1602 + B 1513 + AB 1515
En hier met de jachthaven en het vakantiepark Port Zelande op de achtergrond. De laatste foto van de dag.

Maarrrr, deel 4 volgt nog, enkele foto's vanaf het remise-terrein!
julsteren
Berichten: 2361
Lid geworden op: di 11 dec 2012, 21:28
Locatie: Borne (Overijssel)

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door julsteren »

Gaaf verslag!!!
Levenstip: probeer niet je schoenen te verliezen in het drijfzand rond station Kloster Marienthal.
Gebruikersavatar
Meltrain
Donateur
Berichten: 21347
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Delft

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door Meltrain »

Mooie foto's hoor. Loc 50 is ook mijn favoriete stoomloc, maar de M67 is toch het leukst.
Maar zijn jullie ook nog meegeweest met de tram?
Ik reis ongeveer 3x/week van Dt naar Dvd (of Asdz) en terug.
Thom91
Berichten: 8817
Lid geworden op: zo 09 jan 2011, 19:32
Locatie: Enschede

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door Thom91 »

Leuk!
Komt wel goed schatje.
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door TheKnitter »

@ Meltrain; Nee, wij zijn niet meegeweest met de tram. Wel hebben we een toegangskaartje van €2 gehaald bij de kassa, maar hebben wij elk €5 voor betaald :wink: Even 20 minuten op de remise rondgelopen om 10:50-11:10 en toen snel langs de baan.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13545
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door Wubbo »

Wanneer komt deel 4? :)
TheKnitter
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 02 jul 2010, 11:06
Locatie: Zwijndrecht

Re: Pinksteren bij RTM Ouddorp - 20 Mei 2013 - Veel(!) foto'

Bericht door TheKnitter »

Helemaal vergeten te publiceren :lol: Zal kijken of ik dat vanavond voor elkaar kan krijgen :P
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten