Timon's jaaroverzicht 2013

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Plaats reactie
Timon91
Berichten: 871
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Timon91 »

Net als de voorgaande twee jaren heb ik ook nu weer een jaaroverzicht in elkaar gedraaid. Helaas heb ik niet van elke maand een foto, dus vandaar dat ik alles maar weer per seizoen gesorteerd heb ;)

In 2013 werd er ruim 32.000 km per spoor afgelegd, waarvan slechts 30% in ons koude kikkerlandje - een dik persoonlijk record. In totaal heb ik 23 landen bezocht (of 24, of 25 - afhankelijk van de definitie van een "land") en 49 keer een landsgrens gepasseerd met de trein. 18 van de 364 nachten die volledig binnen dit jaar vielen werden in een nachttrein doorgebracht.

De foto's, voor het evenwicht zes foto's die jullie al gezien hebben dit jaar en zes die nog niet eerder hier verschenen:

1. Winter, Polen, station Kraków Główny. Van Polen naar Oekraïne rijden nog per dag nog maar twee treinen. De belangrijkste en grootste trein steekt bij Dorohusk/Jagodin de buitengrens van de EU over. Dat is de "Kiev-Express", die de hoofdsteden van beide landen verbindt. Daarnaast is er nog de "L'vov-Express", die het veel kortere stuk tussen Kraków en L'viv overbrugt. Slechts de twee Oekraïense slaaprijtuigen die hier te zien zijn leggen de 342 km af, tot de grens worden ze meegenomen door een TLK naar Przemyśl.

Afbeelding
L'vov Express at Kraków Główny by Timon91, on Flickr

2. Winter, Nederland, de spoorlijn Maastricht-Liège. Maart mag dan wel bijna voorbij zijn en het mag wel officieel lente zijn, het bleef lang koud in 2013. Zo ook op Goede Vrijdag, toen er in het oosten en zuiden hier en daar nog wat verse sneeuw viel. Sinds het opheffen van de Maastricht-Brussel Express rijden er weer als vanouds Belgische klassiekjes op en neer tussen Maastricht en Liège. Nog op Nederlands grondgebied, tussen de stations Maastricht Randwyck en Eijsden, ligt de spanningssluis die de Nederlandse en Belgische bovenleidingspanning scheidt.

Afbeelding
1,5-3 kV transition between Maastricht and Liège by Timon91, on Flickr

3. Lente, Nederland, station Roosendaal. Na het Fyra-debacle is met veel pijn en moeite weer een minimale intercityverbinding met België opgezet. Eens per twee uur rijdt er een intercity van Den Haag HS naar Brussel Zuid, in het weekend is Antwerpen Centraal de eindbestemming. Door omstandigheden begint de IC naar België op deze vrijdagmiddag in Roosendaal, waar het verder erg rustig is.

Afbeelding
IC to Brussel at Roosendaal train station by Timon91, on Flickr

4. Lente, België, station Brugge. Op het bijna lege station van Brugge staan op de warme Hemelvaartsdag slechts een paar mensen te wachten op de IC naar Brussel, Liège en Eupen. Vanuit deze trein maakte ik deze foto, het station was verder uitgestorven.

Afbeelding
Brugge train station by Timon91, on Flickr

5. Zomer, Nederland, station Hengelo. De maanden juli en augustus staan in Twente in teken van de verbouwing van station Enschede. Op de eerste zaterdag in juli wordt het station voor zes weken gesloten, met de bus moet er op en neer gependeld worden naar Enschede Drienerlo. Op een deel van de eerste en de laatste dag rijden de bussen door naar Hengelo. Op dat station zijn legio bordjes te vinden die de reizigers richting bus leiden (lijden, op een warme dag ;)).

Afbeelding
Hengelo train station by Timon91, on Flickr

6. Zomer, Hongarije, nabij Vác. De qua tijd langste treinverbinding binnen de EU is de koerswagengroep die Praha met de Bulgaarse kust verbindt, een rit van ongeveer 1900 km die planmatig 34,5 uur duurt. Van Praha tot Budapest rijden de rijtuigen mee met EuroNight "Metropol" (Berlin-Budapest), na Budapest worden ze aan de hoofdtrein, D-trein "Nesebar", gehangen. De warme zomerzon maakte me nabij Vác wakker, met nog ruim 27 uur voor de boeg.

Afbeelding
Waking up in D-train "Nesebar" by Timon91, on Flickr

7. Zomer, Bulgarije, Tsareda Livada. Door een kapotte brug rijdt D-trein "Nesebar" (Praha-)Budapest-Burgas een alternatieve route door Bulgarije. Deze omweg zorgt voor een extra anderhalf uur vertraging bovenop de reeds opgelopen anderhalf uur. Het maakt allemaal niet zoveel uit, haast hebben we niet. In Tsareda Livada moeten we een kwartiertje wachten om de "Bosphor" van Turkije naar Roemenië te laten passeren.

Afbeelding
Tsareva Livada train station, Bulgaria by Timon91, on Flickr

8. Zomer, Turkije, de Eufraat tussen Divriği en Erzincan. Voor mij de meest bijzondere foto van dit jaar. Dankzij deze foto kan ik oktober nòg drie weken op vakantie. De Doğu Ekspresi, op weg van Ankara naar Erzurum en Kars, wurmt zich in het oosten van Turkije door diepe dalen en vele tunnels een weg naar het oosten. De Eufraat, een welbekende naam, is hier nog maar een kleine bergrivier.

Afbeelding
Euphrates river seen from the train by Timon91, on Flickr

9. Zomer, Nagorno-Karabach, onderweg tussen Vank en Stepanakert. Geen spoorfoto, maar spoor is hier ook niet. Is het een land? Of juist niet? Nagorno-Karabach is in ieder geval een raar gebied met een bewogen geschiedenis. Volgens de internationale definitie is het nog steeds onderdeel van Azerbeidzjan, maar de Azeri's hebben hier niets meer te zeggen. De-facto is het gebied onafhankelijk, feitelijk wordt het bestuurd door Armenië. De Kaukasus is in ieder geval een gebied wat nog een stuk complexer is dan de Balkan en waar ik graag nog meer van zou willen zien. Explosief blijft het ook, zoals de aanslagen in Volgograd van de laatste dagen maar andermaal bevestigen.

Afbeelding
On the road in Nagorno-Karabakh by Timon91, on Flickr

10. Herfst, Duitsland, station Friedrichshafen Stadt. Ook Duitsland kent, ondanks de vele ICE's en andere hogesnelheidstreinen, nog een aantal redelijk nostalgische langeafstandsverbindingen. De IC Münster-Innsbruck(-Salzburg) is daar één van. Deze verbinding, die per dag één keer rijdt, wordt gereden met ÖBB-materieel en tussen Münster en Stuttgart getrokken door een historische BR 103. In combinatie met een heel stuk dieselen door het zuiden van Bayern is dit een mooie en relaxte rit. In Friedrichshafen vindt alweer de derde lange stop in slechts 200 km plaats, als deze dubbele lok moet omlopen om van richting te wisselen.

Afbeelding
IC Münster-Innsbruck at Friedrichshafen Stadt by Timon91, on Flickr

11. Herfst (naar omstandigheden eigenlijk winter), Zwitserland, Berninapas. De stoptrein van de Rhätische Bahn baant zich op 2250 meter hoogte een weg door de verse sneeuw, die flink opstuift door de straffe wind. Buiten is het koud, maar het adembenemende uitzicht zorgt ervoor dat je toch uit het raam blijft hangen!

Afbeelding
Train Tirano-St. Moritz in the mountains by Timon91, on Flickr

12. Herfst (naar omstandigheden eigenlijk zomer), Bulgarije, station Stara Zagora. De "Balkan-Express", die İstanbul met Sofia verbindt en nog uit slechts één couchetterijtuig bestaat, maakt een twee uur durende stop te Stara Zagora vanwege een geplande omleiding. De staat van station Stara Zagora doet vermoeden alsof hier kort geleden een bombardement heeft plaatsgevonden, maar dit is in Bulgarije helaas geen uitzondering. Ondanks dat het al eind oktober is kruipt het kwik toch nog richting de 25 graden, maar ondanks dat blijft het toch een naargeestige plek.

Afbeelding
D-train "Balkan-Express" at Stara Zagora train station by Timon91, on Flickr

Dat was het voor 2013, op naar 2014! Iedereen een goeie jaarwisseling gewenst en bedankt voor het kijken! ;)
Mijn Flickr account.
waldo79
Berichten: 7603
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 14:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door waldo79 »

Geweldig, Timon! Leuke schrijfstijl ook.
julsteren
Berichten: 2361
Lid geworden op: di 11 dec 2012, 21:28
Locatie: Borne (Overijssel)

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door julsteren »

Erg mooi, heel erg zelfs 8-)
Levenstip: probeer niet je schoenen te verliezen in het drijfzand rond station Kloster Marienthal.
Etienne
Donateur
Berichten: 7909
Lid geworden op: vr 26 dec 2008, 14:01
Locatie: Gouda
Contacteer:

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Etienne »

Net zoals de eerdere reisverslagen, is dit er ook zo een :D
Elke dag van Gouda naar Spijkenisse v.v.
In het weekend vaak ergens in Nederland aan het wandelen.
mb90
Berichten: 2794
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:16
Locatie: Rotterdam-Zuid

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door mb90 »

Een mooi jaaroverzicht, laat mooi zien waar je allemaal geweest ben. :pos:
Gebruikersavatar
Meltrain
Donateur
Berichten: 21271
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Delft

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Meltrain »

Mooi. :pos:
Ik reis ongeveer 3x/week van Dt naar Dvd (of Asdz) en terug.
Timon91
Berichten: 871
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Timon91 »

Bedankt iedereen! :D
Mijn Flickr account.
Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 8602
Lid geworden op: ma 13 jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Milco »

Leuk jaaroverzicht weer :)
Payroll Officer bij RGF Staffing The Netherlands.

Website:
http://ov-almere.weebly.com/
Laatste update: 27-03-2024

Youtube:
https://www.youtube.com/ovinalmere1
Laatste update: 10-09-2023

Keolis Almere:
http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html
Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1671
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 17:06

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Cookie »

Leuk jaaroverzicht inderdaad! Zeker nummer 8 is een erg mooie, hoewel nummer 11 er ook mag zijn!
Gebruikersavatar
reisthijs
Donateur
Berichten: 5863
Lid geworden op: ma 31 mar 2008, 19:35
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door reisthijs »

Leuke foto's, mooie sfeerbeelden van al die verschillende landen waar je bent geweest!
"Laat je ledematen bewegingen maken"
Fles
Berichten: 16426
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:19

Re: Timon's jaaroverzicht 2013

Bericht door Fles »

Netjes hoor _O_
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten