Meltrain schreef:Maar ik snap nu nog steeds niet wat er qua seinen dan niet kan. De treindienstleider kan toch zien welke blokken bezet zijn en aan de hand daarvan de seinen bedienen?
In aanvulling op eerdere reacties; In Cursus Spoor 3 heb ik vorig jaar een en ander over het seinwezen in Nederland uitgezet. Onder het hoofdstuk Blokstelsel staan 3 zelf in elkaar geflanste tekeningen over het blokstelsel, waaronder deze:

Wezep ligt in dit voorbeeld tussen een willekeurige combinatie van een groen en een geel sein (P-seinen). Daartussen valt er niets te keren, omdat de treindienstleider (zoals gesteld door anderen) daar geen invloed of zicht op heeft. In het geval van Wezep zou een trein door moeten rijden naar de brug over de IJssel (Hattemerbroek Aansluiting), omdat daar pas het eerstvolgende bediende sein staat. Vele malen gemakkelijker is het dus om een trein te laten keren in 't Harde (daar zijn wel bediende seinen) en een enkele bus langs Wezep te sturen (verkeerssituatie, met kerende en wachtende bussen in het toch al krappe Wezep is geen succes), die er hooguit een minuut wacht en dan weer door kan.