Lijnnummers

Hier kun je terecht met al je vragen over het openbaar vervoer, ook als je (nog) geen account op OVNL hebt. Bedenk je wel dat wij een forum met hobbyisten zijn en we geen banden hebben met OV bedrijven.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 50852
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven
Contacteer:

Re: Lijnnummers

Bericht door Suus »

De combinatie van lijnnummer/lijnletter is bij metro's internationaal toch wel zeer gebruikelijk. Volgens mij is zo'n beetje het meest voorkomende item op een metrostation in Rotterdam een volledige kaart van het metronet, zodat je altijd snel je metrostation kan zoeken en met behulp van de statische en dynamische informatie kan bepalen op welk perron je moet staan en in welke lijn(en) je kan instappen.

Al raak zelfs ik wel eens in de war hoor, als je plotseling metro's naar Graskruid laat rijden :')
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Gebruikersavatar
ArrivaBas
Berichten: 8797
Lid geworden op: ma 20 apr 2015, 13:39
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Lijnnummers

Bericht door ArrivaBas »

Rob van Hulst schreef:Ik weet alleen dat er in Dordrecht een ringlijn was die 3A en 3B heette, en die reden dus precies dezelfde route in tegengestelde richting. Ik begrijp wel wat je bedoeld. Vooral in metrostations, zowel in Nederland als in het buitenland, staan op de richtingaanwijzers in de stations meestal de eindpunten van de metrolijnen, bijv. In Rotterdam staat er op station Beurs Lijn E Richting Den Haag en Lijn E richting Slinge. Je moet dus wel eerst even kijken welke kant je op moet om bij het goede perron te komen. Hier zou dus Lijn E1 en lijn E2 duidelijker zijn.
De servicebussen van het driebussensysteem waren meestal ook tegengestelde A/B-lijnen.
"Wacht niet tot vandaag een goede dag wordt. Maak er vandaag een goede dag van." - Omdenken, 2022
JordiBrabant
Donateur
Berichten: 1483
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 14:36
Locatie: Concessie West-Brabant - Ehv

Re: Lijnnummers

Bericht door JordiBrabant »

Dorine schreef:Bedankt allen!
Heb hierover inmiddels een stukje geschreven dat waarschijnlijk zaterdag in NRC te lezen is. Zal tzt een linkje posten.
PS: De vraag stelde ik via een vriendin die op dat moment wel achter een computer zat, vandaar dat bij de vraag de naam Jeaniqu stond :oops:
<s>Potverdriedubbeltjes, hebben we zomaar ongevraagd onze bijdrage aan een typisch stuk zaterdagkrantjournalistiek geleverd.
Als we niet meer veilig zijn voor het NRC, hoeveel vragen moeten dan niet al door de AIVD gevraagd zijn? <\s>
@Dorine: Alles hebben we natuurlijk graag gedaan.
Aangezien de vraag nu beantwoord is, met de belangrijkste conclusie dat eigenlijk alleen bij ringlijnen beide kanten op andere nummers hebben; Slotje? Of willen mensen hier tot in den treure elkaar overbieden met ringlijntjes uit een al dan niet grijs verleden?
Aandacht spoor 5: De IC-trein naar Den Haag Centraal komt zo dadelijk aan spoor 5. Deze trein stopt in Tilburg, Breda, Rotterdam Centraal, Delft, Den Haag Hollands Spoor, Den Haag Centraal. De eerste klasplaatsen bevinden zich in het 3e en 7e rijtuig.
Gebruikersavatar
trolly
Berichten: 10510
Lid geworden op: vr 02 okt 2015, 20:43

Re: Lijnnummers

Bericht door trolly »

Dat laatste uiteraard. Plus dat ik nog een lang verhaal heb over Italiaanse buslijnnummersystemen, waarbij de lijn heen en weer weliswaar eenzelfde nummer heeft, maar de bussen naast dat nummer ook voorzien zijn van een suffix, dat verschilt per richting en correspondeert met de eindhalte van een deeltraject — als u begrijpt wat ik bedoel. Het rare is dat als je eenmaal snapt hoe het werkt het zowaar ook nog heel handig is.
Non oltrepassare la linea gialla

________________________________________________________________________________________________
Gebruikersavatar
Meltrain
Donateur
Berichten: 21270
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Delft

Re: Lijnnummers

Bericht door Meltrain »

Leuk artikel, maar wel jammer dat Daniels voorbeeld over lijn 11 en 12 in Zwijndrecht en mijn voorbeeld over lijn 211 en 212 in Utrecht niet nog even benoemd zijn. Dat waren immers echte voorbeelden van lijnen die in beide richtingen een ander lijnnummer hadden.
Ik reis ongeveer 3x/week van Dt naar Dvd (of Asdz) en terug.
ZO6176
Donateur
Berichten: 6000
Lid geworden op: wo 02 dec 2015, 20:20
Locatie: Eindhoven

Re: Lijnnummers

Bericht door ZO6176 »

Ze hadden beter in het artikel kunnen verwijzen naar dit forum. Dat is inmiddels een stuk uitgebreider. Het artikel zelf vond ik zwak.
Pim-AllianceB95
Donateur
Berichten: 1127
Lid geworden op: ma 27 sep 2010, 22:27

Re: Lijnnummers

Bericht door Pim-AllianceB95 »

In Groningen hebben we ook een lijn 16 gehad die maar in één richting reed. Tussen Beijum en het Martini Ziekenhuis reden lijn 6 en 16 samen elke tien minuten, lijn 6 reed 3x/uur nog door naar Hoornsemeer. Terug richting Beijum reed alles als lijn 6.

Overigens kun je korttrajectritten ook nog aangeven door een streep door het lijnnummer te trekken, zie bijvoorbeeld Brussel.
umbusko
Donateur
Berichten: 5286
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 16:45
Locatie: Maastricht/Berlin

Re: Lijnnummers

Bericht door umbusko »

In Praag en Bratislava is het gebruikelijk om de lijnnummers van ritten die van/naar de/het depot/remise/garage gaan apart aan te geven. Op de LED-schermen op de voertuigen staat normaal het lijnnummer aangegeven met lampjes, maar bij zo'n "vreemde" rit branden juist alle lampjes van het scherm, behalve die lampjes die het lijnnummer aangeven.

In Bratislava worden bij de bestemming (voorop op dat LED-scherm) bovendien pictogrammen gebruikt: voor een treinstation een stoomlocomotief, voor het busstation een bus en voor het instituut voor hartziekten twee hartjes.
AMG
Berichten: 21
Lid geworden op: vr 10 sep 2010, 17:03

Re: Lijnnummers

Bericht door AMG »

Begin deze eeuw had je in Leeuwarden lijn 4 en 6 die in tegengestelde richting reden. Lijn 4 van Nijlân naar Bilgaard en lijn 6 de andere kant op.
n-evo
Berichten: 3366
Lid geworden op: di 27 mei 2014, 23:33

Re: Lijnnummers

Bericht door n-evo »

mailt Manon Huisman, woordvoerder van het GVB, dat het openbaar vervoer verzorgt in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Weesp en Duivendrecht.
GVB rijdt ook in Amstelveen. Beetje het nadeel van iedere gemeente individueel benoemen, dan moet je ook alles erin zetten. Makkelijker was geweest "in Amsterdam en omgeving".
Lijnkleuren zijn nu bijna overal afgeschaft.
Neem eens een kijkje binnen de Amsterdamse metro, bussen van Connexxion in regio Amsterdam, stadsbussen in Utrecht, etc. en zo zijn er nog vele andere voorbeelden in Nederland. Die voeren allemaal lijnkleuren.
Gebruikersavatar
reisthijs
Donateur
Berichten: 5861
Lid geworden op: ma 31 mar 2008, 19:35
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Lijnnummers

Bericht door reisthijs »

Ik ken Amsterdam en Groningen (met enkele lijnen) als voorbeelden maar dan houdt het ook snel op. Dat de lijnen bijna overal kleurloos zijn klopt wel.

In Utrecht hebben we (nog) geen lijnkleuren. Ja, er staat een kleurtje voor op de bussen maar dat is afhankelijk van de bestemming, niet van de lijn.
Dat past wel weer bij dit topic: je kan dezelfde lijn met 2 of 3 verschillende kleuren tegenkomen waaraan je zou moeten kunnen zien in welke richting de bus rijdt.
"Laat uitstappers voorgaan. Zij maken plaats voor u."
n-evo
Berichten: 3366
Lid geworden op: di 27 mei 2014, 23:33

Re: Lijnnummers

Bericht door n-evo »

Het is lastig dat kleursystemen sterk van elkaar kunnen verschillen ondanks dat ze op dezelfde plek achter het lijnnummer worden getoond. Op vrijwel alle kaarten komen kleuren terug (zelfs in Amsterdam tegenwoordig), het wordt helaas alleen niet altijd netjes consistent doorgevoerd op de voertuigen. Zie bijvoorbeeld de Rotterdamse metro waar gewoon herkenbare kleuren worden gebruikt, ze zijn alleen niet zichtbaar op de metro's zelf.

De stadsbus van Almere kent ook kleuren trouwens inclusief op de bussen zelf.
Laatst gewijzigd door n-evo op di 29 okt 2019, 10:20, 1 keer totaal gewijzigd.
umbusko
Donateur
Berichten: 5286
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 16:45
Locatie: Maastricht/Berlin

Re: Lijnnummers

Bericht door umbusko »

Ook de stadsbussen van Maastricht en Venlo voeren lijnkleuren, net als de Belgische bussen van De Lijn die tot in Nederland komen.
diederickx
Berichten: 1630
Lid geworden op: vr 02 sep 2016, 22:59

Re: Lijnnummers

Bericht door diederickx »

Mij viel in dat er sinds kort (augustus) een nieuwe situatie is ontstaan waar bussen "heen" een ander lijnnummer hebben dan "terug", althans op een deel van het traject, namelijk op het Schipholnet. De lijnen 194, 195 en 199 rijden richting Schiphol nominaal tot Knooppunt Noord, maar in de praktijk vanaf dat punt soms/vaak onder nummer 180 of 181 door naar Schiphol Plaza. Van Schiphol af rijden ze het gehele traject onder hun eigen lijnnummer.
n-evo
Berichten: 3366
Lid geworden op: di 27 mei 2014, 23:33

Re: Lijnnummers

Bericht door n-evo »

umbusko schreef:Ook de stadsbussen van Maastricht en Venlo voeren lijnkleuren, net als de Belgische bussen van De Lijn die tot in Nederland komen.
Kijk eens aan.
evos
Berichten: 73
Lid geworden op: zo 29 nov 2015, 16:18

Re: Lijnnummers

Bericht door evos »

umbusko schreef:In Praag en Bratislava is het gebruikelijk om de lijnnummers van ritten die van/naar de/het depot/remise/garage gaan apart aan te geven.
In Gotha (Thüringen, D) wordt lijnnummer 3 uitsluitend gebruikt voor de (blijkbaar publiek toegankelijke) remiseritten van lijn 2 aan begin en einde dienst. Lijn 2 is de enige stadslijn die niet langs de 'Wagenhalle' komt; deze lijn rijdt alleen overdag.
Gebruikersavatar
Vinny
Donateur
Berichten: 13659
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: Lijnnummers

Bericht door Vinny »

diederickx schreef:Mij viel in dat er sinds kort (augustus) een nieuwe situatie is ontstaan waar bussen "heen" een ander lijnnummer hebben dan "terug", althans op een deel van het traject, namelijk op het Schipholnet. De lijnen 194, 195 en 199 rijden richting Schiphol nominaal tot Knooppunt Noord, maar in de praktijk vanaf dat punt soms/vaak onder nummer 180 of 181 door naar Schiphol Plaza. Van Schiphol af rijden ze het gehele traject onder hun eigen lijnnummer.
Dat is altijd wel een bron van ergenis geweest. De vervoerder wilde altijd de vrijheid houden om na Plaza anders te gaan doorkoppelen, dus soms veranderde dan op P-30 al het nummer, soms op Plaza en soms op Schiphol-Noord.
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
gkw1969
Berichten: 1735
Lid geworden op: di 05 mei 2009, 20:40
Locatie: Deventer

Re: Lijnnummers

Bericht door gkw1969 »

reisthijs schreef:Ik ken Amsterdam en Groningen (met enkele lijnen) als voorbeelden maar dan houdt het ook snel op. Dat de lijnen bijna overal kleurloos zijn klopt wel.
Wat dacht je van Almere? Elke M lijn heeft zijn eigen kleur en dat wordt duidelijk op de bestemmingsaanduiding aangegeven.

Ook Arnhem heeft tot de invoering van de LED bestemmingsaanduidingen lijnkleuren gehad voor de trolleylijnen
When you're tired of London, you're tired of life
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten